Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

8 μύθοι και 1 αλήθεια για τη ναυτία της εγκυμοσύνης

ΓΕΝΕΤΙΚΗ-1.jpg

Η ναυτία στην εγκυμοσύνη είναι πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από επτά στις δέκα εγκύους την βιώνουν και ταλαιπωρούνται αρκετά έως ότου την ξεπεράσουν.

Όπως όμως συμβαίνει με όλα τα πράγματα που αφορούν την υγεία, έτσι και αυτή περιβάλλεται από πολλούς μύθους. Να μερικοί από τους συνηθέστερους – και η αλήθεια γι’ αυτούς.

Μύθος 1. Η ναυτία εκδηλώνεται μόνο το πρωί.

Η αλήθεια: Μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Αν και είθισται να αποκαλείται «πρωινή ναυτία», αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποια ναυτία το πρωί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα κάνουν όλες έμετο ούτε ότι θα την ξεπεράσουν υποχρεωτικώς μέχρι το μεσημέρι και δεν θα την ξαναεκδηλώσουν στη διάρκεια του 24ωρου.

Μύθος 2. Συνήθως περνάει μετά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως.

Η αλήθεια: Η ναυτία της εγκυμοσύνης συνήθως αρχίζει κατά την 6η εβδομάδα της κυήσεως και υποχωρεί μετά την 12η εβδομάδα. Ωστόσο σε μικρό ποσοστό εγκύων η ναυτία συνεχίζεται για πολύ καιρό, μερικές φορές ακόμα και έως το τέλος της κυήσεως.

Μύθος 3. Η ναυτία εκδηλώνεται μόνο στην πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας

Η αλήθεια: Δεν έχει καμία σημασία αν η εγκυμοσύνη της γυναίκας είναι η πρώτη της ή η πέμπτη. Η ναυτία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ή σε καμία κύηση.

Μύθος 4. Η ναυτία είναι επιζήμια για το έμβρυο

Η αλήθεια: Η κοινή ναυτία της εγκυμοσύνης δεν βλάπτει ούτε την έγκυο ούτε το μωρό της. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί μια σοβαρή μορφή της, που αποκαλείται υπερέμεση της κυήσεως και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους, σχεδόν συνεχείς εμέτους (μπορεί να ξεπεράσουν και τους 15 την ημέρα). Η υπερέμεση της κυήσεως εκδηλώνεται σε λιγότερο από το 5% των εγκύων, οι οποίες αναγκάζονται εξαιτίας της να κλείνονται στο σπίτι και μερικές φορές χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο για να αναπληρωθούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται με τους εμέτους. Η υπερέμεση είναι επικίνδυνη επειδή μπορεί να οδηγήσει τη μητέρα σε αφυδάτωση, απώλεια βάρους και έλλειψη θρεπτικών συστατικών, αφού συχνά δεν μπορεί να φάει και να πιει τίποτα. Η πιο διάσημη πάσχουσα από υπερέμεση της κυήσεως είναι η Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον.

Μύθος 5. Η ναυτία υποδηλώνει ότι η γυναίκα κυοφορεί αγόρι.

Η αλήθεια: Η ναυτία της κυήσεως δεν έχει καμία συσχέτιση με το φύλο του κυοφορούμενου εμβρύου. Αν και η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή, το πιθανότερο είναι πως σχετίζεται με τις ραγδαίες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως.

Μύθος 6. Όταν η έγκυος έχει ναυτία, καλύτερα είναι να παραλείπει ένα γεύμα από το να τρώει κάτι ανθυγιεινό.

Η αλήθεια: Όταν η έγκυος δεν μπορεί να «κρατήσει» όλα τα φαγητά στο στομάχι της, συνιστάται να τρώει ό,τι μπορεί και θέλει. Πόσο μάλλον που πολλές έγκυοι νιώθουν ισχυρή αποστροφή για συγκεκριμένα τρόφιμα. Επομένως αν τα λαχανικά σάς προκαλούν ναυτία και έμετο, δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να τα φάτε.

Μύθος 7. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να καταπραϋνθεί η ναυτία.

Η αλήθεια: Κάποιες γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση όταν τσιμπολογούν στεγνά δημητριακά ή τοστ ή κράκερ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλες όταν παίρνουν βιταμίνη Β6 ή πίνουν αφέψημα πιπερόριζας (τζίντζερ). Οι γυναίκες που κάνουν  πολλούς εμέτους, πάλι, μπορεί να βρουν ανακούφιση με κάποιο φάρμακο κατά της ναυτίας. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης οπότε απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλά όπως προαναφέρθηκε αυτό αφορά μόνο την πιο σοβαρή μορφή ναυτίας, την υπερέμεση της κυήσεως.

Μύθος 8. Μερικές γυναίκες με ναυτία έχουν καούρες.

Η αλήθεια: Οι καούρες και η ναυτία είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Οι καούρες είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που μπορεί να προκαλέσει ναυτία αλλά καταπραΰνεται με τη μάσηση ενός αντιόξινου φαρμάκου. Αν η έγκυος έχει καούρες, συνιστάται να αποφεύγει τα πικάντικα φαγητά, να ανυψώσει το πάνω μέρος του κρεβατιού της και να αποφεύγει να ξαπλώνει αμέσως μετά το φαγητό. Η ναυτία της εγκυμοσύνης δεν καταπραΰνεται με αυτά τα μέτρα, διότι όπως προαναφέρθηκε έχει άλλες αιτίες.

ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ναυτία υποδηλώνει ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά.

Είναι γεγονός πως η ναυτία μπορεί να αποτελεί ένδειξη υγιούς εγκυμοσύνης. Αυτό έχει τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες, μία από τις οποίες δημοσιεύθηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες είχαν αποβάλλει μία ή δύο φορές. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες από αυτές εκδήλωσαν ναυτία σε επόμενες εγκυμοσύνες είχαν 50-75% λιγότερες πιθανότητες να αποβάλλουν εκ νέου. Και μάλιστα η ναυτία τους εκδηλώθηκε πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, από τη 2η κιόλας εβδομάδα σε μερικές περιπτώσεις.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.