Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Καισαρική τομή

ΤΟΜΗ1-e1448137764441.jpg

Τι είναι η Καισαρική Τομή

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για να γεννηθεί ένα μωρό, όταν αυτό δεν μπορεί να γεννηθεί φυσιολογικά. Πρόκειται για μία τομή στο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλιάς και της μήτρας μιας γυναίκας.

Η καισαρική τομή μπορεί να είναι:

  • Μία προγραμματισμένη διαδικασία – όταν, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη για την πραγματοποίηση της ή
  • Μία διαδικασία έκτακτης ανάγκης, όταν ειδικές συνθήκες πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού απαιτήσουν μία απρογραμμάτιστη καισαρική.

Η καισαρική τομή συνήθως πραγματοποιείται υπό επισκληρίδιο αναισθησία, μία μορφή ραχιαίας αναισθησίας όπου το κάτω μέρος του σώματός είναι μουδιασμένο. Συνήθως χρειάζονται 30-40 λεπτά, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί ταχύτερα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το μωρό γεννιέται στα πρώτα 10 λεπτά και την υπόλοιπη ώρα γίνονται τα ράμματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μία καισαρική τομή μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική αναισθησία.

Η καισαρική, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, θεωρείται απαραίτητη και προγραμματίζεται (απόλυτες ιατρικές ενδείξεις) όταν στο τέλος της κύησης:

  • υπάρχει προδρομικός πλακούντας (ο πλακούντας καλύπτει τμήμα ή ολόκληρο το τραχηλικό στόμιο)
  • το μωρό έχει ισχιακή προβολή (έρχεται με τα ποδαράκια προς τα κάτω)
  • η κύηση είναι δίδυμη και το πρώτο μωρό έρχεται σε ισχιακή προβολή
  • υπάρχει ιογενής λοίμωξη (ΗΙV λοίμωξη με ή χωρίς ταυτόχρονη παρουσία του ιού της ηπατίτιδας C ή πρώτη προσβολή από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης).
  • έχουν προηγηθεί περισσότερες από δύο καισαρικές τομές

Επείγουσα καισαρική γίνεται όταν κατά την εξέλιξη του τοκετού υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζωή του μωρού τίθεται σε κίνδυνο, ο τοκετός δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε, παρουσιάζεται κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, αρχίζουν οι συσπάσεις πριν από την ημερομηνία που έχει προγραμματισθεί καισαρική τομή για ιατρικούς λόγους ή παρουσιάζονται καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή της μητέρας και του εμβρύου όπως η προεκλαμψία (υπέρταση της κύησης).

Καταστάσεις όπως «μικρό» για την διάρκεια της κύησης μωρό, δίδυμη κύηση, κύηση πέραν των 40 εβδομάδων, προχωρημένη ηλικία της μητέρας, προσβολή από τους ιούς της ηπατίτιδας Β ή C, νέα προσβολή από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων στο τέλος της κύησης, μυωπία/ στραβισμός, αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία της μητέρας και διαβήτης της κύησης δεν αποτελούν από μόνες τους απόλυτες ιατρικές ενδείξεις για καισαρική τομή και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εξατομικευμένα, ανάλογα με τα προσωπικά δεδομένα, την κατάσταση υγείας και την πορεία της εγκυμοσύνης της κάθε γυναίκας.

Ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει κανονικά. Σπουδαίο ρόλο σε αυτό παίζει η καλή συνεργασία της μητέρας και της μαίας. Η μητέρα μπορεί να σηκωθεί την επομένη μέρα από την επέμβαση αλλά με προσοχή. Μια εβδομάδα μετά τη γέννα η γυναίκα θα νιώθει φυσιολογικά και μετά από 40 μέρες περίπου θα έχει αναρρώσει πλήρως.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.