Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Τα 6 πιο κοινά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή στην εγκυμοσύνη

e1451320375628.jpg

Σε αρκετές περιπτώσεις, η ευτυχής διαπίστωση μίας εγκυμοσύνης, δε φτάνει στην ολοκλήρωσή της με την απόκτηση του πολυπόθητου μωρού. Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν και να οδηγήσουν σε μία αποβολή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι λίγες, μα οι 6 πιο κοινές είναι αυτές που αναφέρουμε παρακάτω.

Γενετικό σφάλμα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου

Μια σημαντική αιτία της αποβολής στην εγκυμοσύνη, είναι κάποια ανωμαλία στο αναπτυσσόμενο έμβρυο που προκύπτει από χρωμοσωμικό /γενετικό σφάλμα. Μια μελέτη αναφέρει ότι το 50% έως 60% όλων των αποβολών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών

Μη φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη και να προκαλέσουν αποβολή του εμβρύου, επειδή αφενός το ενδομήτριο δεν αναπτύσσεται επαρκώς για την εμφύτευση και θρέψη του γονιμοποιημένου ωαρίου, αφετέρου δεν υπάρχει ορμονική ισορροπία σε σωματικό επίπεδο.

Οι γυναίκες με προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα και των επινεφριδίων και οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αποβολή που οφείλεται σε ορμονικές ανισορροπίες.
Επιπλέον, ένα υψηλό επίπεδο προλακτίνης μπορεί να διαταράξει την κανονική ανάπτυξη των ιστών της μήτρας.

Δυσλειτουργία ή ανατομικά προβλήματα της μήτρας

Προβλήματα στη μήτρα μπορεί να προκαλέσουν αποβολή, συνήθως σε αλληλεπίδραση με την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι μη-καρκινικά ογκίδια στο τοίχωμα της μήτρας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα εάν η θέση τους επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία των σαλπίγγων ή της ανάπτυξης του ιστού της μήτρας. Επίσης, συμφύσεις, πολύποδες ή ένα τοίχωμα το οποίο διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας, μπορεί να προκαλέσει κακή εμφύτευση του εμβρύου και απώλεια εγκυμοσύνης. Τα προβλήματα στην ενδομητρική κοιλότητα και τη μήτρα μπορούν να ελεγχθούν με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση αντίστοιχα.

Προβλήματα του τραχήλου της μήτρας

Μια άλλη αιτία αποβολής είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου, που σημαίνει ότι οι μύες του τραχήλου είναι αδύναμοι και δεν μπορεί ο τράχηλος να παραμείνει κλειστός και να στηρίξει μία εγκυμοσύνη μέχρι τέλους.

Λοιμώξεις

Λοιμώξεις όπως η ερυθρά, ο ιός του Έρπητα, το ουρεόπλασμα, ο κυτταρομεγαλοϊός CMV και τα χλαμύδια μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου και σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε αποβολή.

Ανοσολογικά αίτια αποβολής

Μία κατηγορία ανοσολογικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν αποβολές είναι τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα / αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται ειδικές εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση της παρουσίας των αντισωμάτων αυτών. Εάν η απάντηση είναι θετική, δημιουργείται ένα προσωπικό πλάνο θεραπείας στο οποίο μπορεί να κριθεί απαραίτητη η λήψη παιδικής ασπιρίνης, ακόμα και από τη στιγμή της ωορρηξίας ή ακόμα και ενέσιμη ηπαρίνη, που βοηθά στην αραίωση του αίματος.

Η αποβολή είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζουν οι περισσότερες γυναίκες. Όσο δυσάρεστη όμως και αν είναι η απώλεια του μωρού για τη μαμά αλλά και για το ζευγάρι γενικότερα, αφού περάσει το πρώτο σοκ, η γυναίκα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μία αποβολή είναι στατιστικά πιθανό να συμβεί σε μία εγκυμοσύνη, για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω και για πολλούς περισσότερους.

Είτε οφείλεται σε ένα τυχαίο περιστατικό είτε οφείλεται σε ένα γενετικό, οργανικό ή ορμονολογικό πρόβλημα, μέσα από τη συζήτηση με το γιατρό πρέπει να γνωρίζει πως θα βρεθεί η λύση, ώστε ξεπερνώντας τα προβλήματα, σε λίγους μήνες να κρατά στην αγκαλιά της το πολυπόθητο μωράκι της.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.