Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αλλεργίες στην εγκυμοσύνη : Συμβουλές για να αντέξετε τις αλλεργίες της άνοιξης

19866101_l-e1459843073533-1.jpg

Αν ταλαιπωρήστε από ανοιξιάτικες αλλεργίες, ξέρετε τι καταπραΰνει συνήθως τα συμπτώματά σας. Αν ταλαιπωρήστε από αλλεργίες στην εγκυμοσύνη και η αλλεργία σας έχει «φουντώσει», οι θεραπευτικές επιλογές σας είναι περιορισμένες, διότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο όσες δεν θα βλάψουν το αγέννητο παιδί σας.

Τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα της αλλεργίας στην εγκυμοσύνη καθαυτά δεν επηρεάζουν τα έμβρυα, ούτε όταν είναι σοβαρά και πολύ ενοχλητικά. Ωστόσο μένουν σταθερά μόνο σε μία στις τρεις περιπτώσεις. Στις υπόλοιπες, είτε θα εξαφανιστούν είτε θα ενταθούν – και αυτό ισχύει ακόμα και για το άσθμα.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε, αν δεν ανήκετε στις τυχερές γυναίκες οι οποίες έστω για λίγους μήνες θα απαλλαγούν από τις αλλεργίες τους;

Τα εξής:

  1. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα αλλεργιογόνα. Οι αλλεργίες στην εγκυμοσύνη συνήθως οφείλονται στη μούχλα, τη γύρη, στα αλλεργιογόνα των κατοικιδίων ζώων και στα ακάρεα της οικιακής σκόνης.

Την άνοιξη, ο κύριος υπαίτιος είναι η γύρη. Όταν λοιπόν τα επίπεδά της στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά, εσείς πρέπει να αποφεύγετε τις δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους. Να διατηρείτε επίσης τα παράθυρά σας κλειστά και να αερίζετε το σπίτι με κλιματισμό ή με έναν ανεμιστήρα. Να αποφεύγετε επίσης τις βόλτες έξω από το σπίτι όταν έχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

  1. Προσπαθήστε να καταπραΰνετε τα συμπτώματά σας με σπιτικά «γιατροσόφια». Ένα από τα συχνότερα και πιο ενοχλητικά αλλεργικά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) η οποία είναι συχνή στην εγκυμοσύνη. Η χρήση ενός υγραντήρα στο σπίτι μερικές φορές την καταπραΰνει αποτελεσματικά. Ο υγραντήρας δεν θα απομακρύνει τα αλλεργιογόνα από το σπίτι, αλλά επειδή θα υγράνει τον αέρα που αναπνέετε, μπορεί να καταπραΰνει την ερεθισμένη ρινική οδό.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μειώσετε τη ρινική συμφόρηση με εισπνοές διαλύματος φυσιολογικού ορού ή με ρινικό σπρέι αλατόνερου ή θαλασσινού νερού.

  1. Προσέξτε τα μη συνταγογραφούμενα αντιαλλεργικά προϊόντα. Πολλά από αυτά δεν είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη. Ωστόσο η λοραταδίνη (loratadine) και η σετιριζίνη (cetirizine) θεωρούνται ασφαλή τόσο για την εγκυμοσύνη όσο και για τον θηλασμό.

Και τα δύο είναι αντισταμινικά, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας για την αντιμετώπιση των αλλεργιών στις εγκύους. Τα αντισταμινικά εμποδίζουν τη δράση της ισταμίνης, της ουσίας που προκαλεί τα αλλεργικά συμπτώματα.

  1. Δοκιμάστε ένα ρινικό σπρέι με κορτικοστεροειδή. Αν η αλλεργία σας είναι σοβαρή και δεν βρίσκετε θεραπεία με τα προαναφερθέντα μέσα, μπορεί να χρειάζεστε τοπική θεραπεία με ρινικό σπρέι κορτικοστεροειδούς, όπως η φουροϊκή μομεταζόνη και η φλουτικαζόνη. Τα σπρέι αυτά είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη, εφ’ όσον τηρούνται οι δοσολογίες που έχει συστήσει ο γιατρός. Συμβουλευθείτε τον μαιευτήρα σας για το ποιο είναι κατάλληλο για εσάς.
  2. Προσέξτε τα αλλεργικά εμβόλια, την ψευδοεφεδρίνη και τα σκευάσματα βοτάνων. Αν είχατε αρχίσει πριν μείνετε έγκυος θεραπεία απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία ή αλλεργικά εμβόλια) και σας βοηθούσε, μπορείτε να την συνεχίσετε στη διάρκεια της κυήσεως. Δεν επιτρέπεται όμως να αρχίσετε τώρα να την κάνετε, διότι δεν ξέρετε πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σας.

Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως πρέπει να αποφύγετε τα αποσυμφορητικά που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη. Το δεύτερο και το τρίτο θα μπορούσατε να τα πάρετε, εφ’ όσον δεν έχετε υπέρταση. Πρέπει όμως να ρωτήσετε τον μαιευτήρα σας γι’ αυτό.

Όσον αφορά τα σκευάσματα βοτάνων και αρωματοθεραπείας, οι επιδράσεις τους στις εγκύους δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, επομένως καλύτερα είναι να τα αποφύγετε.

  1. Κάνετε υπομονή. Αν δοκιμάσετε τα πάντα, αλλά δεν βλέπετε μεγάλη βελτίωση, το μόνο που σας απομένει είναι να κάνετε υπομονή, διότι ούτε η εγκυμοσύνη ούτε οι εποχιακές αλλεργίες διαρκούν για πάντα.

Εννοείτε πως πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία και λάβετε οποιοδήποτε σκευάσματα, συνταγογραφούμενο ή μη, θα συμβουλευθείτε τον μαιευτήρα.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.