Απαραίτητος γυναικολογικός έλεγχος: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η μη πραγματοποίηση του
![ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-1-1.jpg](https://bilalisgynaikologos.gr/wp-content/uploads/2016/07/ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-1-1.jpg)
Τα τελευταία χρόνια έχει εκφραστεί, από διεθνείς φορείς, η άποψη ότι ο απαραίτητος γυναικολογικός έλεγχος μπορεί να γίνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών. Η άποψη αυτή φαίνεται να έχει μπερδέψει αρκετά μεγάλο αριθμό γυναικών που διαρκώς μας ρωτούν τι πρέπει να κάνουν. Η άποψη, ωστόσο, αυτή της χρησιμότητας των τακτικών γυναικολογικών εξετάσεων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μεγάλου ποσοστού του γυναικείου πληθυσμού.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες επισκέπτονται το γυναικολόγο για τον ετήσιο έλεγχο, μία διαδικασία ρουτίνας, πολύ χρήσιμη προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όλα είναι καλά. Εδώ και δύο χρόνια, κάποιες ιατρικές οργανώσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τη χρησιμότητα της ετήσιας διενέργειας γυναικολογικών εξετάσεων.
Το 2014, το Αμερικανικό Ιατρικό Κολέγιο εξέφρασε την άποψη ότι οι ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις έχουν αξία μόνο αν κάποια γυναίκα διαπιστώσει συγκεκριμένη ενόχληση. Αλλιώς, μπορούν να διενεργούνται κάθε διετία ή τριετία. Ωστόσο, η απουσία ενόχλησης δε σημαίνει και απουσία προβλήματος, κάτι που έχουμε διαπιστώσει σε περιστατικά που πχ μία κύστη ήταν εντελώς ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης:
Ποια σημεία προσβάλλει ο HPV – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Τεστ Παπ -Thin Prep
Πως προστατεύει μία γυναίκα ο απαραίτητος γυναικολογικός έλεγχος
Πολλές φορές συμβαίνει, συμπτώματα ή ενοχλήσεις -που κατά την κρίση μίας γυναίκας είναι πολύ κοινά ή αμελητέα- αποδεικνύεται, μετά το γυναικολογικό έλεγχο, ότι δεν ήταν και τόσο αθώα. Και αυτό δεν ισχύει μονάχα για τη γυναικολογία. Πολλές γυναίκες, για παράδειγμα, δε θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ότι μία μόνιμη “φαγούρα” στην ευαίσθητη περιοχή, θα μπορούσε να είναι (σε πολύ μικρό αλλά υπαρκτό ποσοστό) το πρώτο σημάδι του καρκίνου. Επίσης, οι περισσότερες γυναίκες υποθέτουν ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την επώδυνη σεξουαλική επαφή και την κολπική ξηρότητα και δεν κάνουν τον κόπο να το αναφέρουν ή να επισκεφτούν το γιατρό για το θέμα αυτό. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να υποθέσει ότι η ακράτεια ούρων είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης και να καταφεύγει στην πάνα αντί να αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και σε ακόμα περισσότερες, ο απαραίτητος γυναικολογικός έλεγχος σε ετήσια βάση, επιτυγχάνει ασφαλή διάγνωση και άμεση και αποτελεσματική θεραπεία.Κάτι ακόμα πιο σημαντικό: μια σοβαρή πάθηση, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να μην έχει συμπτώματα ή να έχει συμπτώματα που μοιάζουν πχ με προβλήματα του γαστρεντερικού, όμως μπορεί να είναι ανιχνεύσιμος στα μάτια του έμπειρου γυναικολόγου μέσω ενός υπερηχογραφήματος σε συνδυασμό με βιοχημικές εξετάσεις.
Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε κάτι αν δε γνωρίζουμε ότι υπάρχει, και όπως πολύ καλά ξέρουμε, η απουσία συμπτωμάτων ΔΕΝ ταυτίζεται υποχρεωτικά με την υγεία. Για να γνωρίζουμε λοιπόν, πρέπει πρώτα να ελέγχουμε.
Διαβάστε επίσης
Χλαμύδια
Ινομυώματα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες
Για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι προς τις γυναίκες, καθώς το βασικό μας μέλημα είναι η διατήρηση της καλής τους υγείας –προϋπόθεση για την οποία είναι ο τακτικός έλεγχος και η διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων– οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχουν εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν κάθε δύο χρόνια, αλλά και εξετάσεις που η ετήσια διενέργειά τους είναι απαραίτητη. Για να το κρίνει αυτό αρμόδιος είναι ο γιατρός κάθε γυναίκας, που γνωρίζει το ιστορικό της και αποφασίζει ανά περίπτωση και σύμφωνα με την κλινική εικόνα. Η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία και η επίσκεψη της γυναίκας στο γιατρό της εγγυώνται την καλή της υγεία και την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος έγκαιρα και αποτελεσματικά.