Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου
Το σώμα μας αποτελείται από ένα συνδυασμό “καλών και κακών” γονιδίων. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούμε να αλλάξουμε προς δικό μας όφελος αυτές τις κληρονομικές πληροφορίες, μέσα από έξυπνες επιλογές διατροφής, ικανές να αλληλεπιδράσουν με το γενετικό μας προφίλ.
Στον κλάδο της ιατρικής, νέες γνώσεις για το ανθρώπινο γονιδίωμα έχουν επιτρέψει την παγίωση μιας νέας μοριακής προσέγγισης, συγκεκριμένα τον τομέα της “Προγνωστικής Ιατρικής”. Η Προγνωστική Ιατρική, έχει ως βάση τις πληροφορίες που προέρχονται από την γενετική σύσταση ενός ατόμου, τις οποίες χρησιμοποιεί για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης μιας συγκεκριμένης παθολογίας κατά τη διάρκεια της ζωής.
Το ανθρώπινο γονιδίωμα αποτελείται από περίπου 30.000 γονίδια και όλα αυτά τα γονίδια μπορεί να υπάρχουν σε διάφορες μορφές. Οι διαφορές αποτελούνται κυρίως από πολυμορφισμούς νουκλεοτιδίων ή SNPs, δηλαδή μεταβολές μίας μόνο βάσης στο DNA. Αυτές οι παραλλαγές στα γονίδιά μας είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είμαστε όλοι όμοιοι, γιατί κάποιοι από εμάς έχουν μπλε μάτια και κόκκινα μαλλιά και μερικοί από εμάς έχουν καστανά μάτια και ξανθά μαλλιά, παρά το γεγονός ότι είμαστε 99,9% γενετικά πανομοιότυποι.
Κάθε ένα από τα γονίδια μας έχει περίπου 10 SNPs στην ακολουθία των νουκλεοτιδίων του, συγκριτικά με το πρότυπο γονίδιο και οι παραλλαγές που ακολουθούν ονομάζονται “αλληλόμορφα”. Αν και οι μεταλλάξεις στο γονιδίωμα συμβαίνουν με υψηλή συχνότητα, ευτυχώς δεν προκαλούν όλοι οι πολυμορφισμοί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, οι περισσότεροι από αυτούς μάλλον, έχουν μόνο μια μικρή επίδραση στη λειτουργικότητα της πρωτεΐνης που κωδικοποιούν. Οι διαφορές που προκύπτουν, μπορούν να εξηγήσουν γιατί δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο στα διάφορα ερεθίσματα.
Όλο και μεγαλύτερο γίνεται το ενδιαφέρον της σύγχρονης ιατρικής στο πόσο η γενετική μπορεί να εμπλέκεται σε πολύπλοκες ασθένειες, καθώς τονίζει τον ρόλο ορισμένων κοινών πολυμορφισμών, οι οποίοι όταν συνδυάζονται μεταξύ τους, αλλά και σε συνδυασμό με συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνιστώσες, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης, ευρέως γνωστών παθολογιών.
• Για να γνωρίζουμε την πλήρη αλληλουχία των γονιδίων μας.
• Για να αναγνωρίζουμε τις διαφορές και τους πολυμορφισμούς.
• Για να μελετήσουμε τη συσχέτιση των πολυμορφισμών με παθολογίες.
• Για να ανακαλύψουμε σε βάθος τον εαυτό μας.
• Για να αλληλεπιδράσουμε και να συνεργαστούμε με τα γονίδια μας.
Πάνω από 30.000 γονίδια αποτελούν το DNA μας, είναι δηλαδή ένα είδος “οδηγιών χρήσης” για το σώμα μας. Για κάθε έναν από εμάς αυτές οι οδηγίες είναι μοναδικές και αποτελούν το αποκλειστικό και χαρακτηριστικό γενετικό προφίλ μας (δεν υπάρχουν δύο όμοια προφίλ DNA στον κόσμο, εκτός από τα μονοζυγωτικά δίδυμα).
Η διατροφογενωμική, επιστήμη τελευταίας γενιάς, εστιάζει στην μοναδικότητα του κάθε ατόμου, στα αποκλειστικά γενετικά χαρακτηριστικά του, συσχετίζοντας τα με τις διατροφικές του συνήθειες, τον μεταβολισμό του, τις ατομικές προδιαθέσεις και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Πιο συγκεκριμένα, ασχολείται με τον εντοπισμό μικρών γενετικών παραλλαγών, χαρακτηριστικών για το κάθε άτομο (SNPs), που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στον οργανισμό “λανθασμένες” αποκρίσεις, μετά την εισαγωγή ορισμένων τροφίμων ή ουσιών. Διαφορετικές εκδοχές ενός γονιδίου μπορούν να μας κάνουν να ανταποκριθούμε διαφορετικά σε ορισμένα συστατικά τροφίμων, όπως η λακτόζη στο γάλα, η γλουτένη στο ψωμί, η καφεΐνη στον καφέ, όπως επίσης και σε μάκρο και μικροθρεπτικά που υπάρχουν στα τρόφιμα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα γονίδια μας, ναι μεν επηρεάζουν την διατροφή μας, αλλά από την άλλη πλευρά επηρεάζονται και τα ίδια από τις διατροφικές μας επιλογές, οι τροφές που καταναλώνουμε δηλαδή, έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τα γονόδιά μας στις μορφές “on” ή “off”. Έτσι λοιπόν, παρόλο που η ατομική γενετική σύσταση είναι αμετάβλητη, το περιβάλλον, η αποχή ή η λήψη ορισμένων ουσιών (θρεπτικά συστατικά, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα κλπ.), που είναι μέρος της καθημερινής διατροφής, μπορούν να επηρεάσουν την γονιδιακή έκφραση, παρεμβαίνοντας στην προδιάθεση για ορισμένες παθολογίες, εμποδίζοντας την εκδήλωση τους, θεραπεύοντας ή απλώς διατηρώντας την υγεία σε άριστα επίπεδα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με ανοιχτόχρωμο δέρμα (γενετική) θα καεί από τον ήλιο (περιβάλλον) μόνο αν θα εκτεθεί σε αυτόν χωρίς την απαραίτητη προστασία. Το ίδιο ισχύει και για την έκφραση πολλών γονιδίων. Η πτυχή του περιβάλλοντος που μας επηρεάζει περισσότερο, είναι εκείνη που ευτυχώς, μπορούμε να κρατήσουμε ευκολότερα υπό τον έλεγχο μας, δηλαδή το τι εισάγουμε στον οργανισμό μας μέσω της τροφής. Κατανοώντας καλύτερα την επίδραση που έχουν τα θρεπτικά συστατικά στο γενετικό μας προφίλ, μπορούμε να ελέγχουμε πιο αποτελεσματικά την ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο της ζωής μας.
Πολλές είναι σήμερα οι αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία, που υποστηρίζουν την ισχύ της Διατροφογενωμικής. Πολύ σημαντικά αποτελέσματα αναφέρονται στη μελέτη που διεξήχθη στην κλινική Αθηνών, σε 93 ασθενείς, που είχαν επανειλημμένα προσπαθήσει να χάσουν βάρος αλλά απέτυχαν. Η μελέτη είναι δημοσιευμένη στο διάσημο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal (Arkadianos I et al. “Improved weight management using genetic information to personalize a calorie controlled diet” Nutrition Journal 2007, 6: 29). Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για αρκετούς μήνες από διατροφολόγους. Στους 43 δώθηκαν προγράμματα διατροφής, λαμβάνοντας υπόψη τις συνήθεις παραμέτρους, ενώ στους υπόλοιπους 50, δώθηκαν προγράμματα σύμφωνα με τη γενετική τους ανάλυση. Τα γονίδια που εξετάστηκαν στην συγκεκριμένη μελέτη συνδέονταν με μεταβολικά ένζυμα, των οποίων οι παραλλαγές είναι γνωστό ότι συνδέονται με ορισμένες διατροφικές συνήθειες. Τα αποτελέσματα των τεστ κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξη εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων, που έδωσαν άριστα αποτελέσματα.
Μεταξύ των πολλών γονιδίων που λήφθηκαν υπόψη στο τεστ, ήταν εκείνα που συνδέονται με το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος. Αυτή η βιταμίνη εμπλέκεται σε μια θεμελιώδη διαδικασία του οργανισμού, δηλαδή τη μετατροπή του αμινοξέος ομοκυστεΐνης σε αβλαβή μόριο. Όταν η ομοκυστεΐνη δεν μεταβολίζεται σωστά, μπορεί να συσσωρευτεί υπερβολικά στο αίμα, προκαλώντας σοβαρές καρδιαγγειακές παθολογίες. Το ένζυμο που καταλύει αυτήν την μετατροπή κωδικοποιείται από το γονίδιο MTHFR, και σε όποιον έφερε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τεστ, μια λιγότερο αποδοτική παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου, προτάθηκε να εμπλουτίσει την διατροφή του με βιταμίνες, συγκεκριμένα με φυλλικό οξύ, για να αποτρέψει τη συσσώρευση της ομοκυστεΐνης στο αίμα και μια πιθανή καρδιαγγειακή βλάβη.
Άλλο παράδειγμα είναι το γονίδιο SOD2, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, αλλά μια παραλλαγή αυτού του γονιδίου μπορεί να έχει λιγότερο αποτελεσματική αντι-οξειδωτική δράση, και για αυτόν το λόγο, στα άτομα που διαγνώστηκε αληλόμορφο του γονιδίου, προτάθηκε επιπλέον ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμινών.
Επίσης, τα ωμέγα-3 που περιέχονται στο ιχθυέλαιο, συστάθηκαν στα άτομα που έφεραν κάποια παραλλαγή των γονιδίων που εμπλέκονται σε φλεγμονώδη διαδικασία, όπως το γονίδιο της ιντερλευκίνης IL-6.
Αυτές και άλλες πληροφορίες που προήρθαν από τα γονιδιακά τεστ, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν ειδικά διατροφικά προγράμματα στους ασθενείς της μελέτης, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να τραφούν με τον τρόπο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις γενετικό τους προφίλ. Αρχικά, αυτό δεν έφερε κανένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, αφού και οι δύο ομάδες της μελέτες έχασαν βάρος, λίγο-πολύ, με τον ίδιο τρόπο, αλλά μετά από ένα χρόνο θεραπείας, το 73% των ασθενών της ομάδας που ακολούθησε διατροφή σύμφωνα με το γονιδίωμα, διατήρησε την απώλεια βάρους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας που ακολούθησε μια κλασική δίαιτα, ανάκτησε ξανά τα κιλά που είχε χάσει.
Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του τεστ, είναι ότι αυτό δεν έχει αναπτυχθεί ειδικά για να επηρεάσει το βάρος των ασθενών, αλλά απλώς να προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές για πιο υγιεινή και θρεπτική διατροφή.
Η μελέτη αυτή απέδειξε ότι η χρήση γενετικών πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει τους υπέρβαρους να φτάσουν και να διατηρήσουν περισσότερο, το ιδανικό γι’ αυτούς βάρος, καθώς επίσης, να βελτιώσουν τα επίπεδα υγείας και ευεξίας τους, αφού μια εξατομικευμένη διατροφή με βάση τη γενετική σύσταση, επηρεάζει άμεσα την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Επίσης, στην ίδια μελέτη παρατηρήθηκε, ότι στους διαβητικούς ασθενείς της ομάδας που ακολούθησαν διατροφή σύμφωνα με το γενετικό τους προφίλ, σημειώθηκε δραστική μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Ο απώτερος στόχος της Διατροφογενωμικής, είναι να δημιουργήσει μια στοχευμένη, εξατομικευμένη διαιτητική παρέμβαση, που να επιτρέπει την βελτίωση των επιπέδων υγείας ή την πρόληψη εμφάνισης ασθενειών, ξεκινώντας από τον ατομικό γονότυπο.
1) Σε ορισμένες περιπτώσεις και για μερικά άτομα, η διατροφή μπορεί να είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για μια ποικιλία παθολογιών.
2) Σε γενικές γραμμές, οι χημικές ενώσεις που εμπεριέχονται στην διατροφή, μπορεί να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την έκφραση ή την δομή των γονιδίων.
3) Ο βαθμός στον οποίο η διατροφή επηρεάζει την ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την ασθένεια, μπορεί να εξαρτάται από τον ατομικό γονότυπο.
4) Ορισμένα γονίδια, αλλά και παραλλαγές τους, που εμπλέκονται σε μεταβολικές διεργασίες και σχετίζονται με τη διατροφή, συμβάλλουν στην έναρξη, στη συχνότητα, στην εξέλιξη, ή στη σοβαρότητα των χρόνιων παθήσεων.
5) Η διατροφική παρέμβαση που βασίζεται στη διάγνωση των διατροφικών αναγκών, την κατάσταση θρέψης και του γονοτύπου (εξατομικευμένη διατροφή), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη, βελτίωση ή θεραπεία χρόνιων παθήσεων.
Είναι γνωστό, ότι οι δίαιτες, ακόμα και οι πιο διάσημες, ενεργούν μόνο για μερικούς ανθρώπους, όπως επίσης ότι μερικοί άνθρωποι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, παρά το γεγονός ότι ακολουθούν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, ενώ άλλοι παρουσιάζουν πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ καταναλώνουν τροφές με χαμηλά λιπαρά.
Το κλειδί είναι η ατομική γενετική μεταβλητότητα. Δεν υπάρχει ένα απόλυτο πλάνο υγιεινής διατροφής, υπάρχει όμως ένα πιο σωστό και κατάλληλο προϊόν για τον καθένα από εμάς. Μέχρι σήμερα, αυτές οι έννοιες ήταν μόνο εμπειρικές, όμως οι πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με το ανθρώπινο γονιδίωμα, μας παρέχουν τα εργαλεία και τα θεμέλια για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών, ώστε να αντικατασταθούν τα τυποποιημένα διατροφικά προγράμματα με προγράμματα προσαρμοσμένα στο γενετικό προφίλ του κάθε ατόμου, όχι μόνο για απώλεια βάρους, αλλά για πρόληψη παθολογιών και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η Nutrigenomix προσφέρει τον καινοτόμο έλεγχο σημαντικών γονιδίων, που εμπλέκονται στην διαχείρηση του σωματικού βάρους και στην διαχείρηση πολλών νοσημάτων, με σκοπό την διασφάλιση της υγείας και της σωστής λειτουργίας του οργανισμού, ξεκινώντας από το κύτταρο. Παράλληλα προτείνει, με εξατομικευμένη προσέγγιση, βασικές οδηγίες διατροφής και γενικότερης συμπεριφοράς, που στοχεύουν στην προώθηση ενός υγειούς τρόπου ζωής.
Ο γονιδιακός έλεγχος Πρόληψης και Διατροφής, μελετάει συγκεκριμένες αλλαγές (μεταλλάξεις, πολυμορφισμούς) που ο καθένας φέρει στα γονίδια του. Μέσα από τον έλεγχο, επιπλέον δίδονται πληροφορίες για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται άμεσα με τη γενετική και τη διατροφή (διαβήτης τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακά νοσημάτα, υπέρταση, οστεοπόρωση). Ακόμα, ελέγχονται γονίδια, τα οποία σχετίζονται με την αποτοξίνωση του οργανισμού, με στόχο την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την πρόωρη γήρανση.
Η κατανόηση της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου ως προς συγκεκριμένες δίαιτες, διατροφικές συμπεριφορές, διατροφικές ανάγκες και τρόπους σωματικής άσκησης, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την υγεία του, την επιτυχή μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους του, αλλά και την ευεξία του.
Τα γονίδια του κάθε ένα από εμάς είναι μοναδικά και οι πληροφορίες τους εκφράζονται ως χαρακτηριστικά εξωτερικά αλλά και ως τάση του οργανισμού μας προς την εκδήλωση κάποιου χαρακτηριστικού ή ιδιαιτερότητας. Κατά τον μοριακό έλεγχο αναλύονται τα γονίδια στον πυρήνα των κυττάρων μας και δίνονται πληροφορίες κατά πόσο είναι ικανά να επηρεάσουν την υγεία, την παχυσαρκία, την γήρανση, αλλά και τις αντοχές και τις φυσικές μας δυνατότητες μας.
Τα γονίδια που αναλύονται και εξετάζονται, έχουν επιλεχθεί μετά από πολυετή έρευνα και σύμφωνα με τη συχνότητα εμφάνισης των παθήσεων που απασχολούν τον γενικό πληθυσμό στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα γονίδια που συμπεριλαμβάνονται στον μοριακό έλεγχο προκύπτουν από τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες της διεθνούς βιβλιογραφίας, σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα διαγνωστικά κέντρα παγκοσμίως, ενώ τα εργαστήρια κατέχουν διαπιστευμένη αξιοπιστία για τις μεθόδους και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.
Σκοπός της μοριακής εξέτασης των κυττάρων είναι όχι μόνο η ανάλυση του γονιδιακού προφίλ του εξεταζομένου, αλλά και ο προσδιορισμός των κατάλληλων και εξατομικευμένων διορθωτικών κινήσεων που αφορούν τον τρόπο ζωής, με στόχο την πρόληψη ασθενειών, την διατήρηση της υγείας σε βέλτιστα επίπεδα και την μακροπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Τα γονίδιά μας φαίνεται να συμβάλλουν κατά 40-80% στην εμφάνιση χρόνιων πολυπαραγοντικών νόσων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η οστεοτοπόρωση, η θρόμβωση και ο καρκίνος, καθώς επίσης στην παχυσαρκία, στην πρόωρη γήρανση και στις αθλητικές επιδόσεις. Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό, ότι η εξέταση του γονιδιώματος αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στα χέρια πολιτών, γιατρών, φορέων υγείας και ευεξίας και φυσικά γυμναστών και αθλητών, αφού μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση γενετικών πλεονεκτήματων, που είναι ικανά να συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας και ευεξίας, μέσω εξατομικευμένης καθοδήγησης πάνω σε θέματα διατροφής ή ακόμα και σωστής επιλογής μιας φυσικής δραστηριότητας.
Η επιστήμη της γενετικής έθεσε τις βάσεις για μια νέα θεώρηση όχι μόνο της πρόληψης των ασθενειών αλλά και της διαχείρησης της παχυσαρκίας και της απώλειας βάρους. Έτσι, εξετάζονται γονίδια που αφορούν βιολογικές λειτουργίες όπως η αίσθηση πείνας και κορεσμού, το θερμιδικό ενεργειακό ισοζύγιο, η λιπογένεση-θερμογένεση, η ικανότητα αποτοξίνωσης και αντιοξείδωσης, ο μεταβολισμός λιπιδίων και χοληστερόλης. Μέσω του γονιδιακού ελέγχου δίνεται εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση με βάση τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές συγκεντρώσεις και ίσως χορήγηση συμπληρωμάτων όταν χρειάζεται (ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού) για την επιθυμητή απώλεια βάρους αλλά και για την διατήρησή του.
Η προγνωστική γονιδιωματική είναι ο τομέας της ιατρικής που ασχολείται με τον εντοπισμό συγκεκριμένων “παραλαγών” στο DNA, οι οποίες ονομάζονται μεταλλάξεις και σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως είναι νεοπλασίες, φλεβική θρόμβωση, υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, οστεοπόρωση, άσθμα, ημικρανία, νόσος Alzheimer, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κυστική ίνωση, μεταβολισμός φαρμάκων. Έτσι, η γνώση των γονιδίων δίνει την δυνατότητα να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, λαμβάνοντας εξατομικευμένα προληπτικά μέτρα με διορθωτικές κινήσεις, εξετάσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης της ασθένειας ή να παραταθεί ο χρόνος εκδήλωσής της.
Ο γονιδιακός έλεγχος ευεξίας και αντιγήρανσης ανιχνεύει μεταλλάξεις σε γονίδια που άμεσα επηρεάζουν την υγεία, την εμφάνιση αλλά και ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου, όπως είναι ο μεταβολισμός του αλκοόλ και της καφεϊνης, η φωτογήρανση, το ευερέθιστο δέρμα, η σύνθεση και διάσπαση του κολλαγόνου. Γνωρίζοντας το γονιδιακό μας προφίλ μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα γενετικά μας πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες, αλλά και να μειώσουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν ορισμένα από τα γονίδιά μας με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, που αφορούν εξατομικευμένες θεραπείες, διατροφή, καλλυντικά και κατάλληλα σκευάσματα.
Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η εξέταση είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, από την γέννησή τους έως και προχωρημένης ηλικίας. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον γονιδιακό έλεγχο ως δώρο ζωής, μιας και γίνεται μια μόνο φορά στην ζωή μας, χωρίς να χρειάζεται επανάληψη και η σκοπιμότητα της πληροφορίας που παίρνουμε είναι η προσαρμογή του τρόπου ζωής για την επίτευξη του ευ ζην.
Η εξέταση γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα με την απλή συλλογή σιέλου σε αποστειρωμένο συλλέκτη. Τα δείγματα εξετάζονται με κωδικούς αριθμών και όχι με προσωπικά στοιχεία. Τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται και συνοδεύονται με την εξατομικευμένη πρόγνωση και συμβουλευτική για πρόληψη από πιθανούς κινδύνους και ασθένειες, μετά από 20 ημέρες περίπου.
Γνωρίζοντας καλύτερα την επίδραση των θρεπτικών συστατικών στη γενετική μας σύνθεση, μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματικότερο έλεγχο της ποιότητας αλλά και του προσδόκιμου ζωής μας.
Μέσω του DNA μας, είναι δυνατή η απόκτηση σημαντικών πληροφοριών σχετικά με την προδιάθεση και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Με την έγκαιρη διάγνωση και τη σχετική εξατομικευμένη φροντίδα με τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες και διατροφικά συμπληρώματα, είναι δυνατόν στις περισσότερες περιπτώσεις να αποφευχθεί η βλάβη ή εάν η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει να περιοριστεί σημαντικά.
Απολύτως όχι, πραγματοποιείται σε λίγα δευτερόλεπτα μόνο με τη συλλογή σιέλου, ανώδυνα και απολύτως μη επεμβατικά.
Όχι. Τα τεστ που αφορούν τα γονίδιά μας αναλύουν το DNA μας, που παραμένει αμετάβλητο σε αντίθεση με τις κλασσικές κλινικές αναλύσεις, συνεπώς μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Ο Όμιλος Nutrigenomics συστήνει να απευθυνθείτε στους συνεργάτες του, ώστε να προσδιοριστεί σωστά ποιο τεστ είναι κατάλληλο για εσάς, να ερμηνευτούν σωστά τα αποτελεσμάτα του τεστ, με σκοπό την καλύτερη επιδιωρθωτική προσέγγιση.
Τα αποτελέσματα του τεστ θα σας σταλούν σύμφωνα με την δική σας επιθυμία (ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ, on line). Το προσωπικό μας θα σας βοηθήσει σε κάθε βήμα.
Τα αποτελέσματα του τεστ θα σας σταλούν σύμφωνα με την δική σας επιθυμία (ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ, on line). Το προσωπικό μας θα σας βοηθήσει σε κάθε βήμα.
Οι γενετικές εξετάσεις είναι χρήσιμα εργαλεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό διορθωτικών μέτρων γύρω από τον τρόπο διατροφής και ζωής, ώστε να επιτευχθούν με ακρίβεια και γρηγορότερα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Επειδή μόνο οι εξατομικευμένες διατροφές μπορούν να είναι αποτελεσματικές, δεδομένου ότι λαμβάνουν υπόψη την μοναδικότητα του κάθε ατόμου που αναγράφεται στο γενετικό του αποτύπωμα, και στοχεύοντας στην διατήρηση ή εξισορρόπηση των βέλτιστων επιπέδων υγείας, γιατί η καλή οργανική υγεία είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το βάρος με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο. Ένας υγιής οργανισμός είναι ένας οργανισμός αναλογικά αρμονικός, ούτε παχύσαρκος ούτε πολύ λεπτός
Το διατροφικό πρόγραμμα που υποδεικνύεται είναι μια διατροφή χωρίς μεγάλους περιορισμούς, που δεν απαιτεί να ζυγίζεται η τροφή και εύκολη να τηρηθεί ακόμη και για όσους, για διαφορετικούς λόγους, καταναλώνουν τα γεύματά τους έξω από το σπίτι.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που πρέπει να ληφθούν, αλλά συνιστώνται διατροφικά συμπληρώματα και βιταμίνες όταν υπάρχει ανάγκη, η επιλογή της εταιρείας αφήνεται στην μέριμνα του ασθενή. Σε αντίθεση με άλλα εργαστήρια που προτείνουν διατροφικά προγράμματα, η Nutrogenomics δεν συνδέεται με καμία εμπορική μορφή οποιασδήποτε φαρμακευτικής εταιρείας ή διατροφικών συμπληρωμάτων, αλλά ως απόδειξη της απόλυτης σοβαρότητας και ηθικής της προς τους ασθενείς, στοχεύει μόνο στο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Η τροφική δυσανεξία είναι μια ανεπιθύμητη αντίδραση του οργανισμού μας σε ορισμένα τρόφιμα.
Ο γενετικός έλεγχος της τροφικής δυσανεξίας πρέπει πάντα να προηγείται και να συνοδεύεται από επίσκεψη σε ειδικό διατροφολόγο και σε ορισμένες περιπτώσεις, σε αλλεργιολόγο ή γαστρεντερολόγο.
Αφού έχουν διαγνωστεί σωστά τα συμπτώματα, και έχει κρατηθεί το ιατρικό ιστορικό του ατόμου, πριν από τον αποκλεισμό ορισμένων τροφών είναι χρήσιμο να εκτελούνται εξειδικευμένα τεστ.
Γενικά οι πιο συχνές διαταραχές αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα και εκδηλώνονται με διάρροια και μετεωρισμό ή το δέρμα με εμφάνιση εξανθήματος ή ακόμα και εκζέματος. Άλλα συμπτώματα τροφικής δυσανεξίας σχετίζονται με κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, κόπωση, πονοκέφαλο ή μεταβολές των αιματολογικών παραμέτρων.
Οι γενετικές εξετάσεις δεν έχουν αντενδείξεις, τα αποτελέσματα παραμένουν σταθερά και αμετάβλητα, έτσι δεν είναι απαραίτητο να επαναληφθούν, δεν επηρεάζονται από τη λήψη φαρμάκων και δεν απαιτείται καμία προετοιμασία για την εκτέλεση της εξέτασης.
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που προκαλείται από μια ανοσολογική αντίδραση στο έντερο, προς μια πρωτεΐνη της γλουτένης, την γλιαδίνη, που περιέχεται σε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.
Η κοιλιοκάκη μπορεί να επιφέρει συμπτώματα που μπορεί να είναι εξουθενωτικά όπως διάρροια, στεατόρροια, αναιμία με ή χωρίς ανεπάρκεια σιδήρου, αυτοάνοσα νοσημάτα, όπως σακχαρώδης διαβήτης ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto, κλπ, ή μπορεί να οδηγήσει σε ελαφριάς μορφής συμπτώματα που δύσκολα θα μπορούσαν να συνδεθούν με κοιλιοκάκη.
Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση, πράγματι, οι συγγενείς πρώτου βαθμού (παιδιά, αδέρφια, γονείς) των ασθενών με κοιλιοκάκη, διατρέχουν περίπου 10-15% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το τεστ έχει προγνωστική αξία, καθώς βασίζεται στη μη ανίχνευση γονιδιακών παραλλαγών, γεγονός που αποκλείει σχεδόν εντελώς την πιθανότητα ανάπτυξης κοιλιοκάκης σε βάθος χρόνου.
Σε ποιους απευθύνεται:
Η δυσανεξία στη λακτόζη, η συνηθέστερη ενζυμική δυσανεξία, (πάσχει περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού), είναι η αδυναμία αφομοίωσης του σακχάρου (λακτόζη) που υπάρχει στο γάλα. Πριν χρησιμοποιηθεί από το σώμα, η λακτόζη πρέπει να διασπαστεί σε δύο απλά σάκχαρα: γλυκόζη και γαλακτόζη. Για να γίνει αυτό απαιτείται το ένζυμο λακτάση. Η ανεπάρκεια αυτού του ενζύμου, έχει ως αποτέλεσμα την προσέλευση και παραμονή της λακτόζης στο κόλον, που προκαλεί με τη σειρά της συσσώρευση νερού και ηλεκτρολυτών στον εντερικό αυλό, βακτηριακή ζύμωση και σχηματισμό γαλακτικού οξέος και λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου.
Η συμπτωματολογία εξαρτάται από τη δοσολογία: όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της λακτόζης που λαμβάνεται, τόσο πιο εμφανή είναι τα συμπτώματα.
Το τεστ δυσανεξίας στη λακτόζη υποδεικνύει εάν το άτομο έχει ή μπορεί να αναπτύξει μειωμένη δραστικότητα του ενζύμου λακτάση. Μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής πρωτογενούς δυσαπορρόφησης, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την προδιάθεση για «δευτερογενή» δυσαπορρόφηση που προκαλείται από βλάβη της εντερικής βλεννογόνου, που προκαλείται για παράδειγμα από τη νόσο του Crohn. Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία για τη γενετική εξέταση και το αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες ή συνήθειες του τρόπου ζωής.
Σε ποιους απευθύνεται:
Η καφεΐνη είναι μια φυσική αλκαλοειδής ουσία που είναι γνωστή για τις διεγερτικές της ιδιότητες και περιέχεται κυρίως στον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα.
Ένα από τα πιο γνωστά αποτελέσματα της καφεΐνης είναι η ικανότητά της να δρα ως προσωρινό τονοτικό-διεγερτικό για να καθυστερήσει το αίσθημα της κόπωσης, να βελτιώσει τα αντανακλαστικά και τη συγκέντρωση και να παρέχει μια ήπια αναλγητική δράση.
Η καφεΐνη μεταβολίζεται στο σώμα χάρη στην δράση του ενζύμου Cytochrome p450 1A2. Κάθε άτομο έχει δύο αλληλόμορφα του γονιδίου CYP1A2 (ένα αλληλόμορφο από κάθε γονέα).
Υπάρχουν δύο παραλλαγές του γονιδίου που επηρεάζουν το μεταβολισμό της καφεΐνης στο σώμα. Η μία παραλλαγή κωδικοποιεί το ένζυμο που μεταβολίζει γρήγορα την καφεΐνη, ενώ η άλλη κωδικοποιεί εκείνο που την μεταβολίζει αργά.
Τα άτομα που διαθέτουν δύο αντίγραφα του αλληλόμορφου που μεταβολίζει γρήγορα την καφεΐνη, είναι άτομα που μεταβολίζουν την καφεΐνη με ταχύ ρυθμό, ενώ τα άτομα που παρουσιάζουν μόνο ένα αντίγραφο του αλληλόμορφου που μεταβολίζει αργά την καφεΐνη, είναι αντιθέτως αργοί μεταβολιστές της.
Το τεστ είναι σε θέση να αναγνωρίσει την προδιάθεση ενός ατόμου να μεταβολίζει αργά ή γρήγορα την καφεΐνη, με κύριο στόχο την αποφυγή πιθανών παθήσεων ή διαταραχών. Όσοι μεταβολίζουν αργά την καφεΐνη θα πρέπει να ελέγχουν την ημερήσια κατανάλωση καφέ, διότι αν η κατανάλωση είναι υπερβολική, δηλαδή ξεπερνά τα 2 ή 3 φλυτζάνια (200 mg καφεΐνης της ημέρας), μπορεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό τους, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρδιακής προσβολής.
Σε ποιους απευθύνεται:
Τα θειώδη άλατα (γνωστά σήμερα ως διοξείδιο του θείου (E220) ή ως E221-έως και E228) είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά.
Ο κίνδυνος επαφής με τα θειώδη άλατα είναι ιδιαίτερα υψηλός, αν καταναλώνετε τρόφιμα, όπως κρασί και αλκοολούχα ποτά, προϊόντα αρτοποιίας (ψωμί, μπισκότα, κράκερ), αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδες, ζελέ, σιρόπια, χυμοί, ψάρια, μαλακόστρακα, μαλάκια, κρέας, γλυκά του κουταλιού, πατάτες και παράγωγα προϊόντα (κατεψυγμένες πατάτες, πουρές, τσιπς), κονσερβοποιημένες ντομάτες, γλυκά και συσκευασμένα σνακ.
Στη βιομηχανία τροφίμων το διοξείδιο του θείου χρησιμοποιείται σε δοσολογίες που το καταστούν ασφαλές πρόσθετο. Παρά την προσεκτική και ασφαλή χρήση όμως, το διοξείδιο του θείου και τα θειώδη άλατα μπορεί να είναι ανεπαρκώς ανεκτά από τα άτομα που παρουσιάζουν υπερευαισθησία στα θειώδη άλατα. Το τεστ συμβάλλει στην αναγνώριση εκείνων που έχουν χαμηλή ανοχή σε αυτές τις ουσίες, ακόμα και αν βρίσκονται σε μικρές ποσότητες, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκδηλώσουν για παράδειγμα βρογχόσπασμο ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.
Σε ποιους απευθύνεται:
Είναι πολύ σημαντική η αναγνώριση υπερευαισθησίας σε θειώδη άλατα σε περίπτωση παρατεταμένης θεραπείας με κορτικοστεροειδή, καθώς αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία στις ουσίες αυτές.
Η εξατομικευμένη διατροφή βασισμένη στη μοναδικότητα του γενετικού προφίλ, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη μείωση της προδιάθεσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, τροποποιήσιμοι και μη τροποποιημένοι, που προδιαθέτουν για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μεταξύ των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου συγκαταλέγονται ο τρόπος ζωής (αλκοόλ, κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα) και η διατροφή, ενώ μεταξύ αυτών που δεν μπορούν να τροποποιηθούν βρίσκονται η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και φυσικά η γενετική προδιάθεση.
Καρδιοαγγειακά νοσήματα θεωρούνται η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι ασθένειες των περιφερικών αγγείων, που συχνά ευνοούνται από την ταυτόχρονη παρουσία άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη και η παχυσαρκία.
Το τεστ μεταβολισμού των λιπιδίων μελετά τις γενετικές παραλλαγές που καθορίζουν τις οργανικές αποκρίσεις στα διατροφικά συστατικά, οι οποίες σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την δημιουργία στοχευμένων διατροφικών πλάνων.
Η εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση συμβάλλει στον προσδιορισμό της ποσότητας και της ποιότητας των θρεπτικών ουσιών, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών (υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτης), παρέχοντας έμμεση προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σε ποιους απευθύνεται:
Στην επιστημονική βιβλιογραφία φαίνεται όλο και περισσότερο ότι κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στα θρεπτικά συστατικά και γενικότερα στις ουσίες που εισάγονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής. Με την αξιοποίηση αυτής της γνώσης είναι δυνατόν ο σχεδιασμός εξατομικευμένης διατροφής, ικανής να “αντισταθμίσει” τις μεταβολικές δυσλειτουργίες που οφείλονται σε αλλοίωση του DNA.
Η χρήση γενετικών πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα άτομα να επιτύχουν και να διατηρήσουν το δικό τους επιθυμητό και υγιές βάρος καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής αφού παρεμβαίνει άμεσα στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.
Το τεστ ελέγχου βάρους μελετά τις γενετικές παραλλαγές που καθορίζουν την προδιάθεση για παχυσαρκία, επιτρέποντας τον καθορισμό εξατομικευμένων διατροφικών προσεγγίσεων, την ανάκτηση υγιούς βάρους και τη διατήρησή του σε βάθος χρόνου.
Η εξατομικευμένη διατροφή επιτρέπει τον προσδιορισμό της ποσότητας και της ποιότητα
Σε ποιους απευθύνεται:
Το τεστ συνιστάται σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος με λιγότερο κόπο και στερήσεις.
Η οστεοπόρωση είναι η συνηθέστερη μεταβολική νόσος του σκελετού, που χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής μάζας και μεταβολή της μικροαρχιτεκτονικής του οστίτη ιστού.
Η οστεοπόρωση προκαλεί αύξηση της ευθραυστότητας και της πιθανότητας πρόκλησης κατάγματος. Η οστεοπόρωση είναι αποτέλεσμα σύνθετων αλληλεπιδράσεων μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης και των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου.
Οι γενετικοί παράγοντες αντιπροσωπεύονται από μια ομάδα γονιδίων που ρυθμίζουν την έκφραση χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παθολογίας, όπως η μικροαρχιτεκτονική της μάζας και οστού. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τις διατροφικές συνήθειες (πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D), την κατανάλωση οινοπνεύματος, καπνού και καφέ, τη σωματική δραστηριότητα και την πρόσληψη φαρμάκων που παρεμποδίζουν το μεταβολισμό φωσφόρου-ασβεστίου.
Η εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση που βασίζεται στα δεδομένα που προκύπτουν από το γονιδιακό τεστ που αφορά την υγεία των οστών, επιτρέπει τον προσδιορισμό της ποσότητας και της ποιότητας των θρεπτικών ουσιών για:
Σε ποιους απευθύνεται:
Απελευθερώστε την δύναμη που βρίσκεται στα γονίδιά σας: τραφείτε πιο έξυπνα, προπονηθείτε πιο σκληρά, ανακάμψτε ταχύτερα.
Το Nutrigenomix Sport είναι ένα DNA τεστ, που συνδυάζει την έννοια της εξατομικευμένης ιατρικής με την διατροφή που απευθύνεται σε αθλητές, με στόχο την βελτίωση των επιπέδων της απόδοσης τους, σε συνάρτηση με ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.
Το τεστ Nutrigenomix Sport στοχεύει στον εντοπισμό μιας σειράς πολυμορφισμών (SNPs), που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη λειτουργικότητα ορισμένων βιολογικών διεργασιών όπως η σωστή ανάνηψη του οργανισμού μετά την άσκηση, τον κίνδυνο τραυματισμού, τα κίνητρα για άσκηση, τον μεταβολισμό, τις διατροφικές συνήθειες, την αντοχή στο πόνο, την αερόβια ικανότητα, τις διατροφικές δυσανεξίες, τη σύσταση σώματος, τις απαιτήσεις σε θρεπτικές ουσίες, την αθλητική απόδοση.
Η ατομική γενετική ποικιλομορφία, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά μεταβολίζονται, συσσωρεύονται και αποβάλλεται, καθορίζει αυτόματα και τον ξεχωριστό τρόπο που το κάθε άτομο αποκρίνεται στα μόρια που εισάγονται στον οργανισμό του.
Το τεστ αυτό δίνει την ευκαιρία διαμόρφωσης μιας εξατομικευμένης διατροφής, ξεκινώντας από τις επιμέρους γενετικές ιδιαιτερότητες, προκειμένου να επιτευχθεί μια προσέγγιση διατροφικής θεραπείας, με στόχο την πρόληψη και την διατήρηση της υγείας.
Το τεστ Nutrigenomix Sport επίσης, στοχεύει στην ταυτοποίηση μιας σειράς πολυμορφισμών που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη λειτουργικότητα ορισμένων βιολογικών διεργασιών, για παράδειγμα υπάρχουν παραλαγές γονιδίων που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα καταπόνησης και τραυματισμού των αρθρώσεων.
Οι πολυμορφισμοί που διερευνούνται σε αυτό το τεστ εμπλέκονται σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες, όπως είναι η αντοχή των αρθρώσεων, η προδιάθεση για τενοντίτιδα, η μυϊκή αδυναμία καθώς και η τάση για τραυματισμό.
Σε ποιούς απευθύνεται: