Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Είστε έγκυος; Γιατί πρέπει να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο

33642890_m.jpg

Οι έγκυοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών εάν εκδηλώσουν γρίπη, αλλά ούτε καν η μία στις τέσσερις δεν κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι πιθανές αιτίες για την άρνησή τους να εμβολιαστούν είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά οι ειδικοί τονίζουν πως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν, είτε βρίσκονται στο πρώτο, είτε στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως.

Είναι όμως ασφαλές το αντιγριπικό εμβόλιο για την έγκυο; Και τί μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνει; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα παρατίθενται στη συνέχεια.

Είναι το αντιγριπικό εμβόλιο ασφαλές για την έγκυο;

Ασφαλώς ναι. Μάλιστα, πολλές μεγάλες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως όχι μόνο είναι ασφαλές αλλά σχετίζεται με καλύτερες εκβάσεις της κυήσεως για τη μητέρα και το μωρό (π.χ. σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιγένειας).

Ωστόσο κατά καιρούς διασπείρονται (ιδιαίτερα μέσω Ίντερνετ) ψευδείς ειδήσεις για την ασφάλεια του αντιγριπικού εμβολίου. Μεταξύ άλλων έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί αποβολή ή αυτισμό στο μωρό και ότι παράγεται από ζωντανό ιστό, επομένως θα προκαλέσει βαριά γρίπη στην έγκυο.

Οι θεωρίες για την αποβολή και τον αυτισμό βασίζονταν σε ελάχιστες κλινικές μελέτες οι οποίες αργότερα διαπιστώθηκε ότι περιείχαν παραποιημένα στοιχεία. Επιπλέον, το αντιγριπικό εμβόλιο που χορηγείται στις εγκύους δεν περιέχει ζωντανό ιό, άρα δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη.

Ο οργανισμός της γυναίκας ασφαλώς μπορεί να αντιδράσει στον εμβολιασμό και να αναπτυχθούν συμπτώματα γρίπης, αλλά αυτή η γριπώδης συνδρομή θα είναι ήπια και βραχύβια. Σε κάθε περίπτωση, είναι απείρως προτιμότερη από την πλήρη γρίπη που κινδυνεύει να εκδηλώσει η έγκυος εάν δεν εμβολιασθεί.

Τί μπορεί να πάθει η έγκυος αν δεν εμβολιασθεί;

Η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές σε όλο το σώμα της γυναίκας. Μία από αυτές είναι ότι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εξέλιξή της έως τη γέννηση του μωρού.

Επειδή ο οργανισμός της εγκύου είναι λιγότερο ικανός να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, σε περίπτωση γρίπης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιπλοκών. Μία από τις συχνότερες είναι η βρογχίτιδα, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή και να εξελιχθεί σε πνευμονία για την οποία θα απαιτηθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο ή και στην εντατική.

Άλλες λιγότερο συχνές πιθανές επιπλοκές είναι η μέση ωτίτιδα, το σηπτικό σοκ (λοίμωξη στο αίμα που προκαλεί επικίνδυνη υπόταση), μηνιγγίτιδα (από λοίμωξη στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) και εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο).

Υπάρχει επίσης κίνδυνος πρόωρου τοκετού, γέννησης μωρού με χαμηλό βάρος σώματος, γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο και θνησιγένειας (θάνατος του βρέφους κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής).

Η εγκυμοσύνη προκαλεί επίσης αλλαγές στην καρδιά, στο αναπνευστικό σύστημα και στον όγκο υγρών στο σώμα της γυναίκας, που την επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο αν πάθει γρίπη.

Πώς βοηθά το εμβόλιο την έγκυο και το έμβρυο;

Βοηθά την γυναίκα προστατεύοντάς την από τους παραπάνω κινδύνους και αυξάνοντας τις πιθανότητες να έχει καλή έκβαση η εγκυμοσύνη της.

Όσον αφορά το έμβρυο, μελέτες έχουν δείξει πως τα μωρά γυναικών οι οποίες είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, έχουν μειωμένες πιθανότητες να πάσχουν από γενετικές ανωμαλίες ή άλλα προβλήματα.

Επιπλέον, θα είναι προστατευμένα από τη γρίπη όχι μόνο κατά την ενδομήτριο ζωή, αλλά και κατά τους 6 πρώτους μήνες μετά τη γέννησή τους.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι τα νεογέννητα βρέφη έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα και κινδυνεύουν να πεθάνουν αν αρρωστήσουν από γρίπη. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να κάνουν τα ίδια αντιγριπικό εμβόλιο πριν γίνουν 6 μηνών.

Ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχούν την έγκυο;

Ανεξάρτητα από το αν έχετε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο ή όχι, εάν είστε έγκυος και εκδηλώσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα γρίπης (πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη, κούραση, απότομη εμφάνιση των συμπτωμάτων) πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον μαιευτήρα σας.

Αν δεν τον βρίσκετε, μιλήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό, ειδάλλως πηγαίνετε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Το πιθανότερο είναι πως χρειάζεστε άμεση έναρξη αντιϊικής αγωγής – και αν κάποιος γιατρός αρνηθεί να σας τη χορηγήσει, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με τον μαιευτήρα σας.

Τί πρέπει να κάνουν οι οικείοι της;

Όλοι όσοι έρχονται συχνά σε επαφή με την έγκυο (κυρίως τα μέλη της οικογένειάς της) πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο, εκτός κι αν έχουν ιατρική αντένδειξη στην λήψη του.

Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει την επαφή με όσους είναι ανεμβολίαστοι, καθώς και με άτομα που έχουν γρίπη ή συμπτώματα γρίπης. Πρέπει επίσης να πλένει συχνά τα χέρια της και να μην αγγίζει καθόλου το στόμα, τα μάτια και τη μύτη της.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.