Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Επιλόχειος κατάθλιψη: Το πρώτο επεισόδιο ανοίγει το δρόμο και για άλλα

45833176_m-1.jpg

Ηεπιλόχειος κατάθλιψη είναι σπάνια στις γυναίκες δίχως ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών, αλλά όταν εκδηλωθεί, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να ξανασυμβεί στο μέλλον, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Από τις 457.317 νέες μητέρες από τη Δανία που συμμετείχαν στην σχετική μελέτη και οι οποίες δεν είχαν ιστορικό επιλόχειας κατάθλιψης, λιγότερες από το 1% εκδήλωσαν κατάθλιψη μετά τη γέννηση των μωρών τους. Ωστόσο όσες παρουσίασαν επιλόχειο κατάθλιψη, είχαν έως και 46 φορές περισσότερες πιθανότητες να την ξαναπαρουσιάσουν επιλόχειο κατάθλιψη σε επόμενες κυήσεις τους, λένε οι ερευνητές.

Συνολικά, το 5-15% όλων των γυναικών εκδηλώνουν επιλόχειο κατάθλιψη, γεγονός που την καθιστά μία από τις συνηθέστερες επιπλοκές της κυήσεως, γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα μη-ψυχωσικό καταθλιπτικό επεισόδιο το οποίο εκδηλώνεται την περίοδο μετά τη γέννηση ενός μωρού. Εάν το επεισόδιο αυτό αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, όπως διαταραχή της ανάπτυξης του μωρού και αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιας κατάθλιψης στη γυναίκα.

Επιλόχειος κατάθλιψη: Η μελέτη

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη είχαν αποκτήσει το πρώτο τους μωρό μεταξύ 1996 και 2013. Καμία δεν είχε νοσηλευθεί στο νοσοκομείο για ψυχιατρικό πρόβλημα πριν από τον πρώτο τοκετό, ούτε είχε λάβει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Έως το τέλος της περιόδου αυτής, είχαν καταγραφεί συνολικώς 789.068 τοκετοί.

Μόλις στο 0,6% από αυτούς κατέστη απαραίτητη η θεραπεία για επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν σχετικά σύντομη.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες οι οποίες δεν εκδήλωσαν επιλόχεια κατάθλιψη μετά την απόκτηση του πρώτου τους παιδιού, όσες χρειάσθηκαν αντικαταθλιπτικά φάρμακα είχαν 27 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν επιλόχειο κατάθλιψη και στην επόμενη γέννα τους. Όσες, εξάλλου, χρειάσθηκαν νοσηλεία για το πρώτο επεισόδιο επιλόχειας κατάθλιψης, είχαν 46 φορές περισσότερες πιθανότητες να την ξαναπαρουσιάσουν σε μελλοντική εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης:
Οδηγίες για να ξεπεράσετε τη μελαγχολία της λοχείας (baby blues)
Ψυχικές διαταραχές στη λοχεία: επιλόχειος μελαγχολία, επιλόχειος κατάθλιψη, επιλόχειος ψύχωση

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του πρώτου επεισοδίου επιλόχειας κατάθλιψης και την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Marie-Louise Rasmussen, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Statens Serum της Κοπεγχάγης.

Το πρώτο που χρειάζονται οι γυναίκες είναι η υποστήριξη από τον/την σύντροφο και τον κοινωνικό τους περίγυρο, ενώ για μερικές γυναίκες είναι απαραίτητη η προληπτική λήψη φαρμάκων ή η προληπτική ψυχοθεραπεία, πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα είναι ταυτοχρόνως καθησυχαστικά και ανησυχητικά, σχολίασε ο δρ Jonathan Alpert, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών στο νοσηλευτικό όμιλο Montefiore Health System της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

«Το καθησυχαστικό είναι ότι λιγότερες από 1 στις 100 γυναίκες εκδηλώνουν επιλόχειο κατάθλιψη αρκετά σοβαρή ώστε να χρειάζονται αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή ή/και νοσηλεία στο νοσοκομείο», εξήγησε. «Εξίσου καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες δίχως προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν λιγοστές πιθανότητες να την εκδηλώσουν».

Ωστόσο, «είναι ανησυχητικό το γεγονός πως το πρώτο επεισόδιο επιλόχειας κατάθλιψης αποτελεί τόσο ισχυρό προάγγελο ανάλογων επεισοδίων στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Alpert επισήμανε πως παρότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο η μελαγχολική διάθεση και η ευσυγκινησία μετά τον τοκετό, η επίμονα καταθλιπτική διάθεση, οι σοβαρές διακυμάνσεις της ψυχικής διαθέσεως και η ταραγμένη σκέψη δεν είναι. Αντιθέτως, αποτελούν ένδειξη ότι απαιτείται άμεση ιατρική συμβουλή από τον μαιευτήρα και εν συνεχεία από έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.