Ο HPV και η θεραπεία του
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV) είναι ένας πολύ διαδεδομένος ιός, με περισσότερους από 120 υπότυπους, ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική δράση στον άνθρωπο. Τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα, άνδρες και γυναίκες, σε ποσοστό περίπου 80%, θα έρθουν σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους, χωρίς μάλιστα να το καταλάβουν.
Τι προκαλεί ο HPV
Οι περισσότεροι υπότυποι του ιού δεν προκαλούν κάποια βλάβη στον άνθρωπο. Κάποιοι υπότυποι προκαλούν μυρμηγκιές στα χέρια και τα πόδια. Οι υπότυποι 6 και 11 προκαλούν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών. Οι τύποι 16, 18, 31 και κάποιοι ακόμα πολύ σπάνιοι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μερικούς πιο σπάνιους καρκίνους (αιδοίου, κόλπου, πρωκτού, πέους).
Γιατί η μετάδοση είναι τόσο συχνή
Επειδή, εκτός από τη σεξουαλική επαφή, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με απλή δερματική επαφή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων χωρίς να είναι αναγκαία η ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη.
Διαβάστε ακόμα:
O σύντροφος μου έχει μολυνθεί από τον HPV . Σημαίνει ότι με απάτησε;
Υπάρχει θεραπεία για τον HPV;
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ίδιο τον ιό HPV, απλώς η θεραπεία που επιλέγεται ανά περίπτωση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που έχει προκαλέσει ο ιός.
Η κρυοπηξία αποτελεί συνηθισμένη θεραπεία για ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τον HPV, αλλά υπάρχουν και πολλές ακόμα θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.
Θεραπεία μυρμηγκιών
Οι μυρμηγκιές συχνά υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς καμία θεραπεία, ειδικά σε νεαρά άτομα. Για εκείνες που δεν υποχωρούν μόνες τους, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει διάφορες τεχνικές για τη θεραπεία τους, όπως:
- Κρυοπηξία
- Εκτομή: αφαίρεση των μυρμηγκιών
- Ηλεκτροχειρουργική εκτομή – που καυτηριάζει τις μυρμηγκιές με ηλεκτρικό ρεύμα – σε συνδυασμό με απόξεση τους
Θεραπεία κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων – που συνήθως προκαλούνται από τους τύπους 6 και 11 του HPV – μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα ολόκληρης της περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς και μέσα στον πρωκτό, τον κόλπο, το άνοιγμα της ουρήθρας και στον τράχηλο της μήτρας.
Ως θεραπευτική μέθοδο, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την κρυοπηξία ή διάφορες χειρουργικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των εξωτερικών κονδυλωμάτων.
Θεραπεία προκαρκινικών νεοπλασιών στον τράχηλο της μήτρας
Στις γυναίκες, ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη προκαρκινικών κυττάρων στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας, τη λεγόμενη τραχηλική δυσπλασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον HPV, με το 70% αυτών να προέρχονται από τους τύπους 16 και 18 του HPV. Η αφαίρεση ανώμαλων, προκαρκινικών νεοπλασιών του τραχήλου της μήτρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.
Οι σοβαρές δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζονται συνήθως μέσω χειρουργικής επέμβασης, κατά την οποία ένα κωνικό κομμάτι του ανώμαλου τραχηλικού ιστού αφαιρείται με νυστέρι ή με λέιζερ.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση μέρους ή όλης της μήτρας (υστερεκτομή).
Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι μόνο ο εμβολιασμός σε νεαρή ηλικία προστατεύει από τη μετάδοση του ιού. Για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο έλεγχος με HPV DNA τεστ δείχνει αν υπάρχει μόλυνση από τον ιό και ταυτοποιεί τον υπότυπο που υπάρχει στον οργανισμό. Θεραπεία που να εκριζώνει τον HPV από τον οργανισμό του ανθρώπου δεν υπάρχει: ο ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό. Μετά την αφαίρεση των βλαβών όμως, ελαττώνεται η ποσότητα του ιικού φορτίου και εξαλείφεται ο κίνδυνος του καρκίνου.
Σχετικά άρθρα:
HPV DNA Τεστ
Προστασία από τον HPV
Κάθε γυναίκα με HPV πρέπει να γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες για να προστατευτεί από καρκίνο του τραχήλου