Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

HPV θετικό αποτέλεσμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

HPV-ΘΕΤΙΚΟ-1.jpg

Ένα θετικό αποτέλεσμα σε HPV Test δεν πρέπει να προκαλέσει πανικό στη γυναίκα, καθώς πρόκειται για μία πολύ κοινή μόλυνση, σε μεγάλο ποσοστό των ενεργών σεξουαλικά ατόμων.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας πολύ κοινός ιός σε άνδρες και γυναίκες, καθώς μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω της άμεσης επαφής της επιδερμίδας των γεννητικών οργάνων, των βλεννογόνων ή των σωματικών υγρών τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ.

Το προφυλακτικό δεν προστατεύει πλήρως από τη λοίμωξη, καθώς δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τις περιοχές του δέρματος που προσβάλλει ο ιός. Οι περισσότεροι σεξουαλικώς ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν με HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, αν και οι περισσότεροι το πιθανότερο είναι να μην το αντιληφθούν, επειδή ο HPV συνήθως δεν έχει συμπτώματα.

Τα πολλά … πρόσωπα του HPV

Ο ιός παρουσιάζει περισσότερους από 120 υπότυπους, αλλά μόνο 40 περίπου από αυτούς αφορούν μολύνσεις των γεννητικών οργάνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει αυτοΐαση του φορέα από τον HPV, χωρίς να έχει προκληθεί πρόβλημα υγείας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τις λοιμώξεις από τον HPV.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η λοίμωξη από τον HPV δεν αυτοϊάται. Ορισμένοι τύποι του HPV, ο 6 και ο 11, μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Άλλοι τύποι HPV,  ο 16, ο 18 και ο 31 (που ονομάζονται τύποι «υψηλού κινδύνου») μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της γυναίκας που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε βάθος χρόνου, αν η γυναίκα δεν κάνει τακτικά τον τυπικό γυναικολογικό έλεγχο. Οι τύποι του HPV που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι διαφορετικοί από τους τύπους που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Όπως τονίζεται στη βιβλιογραφία: όλοι οι καρκίνοι του τράχηλου, του κόλπου, του αιδοίου και της περιπρωκτικής περιοχής οφείλονται στον ιό HPV, αλλά όλες οι μολύνσεις από HPV δεν προκαλούν καρκίνο.

Διαβάστε επίσης: Ποια σημεία προσβάλλει ο HPV – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

 Το τεστ Παπανικολάου

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι το τεστ Παπ, με το οποίο γίνεται η ανίχνευση του ιού HPV και των αλλοιώσεων που προκαλούνται από τον ιό στον τράχηλο της μήτρας.

Πλέον, με το νεότερο, το HPV τεστ, μπορεί να ανιχνευτεί και η μόλυνση από τον ιό και οι υψηλού κινδύνου τύποι του ιού HPV που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Με το HPV τεστ, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συστήσει πότε θα πρέπει να επαναλάβετε το τεστ Παπανικολάου και ποιες άλλες εξετάσεις πρέπει να γίνουν.

Τι σημαίνει ένα θετικό HPV τεστ

 • Ένα θετικό τεστ HPV σημαίνει ότι ανιχνεύτηκε μόλυνση από τον ιό HPV στον τράχηλο της μήτρας σας.
 • ΔΕ σημαίνει ότι έχετε ή θα πάθετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 • Σημαίνει, επίσης, ότι, αν έμενε αδιάγνωστη η μόλυνση και χωρίς παρακολούθηση, θα υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν οι αλλοιώσεις των κυττάρων, που οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με την πάροδο του χρόνου.
 • Έχοντας μολυνθεί από τον HPV, δε θα αντιμετωπίσετε δυσκολία να μείνετε έγκυος.
 • Ο γιατρό μπορεί να αντιμετωπίσει τις κυτταρικές αλλοιώσεις που προκαλεί ο HPV, αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τον HPV ως ιό και να τον εξαφανίσει από τον οργανισμό σας.
 • Η μόλυνση από τον HPV δεν έχει ομοιότητες με τη μόλυνση από τον HIV ή τον έρπητα.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα του HPV τεστ σας, καλό είναι να τα καταγράψετε και να ρωτήσετε αναλυτικά για όλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: HPV DNA Τεστ

Τι θα πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα με μόλυνση από HPV τύπο υψηλού κινδύνου

Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • Η μόλυνση από τον HPV είναι πολύ συχνή σε άνδρες και γυναίκες. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν με τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ακόμα και τα άτομα με μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο στη ζωή τους, μπορεί να διαγνωστούν με μόλυνση από τον HPV, αν ο/η σύντροφός τους έχει μολυνθεί με τον ιό HPV.
 • Αν ο τύπος του ιού HPV που ανιχνεύτηκε στο HPV τεστ σας είναι υψηλού κινδύνου, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά ο ίδιος δεν προκαλεί και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
 • Αν ο ένας σύντροφος βρεθεί μολυσμένος με HPV, το πιθανότερο είναι ότι και ο άλλος σύντροφος ήδη έχει μολυνθεί με τον HPV, ακόμα και αν δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.
 • Το ότι μολυνθήκατε από τον HPV δε σημαίνει ότι ο σύντροφός σας έχει παράλληλες με τη σχέση σας σεξουαλικές επαφές εκτός της σχέσης σας.
 • Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος να διαπιστώσετε πότε μολυνθήκατε με τον HPV ή ποιος τον μετέδωσε σε εσάς, καθώς ένα άτομο μπορεί να έχει HPV για πολλά χρόνια πριν ανιχνευθεί.
 • Δεν υπάρχει προς το παρόν διαγνωστική εξέταση για να πληροφορηθούν οι άνδρες αν έχουν HPV. Το πιο κοινό πρόβλημα υγείας που προκαλείται από τον HPV στους άνδρες είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
 • Η χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης του HPV στους μελλοντικούς ερωτικούς συντρόφους σας, αν τα χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ και με το σωστό τρόπο. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τις πιθανότητες σας να κολλήσετε εσείς μελλοντικά και άλλους τύπους του ιού HPV. Απλώς, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο HPV μπορεί να μολύνει τις περιγεννητικές περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό, άρα δεν προστατεύει πλήρως κατά του HPV.

Ασπίδα προστασίας έναντι του ιού είναι ο εμβολιασμός και των δύο φύλων κατά του HPV, σε νεαρή ηλικία και πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, καθώς το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τους τύπους του HPV που ήδη έχουν μολύνει τον εμβολιαζόμενο.

Μπορεί οι συνέπειες της μόλυνσης από τον HPV να είναι πιο σοβαρές για τη γυναίκα, πρέπει ωστόσο και οι άντρες να ευαισθητοποιηθούν για την κάλυψή τους και τη μη μετάδοση στις συντρόφους τους. Η μείωση του κινδύνου από τη μόλυνση από τον ιό θεωρείται εφικτή στην περίπτωση που τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες καλυφθούν μέσω του εμβολίου σε νεαρή ηλικία και παραμείνουν έτσι προστατευμένοι απέναντι σε μελλοντικές μολύνσεις.

Σχετικά άρθρα:
Προστασία από τον HPV
Τι προκαλεί ο HPV

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.