Πώς να διαχειριστείτε σωστά την εμμηνόπαυση. Είναι η HRT πάντα η σωστή επιλογή;
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Δε νοσεί η γυναίκα παρόλο που, πολλές φορές, οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν κάποια ενοχλητικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καλό είναι να γνωρίζει τους κινδύνους και τα οφέλη της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης, όπως είναι η λήψη HRT.
Οι εξάψεις και τα άλλα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η νυχτερινή εφίδρωση, η κόπωση και οι διαταραχές ύπνου, δεν απειλούν τη γυναικεία υγεία αλλά σίγουρα φέρνουν αναστάτωση στην καθημερινότητά της. Πριν από κάθε άλλη θεραπεία, κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σίγουρα ωφελούν και πρέπει να αποτελέσουν το πρώτο βήμα. Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και τα μικρά γεύματα αλλά και το κατάλληλο ντύσιμο, με πιο ελαφριά ρούχα και πάντα κάποια ζακέτα ή μπλούζα που μπορεί με ευκολία να βγει για να ανακουφίσει τις εξάψεις είναι εύκολες και χρήσιμες πρακτικές.
Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης – HRT
Ο γιατρός είναι εκείνος που θα εξηγήσει σε κάθε γυναίκα τις θεραπευτικές επιλογές που έχει και θα την καθοδηγήσει στην κατάλληλη για την ίδια θεραπεία. Άλλες γυναίκες θεωρούν πανάκεια την HRT, άλλες έχουν μεγάλες επιφυλάξεις για κάθε θεραπεία που αφορά λήψη ορμονών. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή, θα πρέπει να γίνεται αφού η γυναίκα έχει ενημερωθεί σωστά για τα οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης και πάντα μετά από υπόδειξη και παρακολούθηση του γιατρού.
Διαβάστε επίσης: Θεραπεία Ορμονικής Αποκατάστασης (BIO-HRT)
Οφέλη και κίνδυνοι της HRT
Χάνοντας την προστασία των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ο οργανισμός, είναι πιο ευαίσθητος στην οστεοπόρωση και τις καρδιοπάθειες. Με τη θεραπεία HRT επέρχεται θεαματική βελτίωση των εξάψεων, των εφιδρώσεων και της αϋπνίας, προλαμβάνεται η οστεοπόρωση και οι καρδιοπάθειες -οι οποίες σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πιο συχνές από ό,τι στους άντρες- βελτιώνεται η κολπική ατροφία και η ατροφική κολπίτιδα, παρατηρείται αύξηση του πάχους της επιδερμίδας και μείωση των ρυτίδων, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου, μειώνεται κατά 25% περίπου ο κίνδυνος απώλειας των δοντιών, λόγω χαλάρωσης των ούλων, μειώνεται η χοληστερίνη. Για να λάβει, όμως, μια γυναίκα ορμόνες υποκατάστασης, πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό της, να δώσει ένα πλήρες ιστορικό, να κάνει εξετάσεις (μαστογραφία, αγγειολογική εξέταση κ.α.) και να αποφασιστεί από κοινού η έναρξη ή όχι της θεραπείας.
Δε συνιστάται η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης στις καπνίστριες, σε γυναίκες με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, με θρομβοεμβολική νόσο ή με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους ή γυναίκες που η μητέρα ή η γιαγιά τους είχαν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.
Στην αγορά, υπάρχουν σκευάσματα πόσιμα, κολπικά υπόθετα και αυτοκόλλητα επιθέματα αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνεται η χρήση τους χωρίς την υπόδειξη του γιατρού.
Σχετικά άρθρα:
Εμμηνόπαυση και FSH. Μπορεί οι αυξημένες τιμές να υποδηλώνουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης;
Πόσα ξέρετε για την εμμηνόπαυση;