Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Κολπική μυκητίαση μετά την ερωτική επαφή.

29804657_m-1.jpg

Μήπως ταλαιπωρείστε συχνά από κολπική μυκητίαση μετά την ερωτική επαφή; Δεν είστε μόνη.

Παρότι η κολπική μυκητίαση δεν συγκαταλέγεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συχνά παρουσιάζεται μετά την ερωτική επαφή. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε βέβαιοι εάν πρόκειται για σύμπτωση, καθώς οι «ένοχοι» για τη μυκητίαση μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί. Θα σας προτείναμε να συγκρατήσετε δύο βασικά θέματα: Το πρώτο, πως οι μύκητες στον κόλπο είναι μια συχνή, σπανίως σοβαρή λοίμωξη, που αντιμετωπίζεται εύκολα. Αρκεί βέβαια να έχει γίνει σωστά ο έλεγχος και να έχει επιλεγεί το κατάλληλο για την κάθε γυναίκα πλάνο θεραπείας.  Το δεύτερο, πως σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσετε αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις, πρέπει να το μάθει ο γυναικολόγος σας ώστε να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις με αυτό το σύμπτωμα.

Τι είναι η κολπική μυκητίαση και πώς μεταδίδεται

Συνήθως υπεύθυνος είναι ο μύκητας candida, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά και χωρίς να προκαλεί πρόβλημα στη χλωρίδα του κόλπου. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο μύκητας αρχίσει να πολλαπλασιάζεται πέραν του φυσιολογικού. Η ερωτική επαφή αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί αυτό, μεταφέροντας στον κόλπο της γυναίκας διαφορετικά βακτήρια και μύκητες από το πέος το δάχτυλο ή το στόμα του συντρόφου σας. Το ίδιο ισχύει εάν χρησιμοποιείτε sex toys.

Αυτή η μικρή αλλαγή στο μικροβίωμα του κόλπου, μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στο σώμα σας με αποτέλεσμα την κολπική μυκητίαση.

Εάν μετά την ερωτική επαφή διαπιστώσετε πως έχει παρουσιαστεί μυκητίαση, ίσως δεν είναι δυνατό να ξέρετε ποιος από τους δύο την μετέδωσε σε ποιον. Εάν όμως πιστεύετε ότι έχετε μυκητίαση, ενημερώστε τον σύντροφό σας ώστε να αναζητήσει ιατρική θεραπεία. Το ιδανικό είναι να απέχετε από τις ερωτικές επαφές έως ότου σας δώσει ο γυναικολόγος το «πράσινο φως», επιβεβαιώνοντας πως εσείς και ο σύντροφός σας είστε «καθαροί» από τη λοίμωξη. Διαφορετικά, εάν συνεχίσετε χωρίς να λάβετε και οι δύο ταυτόχρονα θεραπεία, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσετε να «κολλάτε» ο ένας τον άλλον την λοίμωξη.

Μπορεί το στοματικό σεξ να είναι «ένοχο» για την κολπική μυκητίαση;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of women’s health υποδεικνύει πως όντως με το στοματικό σεξ αυξάνονται οι πιθανότητες για μυκητιάσεις. Και πάλι αυτό οφείλεται στη διαταραχή της χλωρίδας της περιοχής καθώς μέσω του στοματικού σεξ μεταφέρονται στα εξωτερικά γεννητικά σας όργανα βακτήρια και candida από το στόμα, τη γλώσσα και τα ούλα του συντρόφου σας. Με τον ίδιο τρόπο, μια μυκητίαση μπορεί να προσβάλει κι άλλα σημεία του σώματος της γυναίκας, όπως το στόμα, τις θηλές ή τον πρωκτό.

Τι άλλο προκαλεί κολπική μυκητίαση

Η ερωτική επαφή είναι ο ένας πιθανός τρόπος, υπάρχουν όμως κι άλλοι και ίσως με περισσότερες πιθανότητες. Τι μπορεί να φταίει:

  • Ερεθισμός από υγρά ή ιδρωμένα εσώρουχα (π.χ. αν δεν αλλάζετε εσώρουχο μετά τη γυμναστική)
  • Χρήση αρωματικών σαπουνιών ή άλλων καθαριστικών για τα γεννητικά όργανα
  • Κολπικές πλύσεις
  • Η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, αντιβίωσης ή κορτικοστεροειδών
  • Ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Υψηλό σάκχαρο ή αρρύθμιστος διαβήτης
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σας

  • Τυχόν αλλαγή στην υφή, την όψη και την οσμή των κολπικών υγρών
  • Κνησμό και ερεθισμό στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ή στην είσοδο του κόλπου

Πώς γίνεται η διάγνωση

Το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι φυσική εξέταση και λήψη κολπικού επιχρίσματος για έλεγχο και καλλιέργεια. Πολλές φορές ο έμπειρος γυναικολόγος θα υποψιαστεί μύκητες από την όψη (σαν «κομμένο» γάλα) των κολπικών υγρών, ωστόσο μόνο η εργαστηριακή εξέταση μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Η θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις συστήνεται μια αντιμυκητιασική αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει κολπικά υπόθετα, τοπική αλοιφή ή και φάρμακα από το στόμα. Παρότι για την αγορά τους δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού είναι σημαντικό να μην πάρετε μόνη σας την απόφαση να ξεκινήσετε αγωγή. Μόνο ο γιατρός μπορεί να σας δώσει τις σωστές οδηγίες και να παρακολουθήσει την κατάσταση ώστε να είστε βέβαιη ότι καταπολεμήσατε ριζικά το πρόβλημα, χωρίς κίνδυνο επανεμφάνισης της μυκητίασης σε λίγες εβδομάδες. Η θεραπεία συνήθως ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα και θα χρειαστεί να την ακολουθήσει και ο σύντροφός σας.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από την κολπική μυκητίαση

  • Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και αποφεύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και κολάν εάν πρόκειται να είστε με αυτά όλη την ημέρα.
  • Αποκτήστε την καλή συνήθεια να ουρείτε μετά την ερωτική επαφή. Αυτή η απλή κίνηση θα μπορούσε να σας προστατέψει.
  • Βάλτε στη διατροφή σας γιαούρτι και άλλες φυσικές πηγές προβιοτικών (τουρσί, κεφίρ κ.ά.) που βοηθούν στην υγεία του μικροβιώματος της περιοχής.
  • Περιορίστε τους λευκούς υδατάνθρακες και τη ζάχαρη, που «θρέφουν» τους μύκητες.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.