Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Καθοριστικό ρόλο παίζει το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό της γυναίκας στην πρόκληση πρόωρου τοκετού

12868323_49179427.limghandler-1.jpg

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στα πανεπιστήμια Ben-Gurion University of the Negev (BGU) and Soroka University Medical Cente, εάν μία έγκυος μητέρα έχει οικογενειακό ιατρικό ιστορικό πρόωρου τοκετού, τότε είναι πολύ πιθανόν να γεννήσει και εκείνη πρόωρα.

Πρόωρος χαρακτηρίζεται ο τοκετός που συμβαίνει πριν την 37η εβδομάδα κυοφορίας και αποτελεί κύρια αιτία νεογνικής νοσηλείας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Perinatology, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν  2.300 μητέρες και κόρες πάνω από 22 χρόνια (1991 έως 2013) και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν σημαντικά υψηλότερος για το 34% των γυναικών των οποίων οι μητέρες είχαν γεννήσει πρόωρα σε κάποια από τις κυήσεις τους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυλής. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ακόμη και αν η θεία, αδελφή της μητέρας είχαν πρόωρους τοκετούς, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 30% υψηλότερος από το κανονικό.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το ιατρικό ιστορικό της μητέρας και της αδελφής της μητέρας προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό», λέει ο καθηγητής Eyal Sheiner, MD, Ph.D., αντιπρόεδρος κοσμήτορας της BGU Faculty of Health Sciences (FOHS), μέλος του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας και συνεχίζει: «Οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο μπορούν να επωφεληθούν από την στενή παρακολούθηση και την έγκαιρη διάγνωση των γενετικών δεικτών.»

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.