Τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Η μέθοδος της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης IVF περιλαμβάνει ουσιαστικά τέσσερα κύρια βήματα:
Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας: Έπιτυγχάνεται με φάρμακα (γοναδοτροπίνες) και στόχος είναι η λήψη περισσότερων ωαρίων που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχημένης γονιμοποίησης. Κατά την διάρκεια της πρόκλησης γίνεται έλεγχος με εξετάσεις αίματος και υπερήχων των ωοθηκών και της μήτρας .
Ωοληψία: Τα ωάρια συλλέγονται με τη βοήθεια διακολπικού καθετήρα και υπερήχου και τη χρήση βελόνας αναρρόφησης υπό νάρκωση με τοπικό αναισθητικό.
Γονιμοποίηση: Την ημέρα της ωοληψίας ο άνδρας παράγει σπέρμα το οποίο αφού υποστεί επεξεργασία για την επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας του, τοποθετείται σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό μέσα σε τρυβλία για να γονιμοποιήσει το ωάριο.Την επόμενη ημέρα ελέγχεται το αν έχει επιτευχθεί η γονιμοποίηση.
Εμβρυομεταφορά: Τα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα με τη βοήθεια ειδικού καθετήρα συνήθως 3 ημέρες μετά την ωοληψία. Ορισμένες φορές μεταφέρονται την 5η ημέρα στο στάδιο της βλαστοκύστης. Αν υπάρχει περίσσεια εμβρύων μπορούν να καταψυχθούν για πιθανή χρήση σε επόμενο κύκλο.
Τεστ Κύησης: 12 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται μία εξέταση αίματος για Β- Χοριακή Γοναδοτροπίνη προκειμένου να διαπιστωθεί η θετική έκβαση της προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης.