Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS και Υπογονιμότητα: Ποια η σύνδεση τους;
Τα προβλήματα που σχετίζονται με την ωορρηξία αποτελούν την πιο κοινή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας. Πολλά από τα προβλήματα αυτά οφείλονται με τη σειρά τους σε μια κατάσταση, που ονομάζεται Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) και το οποίο αφορά ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ευτυχώς, η θεραπεία του είναι σχετικά απλή, εφόσον βέβαια έχει γίνει σωστή διάγνωση, επιτρέποντας έτσι σε πολλές γυναίκες να βιώσουν τη μητρότητα.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και ορμονική ανισορροπία
Η αιτία που προκαλεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Πάντως, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι η ορμόνη ανισορροπία. Φυσιολογικά, οι ορμόνες που απελευθερώνονται από την υπόφυση του εγκεφάλου, ελέγχουν τη διαδικασία της ωορρηξίας, ρυθμίζοντας έτσι την ανάπτυξη και την απελευθέρωση του ωαρίου. Αν τα επίπεδα των ορμονών αυτών μεταβληθούν, η ωοθήκη μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία στην παραπάνω διαδικασία και αντ’ αυτού το ωάριο να σχηματίσει μια μικροσκοπική κύστη μέσα στην ωοθήκη.
Για να διαγνωστεί μια γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Ασταθή κύκλο ή σπάνια ωορρηξία ή αμηνόρροια
- Η εξέταση αίματος να δείξει αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων ή να υπάρχουν κλινικά συμπτώματα των υψηλών επιπέδων τους, όπως π.χ. υπερβολική τριχοφυΐα
- Το υπερηχογράφημα να δείξει κύστεις στις ωοθήκες.
Κύρια λύση: Ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών
Τα καλά νέα είναι ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS μπορεί να αντιμετωπιστεί και μάλιστα σχετικά εύκολα σε σχέση με άλλες αιτίες υπογονιμότητας. Οι περισσότερες ασθενείς είναι σε θέση να παράγουν ωάρια, και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτές μπορούν να συλλάβουν, έπειτα από τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής είτε με αντιοιστρογόνα είτε με αναστολείς αρωματάσης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών, που σχετίζονται με την ωορρηξία.
Η κιτρική κλομιφαίνη είναι μια ουσία (μία ορμόνη με ιδιότητες ασθενούς οιστρογόνου), που συνήθως αποτελεί την πρώτη επιλογή για τη θεραπεία γυναικών με PCOS. Το χάπι λαμβάνεται για πέντε ημέρες, ξεκινώντας συνήθως τη 2η ημέρα της περιόδου.
Διαβάστε περισσότερα:
Κιτρική Κλομιφαίνη: Χρήση και ωφέλη στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Συνηθισμένες παρενέργειές της περιλαμβάνουν τις εξάψεις, τις εναλλαγές διάθεσης και την ευαισθησία στο στήθος. Οι γυναίκες που παίρνουν κιτρική κλομιφαίνη έχουν ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα πολλαπλής κύησης. Η χορήγησή του συνήθως δεν ξεπερνάει τους 6 μήνες, καθώς με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.
Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία;
Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί συνταγογραφούν και μια άλλη ουσία, τη λετροζόλη, ως εναλλακτική θεραπεία για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS. Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται να δρα εξίσου αποτελεσματικό με την κιτρική κλομιφαίνη, έχοντας λιγότερες παρενέργειες.
Σε περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή δε βοηθήσει, οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS, μπορούν να επιλέξουν κάποια πιο προηγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, όπως οι ενέσεις ορμονών, η ελάχιστα επεμβατική διέγερση της ωορρηξίας, η in vitro γονιμοποίηση.
Έχετε κάποιο σχετικό πρόβλημα υγείας που σας απασχολεί;
Κλείστε τώρα το ραντεβού σας ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο και κερδίστε το μοναδικό προνόμιο νέου ασθενή στην κατηγορία Health Expert, με έκπτωση 20% στην πρώτη σας επίσκεψη, γράφοντας Ηealth Εxpert στο κυρίως θέμα της φόρμας του ραντεβού σας. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
Κλείστε το ραντεβού σας