Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΤΑ 6 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΤΕ

pregnant11-1.jpg

Πώς μπορεί να καταλάβει η έγκυος οτι έφτασε η μεγάλη στιγμή για το μαιευτήριο; Τα σημάδια που δείχνουν ότι έρχεται το μωρό στον κόσμο.

Πηγή: iatronet.gr

Η εμπειρία του τοκετού μπορεί να διαφέρει από τη μια γυναίκα στην άλλη ή από τοκετό σε τοκετό στην ίδια γυναίκα, σημειώνει η μαία Leslie Ludka, διευθύντρια μαιών στο Cambridge Health Alliance in Cambridge, της Μασαχουσέτης.

Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ο τοκετός ή πόσο θα διαρκέσει, δεν είναι σπάνιο μια έγκυος να φοβάται και να ανησυχεί για τον πόνο που συνοδεύει τον τοκετό.

Το σώμα δίνει ορισμένες ενδείξεις ότι αρχίζει η διαδικασία του τοκετού. Δείτε 6 συχνά σημάδια ότι το μωρό μπορεί να ετοιμάζεται να έρθει στον κόσμο.

Το μωρό κατεβαίνει

Από λίγες ώρες έως λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του τοκετού, μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ότι το μωρό  έχει κατέβει σε πιο χαμηλή θέση στην κοιλιά της. Το μωρό λαμβάνει θέση με το κεφάλι κάτω προετοιμαζόμενο για τον τοκετό.
Όταν βρεθεί σε χαμηλότερη θέση, μειώνει την πίεση στο διάφραγμα της γυναίκας κάνοντας πιο εύκολη την αναπνοή της εγκύου. Επίσης, θέτει μεγαλύτερη πίεση στην κύστη οδηγώντας σε συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Ισχυρές και τακτικές συσπάσεις

Ο τράχηλος της γυναίκας συσπάται σε όλη την εγκυμοσύνη, δήλωσε η Ludka. Είναι μυς και πρέπει να προετοιμαστεί για το σημαντικό γεγονός που θα συμβεί, εξήγησε περιγράφοντας πώς προετοιμάζεται ο τράχηλος.

Κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης, οι συσπάσεις του τραχήλου αρχίζουν να κινούν το μωρό προς τα κάτω σε χαμηλότερη θέση στο κανάλι τοκετού και τελικά το να έχει η έγκυος συσπάσεις θα βοηθήσει να σπρώξει το παιδί στον κόσμο.
Ο αληθινός τοκετός αφορά τακτικές, ρυθμικές, έντονες συσπάσεις που γίνονται σε μικρότερο χρόνο από 5 λεπτά η μια από την άλλη για μια έως 2 ώρες. Συνήθως αρχίζουν στο πίσω μέρος της γυναίκας και στη συνέχεια έρχονται μπροστά.

Η κοιλιά γίνεται σκληρή σαν μπάλα του μπάσκετ και στη συνέχεια χαλαρώνει, εξήγησε η ειδικός. Οι συσπάσεις έχουν αυτή την αίσθηση.

Σπάνε τα νερά

Το έμβρυο αναπτύσσεται περιτριγυρισμένο από αμνιωτικό υγρό.
Όταν ο προστατευτικός σάκος διαρραγεί, ορισμένες εμφανίζουν ορμητική διαρροή υγρού, ενώ, σε άλλες εμφανίζονται αργές στάλες.
Τα νερά μπορούν να σπάσουν μέρες πριν την έναρξη του τοκετού, κατά τη διάρκειά του ή καθόλου. Η ειδικός συμβουλεύει τις εγκύους να τηλεφωνήσουν στον γιατρό όταν σπάσουν τα νερά και να περιγράψουν το χρώμα και την μυρωδιά του υγρού.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον ειδικό να διαπιστώσει αν μια έγκυος χάνει ούρα, που είναι κοινό σύμπτωμα ή αμνιωτικό υγρό.
Όταν σπάσουν τα νερά μιας γυναίκας, το μωρό δεν περιτριγυρίζεται πια από προστατευτικό υγρό και θα μπορούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης. Γι’ αυτό, γιατροί και μαίες θα θελήσουν να ξεγεννήσουν τη μητέρα εντός μιας έως 2 ημερών.

Πόνος στην μέση και κράμπες

Κατά τον τοκετό, μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί αυξημένη πίεση ή κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς και του ορθού. Μπορεί επίσης να αισθανθεί αμβλύ πόνο στη μέση.

Αιματηρές κολπικές εκκρίσεις

Καθώς αρχίζει ο τοκετός, ή αρκετές ημέρες πριν, μια γυναίκα μπορεί ενδεχομένως να παρατηρήσει αύξηση στις κολπικές εκκρίσεις που μπορεί να είναι ροζ, καφέ ή ελαφρώς αιματηρές.
Η έκκριση προκαλείται από την απελευθέρωση βλεννώδους βουλώματος που μπλοκάρει τον τράχηλο στην εγκυμοσύνη. Αυτό χαλαρώνει καθώς ο τράχηλος διαστέλλεται ή ανοίγει κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού.
Η βαριά έκκριση με αίμα μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος και η Mayo Clinic συνιστά να συμβουλευτεί η έγκυος τον γιατρό της, αν αυτό συμβεί.

Διάρροια ή ναυτία

Ορισμένες γυναίκες έχουν διάρροια στην έναρξη του τοκετού ή μπορεί να αρχίσουν να κάνουν εμετό για λόγους που δεν είναι σαφείς, δήλωσε η Ludka. Επίσης δεν είναι γνωστό ποιό έρχεται πρώτο, για παράδειγμα αν η διάρροια συνέβη και στη συνέχεια άρχισε ο τοκετός ή αν άρχισε ο τοκετός και αυτός προκάλεσε την διάρροια.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.