Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΒΗΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-1.jpg

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το βήχα στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ευαίσθητο, με αποτέλεσμα η έγκυος να είναι πιο επιρρεπής σε κρυώματα και βήχα, ο οποίος μάλιστα μπορεί να είναι πολύ έντονος. Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό του οργανισμού προκειμένου να καθαρίσει τους αεραγωγούς από βλέννες και άλλες ενοχλητικές ή επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.

Συνήθως προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη και υπό φυσιολογικές συνθήκες υποχωρεί μέσα σε δύο εβδομάδες, οπότε, εάν έχετε ένα επίμονο βήχα που δε φαίνεται να θεραπεύεται, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

Μια από τις πιο συνηθισμένες απορίες είναι εάν το μωράκι κινδυνεύει. Το μωρό λοιπόν, αν και νοιώθει κάθε κίνηση της κοιλιάς σας όταν βήχετε, παρολαυτά δεν κινδυνεύει, ακόμα και αν ο βήχας είναι έντονος. Αρκετές φορές η έγκυος νοιώθει και πόνο, γεγονός που την αναστατώνει ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα εάν παρεμποδίζει και τον ωφέλιμο ύπνο της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πολλές φορές τα δυσάρεστα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με το να χρησιμοποίησετε το χέρι σας προκειμένου να υποστηρίξετε το κάτω μέρος της κοιλιάς σας, ή χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα μαξιλάρια το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκυος πρεπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, ώστε να παρέχεται η κατάλληλη για αυτή θεραπεία. Φαρμακευτική αντιμετώπιση του βήχα απαιτείται μονάχα εάν υπάρχει απόλυτη ένδειξη.

Ποιες είναι οι φυσικές θεραπείες για το βήχα;

  • Κρατήστε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας πίνοντας πολλά υγρά, κατά προτίμηση νερό, αλλά και χυμό πορτοκαλιού, που περιέχει πολλή βιταμίνη C. Ένα άλλο ρόφημα που βοηθάει είναι η παλιά καλή συνταγή χυμός ενός λεμονιού και μία κουταλιά μέλι μέσα σε βραστό νερό.
  • Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή, προσπαθώντας να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως επίσης και σούπες.
  • Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε και προσπαθείστε να έχετε έναν καλό ύπνο.
  • Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό σιρόπι για το βήχα (ρωτήστε το γιατρό σας) με βότανα και μέλι που θα μαλακώνει το λαιμό σας.

Δείτε το γιατρό σας αν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή λοίμωξη στο στήθος:

  • Ένα επίμονο βήχα ή παράγετε πολλές βλέννες (SOS όταν είναι πράσινες )όταν βήχετε.
  • Αντιμετωπίζετε ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή.
  • Νοιώθετε σοβαρή αδιαθεσία η οποία συνοδεύεται από πυρετό.

Αν μια σοβαρή λοίμωξη στο στήθος δεν αντιμετωπισθεί όπως πρέπει, τότε μόνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη σας.

Βήχας και το πυελικό σας έδαφος.

Πολλές γυναίκες βιώνουν μια αποδυνάμωση του πυελικού εδάφους κατά την εγκυμοσύνη. Ο έντονος λοιπόν βήχας, μπορεί να προκαλέσει μια μικρή, ακούσια διαρροή. Αν και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, παρόλαυτά, είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά μέσω ειδικών ασκήσεων, για την ανάπτυξη της δύναμης των μυών του πυελικού εδάφους.

Τελικά, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να αποτρέψουν το βήχα στην εγκυμοσύνη; Ουσιαστικά όχι. Αλλά με τους φυσικούς τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε καλύτερα. Και να θυμάστε πως, εκτός από πολύ σοβαρές περιπτώσεις, το μωράκι σας είναι απολύτως ασφαλές. Η φύση έχει προνοήσει για αυτό.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.