Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Υστεροσκόπηση

ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ-1.jpg

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ένα λεπτό τηλεσκόπιο, που ονομάζεται υστεροσκόπιο, για να εξετάσει το ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση) καθώς και άλλες παραμέτρους της μήτρας. Η υστεροσκόπηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ως εξέταση πριν από μία θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Δεν συνιστάται πάντα, όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί ότι η μήτρα σας είναι υγιής και έτοιμη για κυοφορία. Κατά την υστεροσκόπηση ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει κάποια παθολογία που ένα υπερηχογράφημα δεν μπορεί.

Πραγματοποιείται στο νοσοκομείο, και η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της την ίδια μέρα,χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις. Στα περισσότερα νοσοκομεία καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ και από τις ασφαλιστικές εταιρίες, εφόσον υπάρχει διάγνωση που χρήζει την πραγματοποίηση της εξέτασης.

Ποια είναι τα οφέλη από την υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι μια σπουδαία εξέταση που μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί η αιτία ενός γυναικολογικού προβλήματος (διαγνωστική υστεροσκόπηση) αλλά και να το θεραπεύσει (επεμβατική υστεροσκόπηση).

Τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται/θεραπεύονται είναι τα παρακάτω:

 

  • βαριά κολπική αιμορραγία
  • ακανόνιστες περιόδοι
  • αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή
  • αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • υπερέκκριση κολπικών υγρών άγνωστης αιτιολογίας
  • ινομυώματα (ογκίδια της μήτρας που δεν είναι καρκίνος)
  • πολύποδες (μικρά ογκίδια στο ενδομήτριο με αυξημένη αιμάτωση)
  • πάχυνση/υπερπλασία ενδομητρίου
  • αφαίρεση ενδομητρικού σπειράματος (σπιράλ)
  • παλίνδρομες κυήσεις
  • ανεξήγητη υπογονιμότητα

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες, ώστε να αποφύγουμε αυτό το χειρουργείο;

Ένας αναλυτικός υπερηχογραφικός έλεγχος, μπορεί μεν να διαγνώσει αρκετά παθολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τη μήτρα, αλλά δεν μας δώσει τόσο λεπτομερείς πληροφορίες όπως η υστεροσκόπηση, ούτε και να θεραπεύσει.

Επίσης, μια υστεροσαλπιγγογραφία μπορεί να δώσει πληροφορίες για την κοιλότητα της μήτρας και την ύπαρξη πχ συμφύσεων η πολυπόδων, αλλά και πάλι δε μπορεί να θεραπεύσει εφόσον χρειαστεί.

Αρκετές φορές, ανάλογα με το περιστατικό, ιδιαίτερα δε σε προβλήματα υπογονιμότητας, η υστεροσαλπιγγογραφία προηγείται ως εξέταση της υστεροσκόπησης.

Στη διάθεση σας να συζητήσουμε τυχόν εναλλακτικές θεραπείες μαζί σας, εφόσον υπάρχει διάγνωση που να το επιτρέπει.

Τι πρέπει να κάνετε πριν από τη διαδικασία;

(Οδηγίες προς τους ασθενείς μας πριν από το χειρουργείο τους)

Η υστεροσκόπηση θα προγραμματισθεί περίπου την 10η-12η ημέρα του κύκλου σας, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το περιστατικό. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν έχετε βαριά περίοδο, καθώς κάτι τέτοιο καθιστά δύσκολο το να μπορέσει κανείς να δει καθαρά μέσα στη μήτρα.

Επιπλέον, από την πρώτη ημέρα της περιόδου έως και την ημέρα της εξέτασης, δεν πρέπει να έχετε ελεύθερη σεξουαλική επαφή, μόνο με προφύλαξη, για την αποφυγή έστω και της παραμικρής πιθανότητας για εγκυμοσύνη.

Εάν υπάρχει έστω και υποψία εγκυμοσύνης, η διαδικασία αναβάλλεται.

Θα πρέπει να είσαστε νηστικές από το προηγούμενο βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα. Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, πχ για θυρεοειδή, ή υπέρταση, να την πάρετε νωρίς το πρωί με μια μόνο γουλιά νερό.

Στο νοσοκομείο πρέπει να έρθετε μία ώρα νωρίτερα για το προγραμματισμένο προεγχειρητικό έλεγχο.

 Πληροφορίες που πρέπει να θυμάστε:

  • πότε ήταν η τελευταία περίοδος (σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας)
  • εάν έχετε οποιεσδήποτε αλλεργίες
  • αν είχατε αντιδράσεις σε οποιαδήποτε φάρμακα ή παρόμοιες επεμβάσεις στο παρελθόν.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί από το γιατρό. Παρακαλώ μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις αν υπάρχει κάτι που δεν είστε σίγουρες πως έχετε καταλάβει.

Κάπνισμα

Επειδή θα λάβετε γενική αναισθησία είναι σημαντικό να διακόψετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 12- 24 ώρες πριν από την επέμβαση, για να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων στο στήθος. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε, πως το κάπνισμα μπορεί να καθυστερήσει και την επούλωση του όποιου τραύματος, επειδή μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που πηγαίνει στους ιστούς.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης;

Η διαδικασία ξεκινά με σχολαστική αποστείρωση του αιδοίου και του κόλπου. Ένα εργαλείο, που καλείται κολποδιαστολέας, τοποθετείται μέσα στον κόλπο σας για να βοηθήσει το γιατρό να δει τον τράχηλό σας (λαιμός της μήτρας). Η διαδικασία αυτή μοιάζει με αυτή του τεστ Παπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί διαστολή του τραχήλου προκειμένου να προχωρήσει η εξέταση.

Εν συνεχεία, το υστεροσκόπιο (ένα μικροσκοπικό “τηλεσκόπιο” οπτικών ινών το οποίο συνδέεται με μία μικρή φωτογραφική μηχανή) διέρχεται κατά μήκος του κόλπου σας και μέσω του τραχήλου σας, προκειμένου να εξετάσει το εσωτερικό της μήτρας σας. Κατόπιν, διοξείδιο του άνθρακα (αέριο) ή αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα διοχετεύεται στη μήτρα σας ώστε αυτή να “επεκταθεί” – αυτό βοηθά το γιατρό να δει ξεκάθαρα και με μεγάλη λεπτομέρεια το ενδομήτριο, την επένδυση δηλαδή της μήτρας σας. Η ποσότητα του υγρού που χρησιμοποιείται ελέγχεται προσεκτικά καθ ‘όλη τη διαδικασία.

Εκτός από την επένδυση της μήτρας σας, είναι δυνατό με την υστεροσκόπηση να ελεγχθούν και τα ανοίγματα των σαλπίγγων.

Μετά τον οπτικό έλεγχο, ένα μικρό δείγμα του ενδομητρίου αφαιρείται. Αυτό ονομάζεται βιοψία. Εάν υποβάλλεστε στη διαδικασία αυτή για θεραπεία ινομυωμάτων ή πολυπόδων, ένα όργανο που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση τους πλήρως ή μερικώς. Ο ιστός από τη βιοψία καθώς και τα λοιπά ευρήματα, αποστέλλονται στο εργαστήριο για να εξεταστούν παθολογοανατομικά.

Η απάντηση είναι έτοιμη σε 10 περίπου εργάσιμες ημέρες.

 

Η υστεροσκόπηση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Στη διάθεση σας εάν έχετε επιπλέον απορίες. Όπως είπαμε, η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Όταν ξυπνήσετε, μπορεί να νιώσετε κάποια ήπια πονάκια στην κοιλιακή χώρα ή κράμπες, παρόμοια με τους πόνους της περιόδου. Για το λόγο αυτό θα σας χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή που έχει επιλεχθεί για εσάς σε τακτική βάση για τις πρώτες ημέρες. Αρκετές γυναίκες δε βιώνουν πόνο και δε χρειάζονται καμία επιπλέον αγωγή. Κάθε φάρμακο που σας έχει δοθεί, θα πρέπει να εξηγηθεί σε σας πριν φύγετε από το νοσοκομείο, και τυχόν ερωτήσεις που έχετε να απαντηθούν. Εάν δεν είστε βέβαιοι για οτιδήποτε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Τι πρέπει να προσέξω;

Μετά την υστεροσκόπηση μπορεί να έχετε απώλεια αίματος από τον κόλπο σας για 7 έως 10 ημέρες. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η αιμορραγία μπορεί να είναι περισσότερη από ένα κανονικό χρονικό διάστημα και μπορεί να σταματήσει και να αρχίσει ξανά – οι διακυμάνσεις αυτές είναι φυσιολογικές.

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε πολύ πιο βαριά αιμορραγία από τη συνηθισμένη σας περίοδο (να χρειάζεται αλλαγή σερβιέτας κάθε μία ή δύο ώρες) ή αν δείτε οποιαδήποτε μορφής θρόμβους μεγαλύτερες από το μέγεθος ενός νομίσματος δέκα λεπτών.

Εκτός από αίμα, είναι φυσιολογικό να έχετε και απώλεια αυξημένων κολπικών εκκριμάτων, έως και δυο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Παρακαλώ επικοινωνήστε με τον γιατρό αν αυτές οι εκκρίσεις αποκτήσουν έντονη/δυσάρεστη μυρωδιά, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας μόλυνσης.

Λόγω της αναισθησίας, μπορεί να νιώσετε ζάλη και κούραση όταν θα πάτε στο σπίτι μετά τη διαδικασία. Την ίδια ημέρα απαγορεύεται να οδηγήσετε ή να χρησιμοποιήσετε επικίνδυνα ή αιχμηρά αντικείμενα. Παρακαλούμε να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της ημέρας και την επόμενη μέρα. Το αναισθητικό θα χρειαστεί 24 έως 48 ώρες για να “φύγει”, ωστόσο, δεν χρειάζεται να μείνετε στο κρεβάτι. Ήπια δραστηριότητα θα βοηθήσει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Ένας ενήλικας να σας μεταφέρει στο σπίτι και να είναι μαζί σας για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Παρακαλώ ρωτήστε το γιατρό πριν πάτε σπίτι. Κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά στην αναισθησία και δεν υπάρχει ένας μόνο κανόνας για το πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας. Όπως είπαμε πιο πάνω καλό είναι να έχετε 24ωρη ανάπαυση. Θα πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας όταν νιώσετε έτοιμοι να το πράξετε. Ανάλογα με την κατάσταση σας, θα σας χορηγήσουμε βεβαίωση/γνωμάτευση για το χειρουργείο και άδεια 24-72 ωρών.

Πότε μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή;

Είναι σκόπιμο να μην έχετε σεξουαλική επαφή μέχρι την επόμενη περίοδό σας, ώστε να αποτραπεί μια μόλυνση στη μήτρα ή τον κόλπο.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Παρακαλώ μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου σας. Μετά και την επόμενη περίοδο σας, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ταμπόν ξανά. Μπορείτε να κάνετε ένα ντους την ημέρα της διαδικασίας και ένα μπάνιο την επόμενη μέρα. Επειδή μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, παρακαλούμε να έχετε έναν ενήλικα κοντά σας για να σας βοηθήσει, αν χρειαστεί. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά αλλά να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για δύο ημέρες.

Παρακαλούμε διαβάστε την ετικέτα σε κάθε φάρμακο που θα σας χορηγηθεί μετά για τις οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

Πριν πάτε στο σπίτι, θα μιλήσουμε για τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικασίας και τι θα χρειαστείτε τις επόμενες ημέρες. Όταν έχουμε και τα αποτελέσματα της βιοψίας, θα αποφασίσουμε οριστικά τι περαιτέρω θεραπεία ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουμε.

 

Για τα αποτελέσματα θα σας ενημερώσουμε τηλεφωνικά και μέσω e-mail.

 

Να θυμάστε:

  • Όχι σεξουαλική επαφή στον κύκλο που θα γίνει η επέμβαση
  • Να είστε στο νοσοκομείο μια ώρα πριν την επέμβαση νηστικές και από νερό από τοπροηγούμενο βράδυ, εκτός εάν πρέπει να πάρετε κάποιο χάπι νωρίς το πρωί με μια γουλιά νερό.
  • Να έχετε μαζί τη ταυτότητα σας και τα βιβλιάρια υγείας και φαρμάκων σας καθώς και όποια ασφάλεια πιθανώς έχετε.
  • Για 12 με 24 ώρες θα χρειαστείτε συνοδεία κάποιου ενήλικα

Για όποιο ανησυχητικό σύμπτωμα από τα παρακάτω, επικοινωνήστε μαζί μας:

  • βαριά κολπική αιμορραγία
  • έντονο κοιλιακό άλγος
  • υψηλός πυρετός >38
  • δύσοσμο κολπικό έκκριμα

Σε γενικές γραμμές η υστεροσκόπηση είναι μια πολύ σημαντική εξέταση και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πολύ καλά ανεκτή.

 

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.