Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Οι αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας

e1452366036235.jpg

Η υπογονιμότητα αφορά περίπου το 10% των γυναικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε γυναικεία υπογονιμότητα, άλλο ένα τρίτο σε ανδρική υπογονιμότητα και οι υπόλοιπες σε ζητήματα που αφορούν τους δύο συντρόφους και ενδέχεται να παραμείνουν άγνωστες.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην γυναικεία υπογονιμότητα. Η κατανόησή τους είναι το πρώτο βήμα προς την καταπολέμησή τους.

Προβλήματα ωορρηξίας

Την πιο συχνή αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας αποτελούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ωορρηξία. Χωρίς την απελευθέρωση ωαρίων δεν μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη. Η έλλειψη ωορρηξίας συχνά οφείλεται σε:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Μια δυσαναλογία των ορμονών διαταράσσει τη φυσιολογική διαδικασία της ωορρηξίας.
  • Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Αφορά τις γυναίκες κάτω των 40 ετών, των οποίων οι ωοθήκες δε λειτουργούν, όπως θα έπρεπε, κατά τη διάρκεια των γόνιμων χρόνων τους.

Φραγμένες σάλπιγγες

Η απόφραξη των σαλπίγγων μπορεί να αποτρέψει ένα απελευθερωμένο ωάριο από το να γονιμοποιηθεί από το σπέρμα και να ταξιδέψει προς τη μήτρα. Φραγμένες σάλπιγγες μπορεί να εντοπιστούν σε περιπτώσεις:

  • Φλεγμονώδους νόσου της πυέλου
  • Ενδομητρίωσης, μίας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του ενδομήτριου ιστού εκτός της μήτρας
  • Χειρουργικής επέμβασης για εξωμήτριο κύηση

Παθήσεις της μήτρας

Η υπογονιμότητα στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα της ίδιας της μήτρας ή στην ανεπιθύμητη ανάπτυξη, εντός της μήτρας, ινομυωμάτων ή πολυπόδων. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι συνήθως καλοήθη, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν στα τοιχώματα της μήτρας. Τα παραπάνω και άλλες φυσικές ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να καταστήσουν δύσκολη τη σύλληψη ή την κύηση.

Συμπτώματα

Μερικά κοινά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν γυναικεία υπογονιμότητα περιλαμβάνουν ακανόνιστη έμμηνο ρύση, απουσία περιόδου ή φοβερό πόνο κατά την περίοδο σας.

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα παραπάνω συμπτώματα, αν νομίζετε ότι έχετε κάποια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας, όπως η ενδομητρίωση ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, ή αν έχετε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να συλλάβετε για ένα έτος (ή έξι μήνες, εάν είστε 35 ετών και άνω), καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μαζί θα εξετάσουμε το ιατρικό ιστορικό σας και θα προβούμε σε επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι ζήτημα υπογονιμότητας.

Διάγνωση του προβλήματος

Μερικά από τις πιο συχνές διαγνωστικές εξετάσεις για τη γυναικεία υπογονιμότητα είναι:

  • Παρακολούθηση της ωορρηξίας.

    Το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση της γονιμότητάς σας είναι να εντοπίζετε πότε έχετε ωορρηξία. Για την εκτίμηση της ωορρηξίας, ο γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει να κρατάτε ημερολόγιο του εμμηνορροϊκού κύκλου, καταγράφοντας τη θερμοκρασία του σώματος, να χρησιμοποιήσετε ένα σετ ελέγχου ούρων ή να κάνετε περιοδικές εξετάσεις αίματος. Μπορεί, ακόμη, και να παρακολουθεί την ανάπτυξη του ωοθυλακίου με υπερήχους.

  • Υστεροσαλπιγγογραφία

    . Στην εξέταση αυτή, ένα υγρό εγχέεται στον τράχηλο και μια ακτινογραφία χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της ροής του για την ανίχνευση φραγμένων σαλπίγγων ή μητρικών ανωμαλιών.

  • Λαπαροσκόπηση.

    Το λαπαροσκόπιο, ένα μικρό χειρουργικό εργαλείο που φέρει μικροσκοπική κάμερα – εισάγεται στην κοιλιά, έτσι ώστε ο γιατρός μπορεί να απεικονίσει οποιαδήποτε προβλήματα επηρεάζουν οι σάλπιγγες και η μήτρα.

  • Ορμονολογικές εξετάσεις.

    Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, που παίζουν σημαντικό ρόλο σε θέματα γονιμότητας.

  • Εξέταση ωοθηκικών αποθεμάτων.

    Αυτή η απλή εξέταση αίματος μπορεί να δώσει στο γιατρό μια σαφή εικόνα για τον αριθμό και την υγεία των ωοθηκών.

Θεραπεία

Οι εξελιγμένες θεραπείες υπογονιμότητας μπορούν να βοηθήσουν πολλές γυναίκες να συλλάβουν. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή, όπως φάρμακα γονιμότητας
  • Χειρουργική επέμβαση, όπως αφαίρεση των ινομυωμάτων ή πολυπόδων του ενδομητρίου
  • Σπερματέγχυση
  • Άλλες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μειώστε τον κίνδυνο της υπογονιμότητας

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούμε να καθορίσουμε τη γονιμότητά μας, αλλά μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να φέρουμε στον κόσμο ένα υγιές μωρό, ως εξής:

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
  • Διαχείριση του άγχους
  • Υγιεινή διατροφή και διατήρηση φυσιολογικού βάρους
  • Προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες

Η αδυναμία σύλληψης μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και έντονα αρνητικά συναισθήματα. Ευτυχώς, οι ειδικοί στην υπογονιμότητα έχουν αναπτύξει πολλές διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές. Συζητήστε με το γιατρό σχετικά με τη βέλτιστη λύση για εσάς και το σύντροφό σας.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.