Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Τι πρέπει να κάνεις μετά το σεξ για να διατηρήσεις τον κόλπο σου υγιή.

Bilalis-2023-1.png

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις σας στο ιατρείο σχετικά με τη σεξουαλική σας υγεία, και ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε συχνά ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες είναι το “τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τον κόλπο σας και το ουρογεννητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση” μετά τη σεξουαλική επαφή.

Εάν και το τελευταίο πράγμα που πιθανώς σκέφτεστε μετά το σεξ είναι το πώς να διατηρήσετε τον κόλπο σας υγιή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα παρακάτω, για την πρόληψη των μολύνσεων που μπορεί να προκύψουν.

  1. Ιδανικά, κάντε μπάνιο πριν και μετά το σεξ. Η καθαριότητα των γεννητικών οργάνων και των δύο συντρόφων είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων, ιδιαίτερα εάν ταλαιπωρήστε συχνά από ουρολοιμώξεις
  2. Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας αμέσως μετά την επαφή. Παλιό καλό “μυστικό” αφού με αυτό τον τρόπο απομακρύνετε τα βακτήρια που μπορεί να οδηγηθούν στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια του σεξ και μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση της ουροδόχου κύστης ή ουρολοίμωξη.
  3. Όταν πάτε στην τουαλέτα, προσέξτε να σκουπιστείτε από μπροστά προς τα πίσω. Το σκούπισμα με λάθος τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων στον κόλπο που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη και κολπίτιδα
  4. Όποτε είναι εφικτό, καθαρίστε την γεννητική περιοχή με χλιαρό νερό και κάποιο ήπιο καθαριστικό που σέβεται το φυσιολογικό pH του κόλπου. Θυμηθείτε πως τα μη ειδικά προϊόντα που περιέχουν σαπούνι ή / και άρωμα μπορούν να χαλάσουν το φυσικό σας pH και αυτό με τη σειρά του να δημιουργήσει κολπική δυσβίωση. Διατηρήστε τα επίπεδα pH σας υγιή με κάθε τρόπο. Το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι περίπου 4 – το οποίο είναι αρκετά όξινο σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα μας. Όταν το κολπικό pH είναι πολύ υψηλό, τα βακτήρια μπορεί να πολλαπλασιαστούν, οδηγώντας σε κολπίτιδες ή ουρολοιμώξεις.

Σημαντική συμβουλή: Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις φυσικές οσμές του κόλπου σας, παρά το γεγονός ότι πολλά προϊόντα υποδηλώνουν το αντίθετο – κάποιο προϊόν μη ισορροπημένο στο pH του όσο ωραία και αν μυρίζει μπορεί να οδηγήσει σε πολλά περισσότερα προβλήματα. Το αιδοίο και ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενα συστήματα, αρκετά ευαίσθητα, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε τα αρωματικά προϊόντα, όπως τα αφρόλουτρα και τα πιο δυνατά σαπούνια, τα οποία γενικά έχουν πολύ υψηλό pH.

5. Αποφύγετε τις εσωτερικές πλύσεις εκτός και εάν σας έχει συμβουλέψει ο γιατρός σας.

 Σε ένα ισορροπημένο μικροβιακά περιβάλλον, οι κολπικές πλύσεις μπορεί να ξεπλύνουν τα «καλά» βακτήρια από τον κόλπο και αυτό μπορεί πραγματικά να προκαλέσει πρόβλημα στην ισορροπία του pH σας. Όπως προαναφέραμε, ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος και δεν χρειάζεται ισχυρά σαπούνια ή αρώματα για να παραμείνει υγιής. Ωστόσο, οι έντονες οσμές μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης και πρέπει να ελέγχονται με γιατρό.

       6. Στεγνώστε σωστά την περιοχή και φορέστε εσώρουχα που αφήνουν τον κόλπο να αναπνέει. Αφού χρησιμοποιήσατε το μπάνιο και πλυθήκατε με ζεστό νερό και ήπιο ειδικό καθαριστικό, στεγνώστε την περιοχή με μια καθαρή πετσέτα και φορέστε καθαρά βαμβακερά εσώρουχα, καθώς η υπερβολική υγρασία στο αιδοίο μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις ή ουρολοίμωξη.

 

Οι παραπάνω συμβουλές είναι οι πιο σημαντικές για την υγεία του κόλπου σας μετά την επαφή.

Μερικές φορές όμως μας ρωτάτε, εάν υπάρχει και κάποια πιο ειδική διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύφετε μία κολπίτιδα ή ουρολοίμωξη.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει “ειδική δίαιτα” που πρέπει να ακολουθήσετε για τη βέλτιστη υγεία του κόλπου, πριν ή μετά το σεξ. Αν και υπάρχουν πολλά συμπληρώματα και τροφές που διατίθενται στο εμπόριο για την υγεία του κόλπου, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι μια ισορροπημένη διατροφή.

Τρόφιμα με προβιοτικά, όπως κάποια γιαούρτια, ξινολάχανο και κεφίρ, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας του pH του κόλπου. Επίσης είναι γεγονός πως εάν μια γυναίκα είναι επιρρεπής σε μολύνσεις της ουροδόχου κύστης, η λήψη συμπληρωμάτων που περιλαμβάνουν εκχύλισμα cranberry μπορεί να είναι χρήσιμη.

Εάν ανησυχείς για την υγεία του κόλπου σου και θέλεις να είναι πιο υγιής από ποτέ, έλα να εξατομικεύουμε το ραντεβού σου σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες. Έχουμε βοηθήσει εκατοντάδες γυναίκες να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους, θα χαρούμε να βοηθήσουμε και εσένα. Γιατί για εμάς η κολπική σου υγεία είναι προτεραιότητα.

Τηλ Ραντεβού: 2107704393

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.