Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΚΥΚΛΟ

ivfproetoimasia211-1.jpg

Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια τα οποία μπορούν να ωφεληθούν από μία εναλλακτική προσέγγιση όσον αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση και αυτό είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, χωρίς τη χρήση ορμονών διέγερσης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση συνιστά μια πολύπλοκη διαδικασία, που απαιτεί οργάνωση, ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή. Επίσης απαιτεί και σωστό οικονομικό προγραμματισμό μιας και είναι αρκετά δαπανηρή διαδικασία. Το κόστος αφορά τόσο την διαδικασία καθαυτή όσο και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, τα οποία δεν καλύπτονται πάντα ή εξ’ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται προκειμένου να παραχθούν περισσότερα του ενός ωοθυλάκια, άρα και ωάρια στις ωοθήκες και ως εκ τούτου να έχουμε και περισσότερα έμβρυα για επιλογή, μεταφορά ή και χρήση σε πιθανό επόμενο κύκλο μετά από κρυοσυντήρηση.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση με φάρμακα αποτελεί την κύρια και σωστή επιλογή για τα περισσότερα ζευγάρια. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις η ιδανική επιλογή δεν είναι η χρήση φαρμάκων αλλά η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο.

Στην περίπτωση αυτή, λόγω του ότι απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία και η γυναίκα δεν υπόκειται σε ορμονική διέγερση, η μέθοδος θεωρείται πολύ πιο εύκολη, επιφέρει λιγότερο στρες στον οργανισμό και, είναι λιγότερο δαπανηρή.

Με την εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, το ίδιο το σώμα, φυσιολογικά, επιλέγει το καλύτερο, το πιο ισχυρό ωάριο. Η ανάπτυξη και η ωρίμανση του παρακολουθείται υπερηχογραφικά και η ωοληψία πραγματοποιείται σχεδόν ακριβώς την ημέρα που θα πραγματοποιείτο φυσιολογικά η ωορρηξία.

Η ωοληψία απαιτεί πολύ ήπια αναισθησία και συνήθως δε συνοδεύεται από τον ίδιο πόνο που συνοδεύει την ωοληψία όταν υπάρχουν πολλαπλά ωοθυλάκια στις ωοθήκες.

Το μοναδικό ωάριο που λαμβάνεται κατά την ωοληψία στην εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, γονιμοποιείται από το σπέρμα του συζύγου και το έμβρυο μεταφέρεται 2-3 ημέρες μετά, πίσω στη μήτρα. Ορισμένες φορές για τη μεταφορά επιλέγεται και το στάδιο της βλαστοκύστης. Δύο εβδομάδες αργότερα γίνεται το τεστ κυήσεως. Τις δυο αυτές εβδομάδες, επειδή όλα γίνονται με φυσικό τρόπο, δεν χρειάζεται η γυναίκα να λάβει ορμονική υποβοήθηση (προγεστερόνη), εκτός και αν για κάποιο λόγο κριθεί απαραίτητο.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου ένα μήνα, όσο δηλαδή και ο φυσικός κύκλος της γυναίκας και το κόστος της διαδικασίας είναι σημαντικά χαμηλότερο από την συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση με διέγερση. Επίσης δεν υπάρχει και το σημαντικό κόστος των φαρμάκων, που στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάλυψη από ασφαλιστικό φορέα, μπορεί να φτάσει και τα 1000 ευρώ.

Πλεονεκτήματα της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης σε Φυσικό Κύκλο

• Είναι απλή
• Είναι λιγότερο επεμβατική και στρεσογόνος
• Είναι πιο οικονομική χωρίς να είναι λιγότερο αποτελεσματική
• Μπορεί να πραγματοποιείται και κάθε μήνα χωρίς ενδιάμεση αναμονή.
• Σπάνια απαιτείται παραπάνω από μία ημέρα άδειας εργασίας
• Υπάρχει σεβασμός στους φυσιολογικούς ρυθμούς της γυναίκας και δεν δημιουργούνται παρενέργειες λόγω των φαρμάκων.
• Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών εξαιτίας των φαρμάκων, που αν και συμβαίνει σε μικρό βαθμό παρόλ’ αυτά αποτελεί την πιο επικίνδυνη παρενέργεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
• Μεταφέρεται μονάχα ένα έμβρυο, που θεωρείται η πιο ασφαλής επιλογή, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση πολύδυμης κύησης που ανήκει στην κατηγορία κυήσεων υψηλού ρίσκου.

Το κύριο μειονέκτημα της μεθόδου είναι πως αναπτύσσεται ένα μόνο ωάριο, του οποίου η απομόνωση μπορεί κάποιες φορές να μην είναι εφικτή, ή εφόσον ληφθεί επιτυχώς, να μην μπορέσει τελικά να γονιμοποιηθεί, οπότε ο κύκλος θεωρείται ανεπιτυχής.

Σε ποια ζευγάρια απευθύνεται:

• Σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν έχουν καθόλου καλή ανταπόκριση στα φάρμακα διέγερσης.
• Σε μικρότερες γυναίκες που υπάρχει κάποια αντένδειξη ως προς τη χρήση ορμονών.
• Σε γυναίκες που επιθυμούν μια πιο εναλλακτική, φυσική προσέγγιση.
• Σε όσους δεν επιθυμούν πολύδυμη κύηση.
• Σε εκείνους που αναζητούν μια λιγότερο δαπανηρή μέθοδο με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές, τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στην εμβρυολογία, στους υπερήχους και στην ενδοκρινολογία καθιστούν την Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο ολοένα και πιο αποτελεσματική και εφαρμόσιμη μέθοδο στην καθημερινή πράξη.

Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο γιατί διεθνώς οδεύουμε προς την ασφαλή μεταφορά μονάχα ενός εμβρύου αλλά και γιατί κάθε μέθοδος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής πρέπει πρώτα από όλα να βάζει την υγεία (σωματική και ψυχική) και την ασφάλεια της γυναίκας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.