Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Εγκυμοσύνη: Η πολλή γλουτένη σχετίζεται με τον τύπου 1 διαβήτη στο παιδί

47959687_m-1200x780.jpg
Η κατανάλωση γλουτένης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 1 στο παιδί, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Δανία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες εθελόντριες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έτρωγαν τις υψηλότερες ποσότητες γλουτένης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με τύπου 1 διαβήτη, απ’ ό,τι όσες έτρωγαν ελάχιστη. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη η οποία υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. «Η νέα μελέτη μάς στρέφει σε νέες θεωρίες για την ανάπτυξη του τύπου 1 διαβήτη», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Knud Josefsen, από το Ινστιτούτο Bartholin της Κοπεγχάγης. «Δεν ξέραμε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης ήταν σημαντική για την ανάπτυξη της νόσου ή ότι η ανάπτυξή της αρχίζει τόσο νωρίς στη ζωή.»Επιπλέον, η μελέτη ίσως μας δείχνει έναν τρόπο μείωσης της συχνότητας της νόσου με τροποποίηση της διατροφής στην εγκυμοσύνη». Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως επειδή η παρούσα έρευνα είναι απλώς μία μελέτη παρατήρησης, η συσχέτιση που παρατηρήθηκε δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην κατανάλωση της γλουτένης και τον τύπου 1 διαβήτη στα παιδιά. «Αυτό θα πρέπει να εξακριβωθεί σε επόμενες μελέτες», διευκρίνισε.

Διαβήτης, γλουτένη και κοιλιοκάκη

Ο τύπου 1 διαβήτης είναι μία αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται κατά λάθος στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και τα καταστρέφει. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που διασπά το σάκχαρο για να το μετατρέψει σε ενέργεια. Δίχως αυτήν, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα και προκαλεί ανήκεστες βλάβες στα όργανα και τους ιστούς. Για να αποφευχθεί αυτό, οι πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη πρέπει καθημερινά να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης, ειδάλλως δεν θα επιζήσουν. Η γλουτένη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα κράκερ και τα μπισκότα. Οι πάσχοντες από μία ασθένεια που λέγεται κοιλιοκάκη δεν μπορούν να την καταναλώσουν, διότι προκαλεί βλάβες στο λεπτό έντερό τους κάθε φορά που την τρώνε. Είναι όμως γνωστό ότι η κοιλιοκάκη, που επίσης είναι αυτοάνοση ασθένεια, συσχετίζεται με τον τύπου 1 διαβήτη. Υπολογίζεται ότι το περίπου 10% των πασχόντων από αυτή τη μορφή διαβήτη πάσχουν και από κοιλιοκάκη, κατά τον Dr. Josefsen.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με ανάλυση στοιχείων από 63.529 γυναίκες, οι οποίες ήσαν έγκυοι μεταξύ 1996 και 2002. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες έως ότου τα παιδιά τους έφτασαν τα 16 τους χρόνια. Σχεδόν 250 από αυτά εκδήλωσαν στο μεσοδιάστημα τύπου 1 διαβήτη. Οι γυναίκες είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής την 25η εβδομάδα της κυήσεως. Η μέση ημερήσια πρόσληψη γλουτένης ήταν 13 γραμμάρια (κυμαινόταν από λιγότερα από 7 έως πάνω από 20 γραμμάρια). Μία φέτα ψωμί έχει περίπου 3 γραμμάρια γλουτένης, ενώ 1 φλιτζάνι ζυμαρικά έχει 7,5 έως 12,5 γραμμάρια γλουτένης, κατά τον Dr. Josefsen. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ανά 10 γραμμάρια γλουτένης στην διατροφή της μητέρας αυξανόταν κατά 31% ο κίνδυνος να πάσχει το παιδί από τύπου 1 διαβήτη. Οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση γλουτένης (πάνω από 20 γραμμάρια ημερησίως) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχει το παιδί τους από τη νόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν την λιγότερη γλουτένη (κάτω από 7 γρ. την ημέρα). Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που βρίσκει αυτή την συσχέτιση. Δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 19ης Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού BMJ.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.