Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

CBAC – ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

META-TON-TOKETO-e1449001670353-1.jpg

Η ανάκαμψη από μία καισαρική τομή πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολη, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Οι περισσότερες μάλιστα γυναίκες τείνουν να επικεντρώνονται στις συναισθηματικές επιπτώσεις της επέμβασης και παραμελούν την σωματική τους υγεία. Το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει ιατρικά τεκμηριωμένος λόγος για την διενέργεια της καισαρικής τομής.

Η ανάκαμψη μετά από μία δεύτερη καισαρική τομή μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη. Αν η δεύτερη καισαρική γίνει μετά από μια προσπάθεια φυσικού τοκετού (TOLAC) ο οποίος κράτησε πάρα πολύ ώρα, τότε το σώμα πρέπει να ανακάμψει και από την χειρουργική επέμβαση αλλά και από την ταλαιπωρία του φυσικού τοκετού.

Επίσης, με την επιστροφή της στο σπίτι, η μητέρα θα έχει να ασχοληθεί και με το μεγαλύτερο παιδάκι της και έτσι θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να προσέξει τον εαυτό της.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν καισαρική μετά από προσπάθεια φυσικού τοκετού που δεν πέτυχε, έχουν περισσότερες πιθανότητες για επιπλοκές απο εκείνες τις γυναίκες που είχαν την επιλογή της καισαρικής απο την αρχή.

Το 75 με 80% των γυναικών που προσπαθούν για φυσικό τοκετό μετά από καισαρική τομή θα τα καταφέρουν (VBAC). Αυτό είναι ένα εξαιρετικό ποσοστό.

Η προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, πρέπει να αποτελεί την κύρια επιλογή της εγκύου και του μαιευτήρα της.

Όμως, για τις γυναίκες που για οποιοδήποτε λόγο δεν το επιθυμούν ή τελικά δεν τα καταφέρουν, θα πρέπει να γνωρίζουν τις επιπλοκές που μπορεί να έχει ακόμα μια καισαρική τομή.

Οι γυναίκες που κάνουν καισαρική μετά απο καισαρική έχουν υψηλότερα ποσοστά χοριοαμνιονίτιδας (2.5% έναντι 5.5%), αιμορραγίαs μετά τον τοκετό (35.8% έναντι 15.8%), υστερεκτομής (1% έναντι 0%), νεογνικού ίκτερου (17.4% έναντι 10.2%) και σύνθετα μεγάλα προβλήματα (6.3% έναντι 2.8%).

Επίσης υπάρχουν οι ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα σε γειτονικά όργανα, ρήξη της μήτρας, υστερεκτομή ή βλάβη των γεννητικών οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό η κάθε γυναίκα να παίρνει τον χρόνο της για να ανακάμψει σωστά. Η καλή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και η επαρκής ενυδάτωση, μπορούν να βοηθήσουν. Είναι σημαντικό η διατροφή να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει. Ζητήστε απο την οικογένειά σας όση βοήθεια νοιὠθετε πως χρειάζεστε. Η καισαρική τομή είναι μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση και χρειάζεται την ίδια φροντίδα όπως κάθε άλλη επέμβαση.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.