Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

56631180_ml-1200x799.jpg

Η λαπαροσκόπηση είναι μία προηγμένη εγχειρητική μέθοδος, η οποία βασίζεται στη σύγχρονη προσέγγιση της παγκόσμιας χειρουργικής για την ελάχιστη δυνατή επεμβατική χειρουργική (minimal inasive surgery). Η λαπαροσκόπηση αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών στην περιοχή γύρω από τον αφαλό, με τη βοήθεια του λαπαροσκoπίου (ένα ειδικό εργαλείο που προβάλει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς σε μια οθόνη τηλεόρασης).

Γα την πραγματοποίηση μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης έκτος του λαπαροσκοπίου χρησιμοποιούνται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία που μπαίνουν στη κοιλιακή χώρα, μέσω των μικρών τομών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Τα λαπαροσκοπικά γυναικολογικά χειρουργεία διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • τα μικρής βαρύτητας,
  • τα μέσης βαρύτητας 
  • τα μεγάλης βαρύτητας.

Στα λαπαροσκοπικά χειρουργεία μικρής βαρύτητας ανήκουν η λύση συμφύσεων και η διαγνωστική λαπαροσκόπηση (χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, αν υπάρχει υποψία ενδομητρίωσης, για χρόνιο πυελικό άλγος κ.α.)

Στα μέσης βαρύτητας ανήκουν η αφαίρεση κύστεων των ωοθηκών, ο έλεγχος της διαβατότητας και η διάνοιξη σαλπίγγων, η αφαίρεση εξωμήτριου κυήματος κα.

Τέλος, τα μεγάλης βαρύτητας χειρουργεία περιλαμβάνουν κυρίως την αφαίρεση ινομυωμάτων και την αφαίρεση της μήτρας ή και των ωοθηκών.

Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής συγκριτικά με τη κλασσική τεχνική (ανοιχτό χειρουργείο) είναι η άμεση ανάρρωση μετά την επέμβαση, το αισθητικό αποτέλεσμα, ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και τέλος το γεγονός ότι η ασθενής μπορεί, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, να σηκωθεί και να περπατήσει.

Πως να προετοιμαστείτε σωστά για το λαπαροσκοπικό σας χειρουργείο:

(Πληροφορίες για τους ασθενείς του ιατρείου μας)

Δέκα ημέρες περίπου πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο σας καλό είναι να ακολουθήσετε μία διατροφή κυρίως πρωτεϊνική (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) με περιορισμό των τροφών που προκαλούν τυμπανισμό (φούσκωμα) στην κοιλιακή χώρα, δηλαδή όσπρια, ψωμοειδή ή φρούτα/ λαχανικά με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή γάλα. Προτιμήστε, μαζί με το κρέας, βραστά λαχανικά και ρύζι ενώ από γαλακτοκομικά προϊόντα, γιαούρτι με ενεργούς γαλακτοβάκιλλους πχ Activia. Τσάι ή καφές επιτρέπονται, εφόσον δεν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά με μέτρο.

Αν λαμβάνετε κάποια μόνιμη φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να το συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σχετικά.

Παραμονή του χειρουργείου θα χρειαστεί να πάρετε ένα ήπιο καθαρτικό ώστε να καθαρίσει το έντερο σας προκειμένου η επέμβαση να πραγματοποιηθεί με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια. Συνήθως χορηγούμε ένα δισκίο Dulcolax προς το μεσημεράκι.

Το βράδυ πριν από το χειρουργείο, απαγορεύεται να φάτε ή να πιείτε (ακόμα και νερό) μετά τα μεσάνυχτα. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

Το πρωΐ του χειρουργείου πρέπει να βρίσκεστε στο νοσοκομείο την καθορισμένη ώρα, ώστε να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει:

  • Ακτινογραφία Θώρακος
  • Αιματολογικές Εξετάσεις
  • Καρδιογράφημα και κλινική εκτίμηση από καρδιολόγο.

Τι να φέρετε μαζί σας στο νοσοκομείο:

  • Ταυτότητα, ενεργό βιβλιάριο υγείας και φαρμάκων.
  • Είδη προσωπικής φροντίδας, κιτ φακών επαφής εφόσον χρησιμοποιείτε
  • Άνετα νυχτικά κι εσώρουχα, άνετη φόρμα εξόδου.

Βασικός στόχος κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου είναι η άμεση κινητοποίηση σας. Ας σημειωθεί πως η ανάρρωση στα λαπαροσκοπικά χειρουργεία είναι αρκετά γρήγορη και οι τυχόν μετεγχειρητικές ενοχλήσεις πολύ πιο ήπιες από τα κλασσικά ανοικτά, λαπαροτομικά χειρουργεία. Ορισμένες φορές εμφανίζεται πόνος στις τομές που είναι όμως περιορισμένος και συνήθως μικρής διάρκειας, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Έτσι θα μπορέσετε πολύ γρήγορα να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Η πιο συνηθησμένη ενόχληση, σε διαφορετική όμως ένταση για κάθε γυναίκα, είναι μία κάπως περίεργη αίσθηση ακαθόριστου πόνου, στο σημείο που τελειώνουν οι πλευρές, στο θώρακα ή στην ωμοπλάτη, η οποία συνυπάρχει με ένα διάχυτο τυμπανισμό στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο, γεμίζουμε (φουσκώνουμε) τη κοιλότητα της κοιλιάς με ένα αέριο (CO2). Η ενόχληση αυτή συνήθως διαρκεί 2-3 ημέρες. Εφόσον κριθεί απαραίτητο αντιμετωπίζεται με κατάλληλα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ορισμένες φορές μπορεί να εμφανισθεί χαμηλός πυρετός ο οποίος όμως τις περισσότερες φορές είναι άνευ κλινικής σημασίας και αντιμετωπίζεται συντηρητικά με κάποιο αντιπυρετικό.

Ανάλογα με το αίτιο του χειρουργείου, μπορεί να υπάρχει από ελαφριά έως μεγαλύτερη κολπική αιμόρροια, σαν περίοδος. Αυτό όμως είναι αναμενόμενο και δε σας περιορίζει ή επηρεάζει τη γρήγορη ανάρρωση σας. Ανάλογα πάλι με το αίτιο και τη βαρύτητα του χειρουργείου θα χρειαστεί να πάρετε κάποιες μέρες άδεια από τη δουλειά σας καθώς και να έχετε υπόψη πως ίσως χρειαστείτε κάποια βοήθεια στο σπίτι. Συνήθως όμως 4-5 ημέρες το πολύ μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο, είσαστε σε θέση να επιστρέψετε στις περισσότερες δραστηριότητες σας.

Οσον αφορά τη σεξουαλική επαφή και άσκηση, συνιστάται αποχή για 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, εκτός κι αν κρίνουμε διαφορετικά.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.