Τα οφέλη του φυσικού τοκετού είναι πολλά. Επειδή οι περισσότερες τεχνικές που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του φυσικού τοκετού είναι μη επεμβατικές, ελαττώνεται ο κίνδυνος από τις παρενέργειες που πιθανώς υπήρχαν στην περίπτωση χρήσης φαρμάκων. Λόγω μάλιστα της απουσίας φαρμάκων, περιορίζεται η συνεχής καταγραφή των καρδιακών παλμών του εμβρύου.

Οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν με αυτό τον τρόπο διακατέχονται από ένα μοναδικό αίσθημα ψυχικής και σωματικής ενδυνάμωσης, που φαίνεται να τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.

Παρά τον πόνο που βιώνουν, όσο δυνατός και αν είναι, οι περισσότερες επιλέγουν το φυσικό τοκετό και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Άλλωστε για τις πιο πολλές γυναίκες,  ο απόλυτος έλεγχος του σώματος τους, φαίνεται να τους δίνει τη δύναμη να «βλέπουν» και να βιώνουν τον πόνο με μικρότερη ένταση από την πραγματική.

Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί και το γεγονός πως ο φυσικός τοκετός συνήθως είναι πιο σύντομος σε διάρκεια, λόγω της απουσίας επισκληριδίου αναισθησίας ή λοιπών αναλγητικών φαρμάκων.

Όταν μια γυναίκα κάνει επισκληρίδιο, αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί οξυτοκίνη προκειμένου να γίνουν οι συσπάσεις πιο δυνατές, να της τοποθετηθεί ούροκαθετήρας και να υποβοηθηθεί  ο τοκετός με βεντούζα ή εμβρυουλκό. Επειδή λοιπόν ο φυσικός τοκετός είναι μια ελάχιστα παρεμβατική διαδικασία, μειώνονται οι πιθανότητες για παρενέργειες ή κάποια βλάβη στην έγκυο ή το μωρό.

Αν επιθυμείτε να προσπαθήσετε να γεννήσετε με αυτό τον τρόπο, πρέπει να είστε προετοιμασμένες πως θα βιώσετε ανάμεικτα συναισθήματα έντονου πόνου αλλά και δύναμης και εσωτερικής ικανοποίησης. Με τη κατάλληλη προετοιμασία από τη μαιευτική μας ομάδα και τη σωστή ψυχική υποστήριξη μπορείτε να τα καταφέρετε.