Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Λαπαροσκόπηση και υπογονιμότητα.

λαπαροσκοπηση-1.jpg

Στα πλαίσια διερεύνησης και αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, όταν δεν είναι ξεκάθαρη η διάγνωση ή όταν το ζευγάρι έχει υποβληθεί σε 2 ή περισσότερους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, που ενώ όλα φαινομενικά είναι καλά, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε απαιτούνται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Μία από αυτές τις πιο ειδικές εξετάσεις είναι η λαπαροσκόπηση.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι μία μέθοδος ενδοσκοπικής χειρουργικής. Πρόκειται για μία σχετικά καινούργια εγχειρητική μέθοδο, η οποία βασίζεται στη σύγχρονη προσέγγιση της παγκόσμιας χειρουργικής, για την ελάχιστη δυνατή επεμβατική χειρουργική (minimal inasive surgery).

Η λαπαροσκόπηση αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών στην περιοχή γύρω από τον αφαλό, με τη βοήθεια του λαπαροσκoπίου (ένα ειδικό εργαλείο που προβάλει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς σε μια οθόνη τηλεόρασης). Για την πραγματοποίηση μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης έκτος του λαπαροσκοπίου χρησιμοποιούνται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία, που μπαίνουν στη κοιλιακή χώρα, μέσω των μικρών τομών που αναφέρθηκαν.

Πώς χρησιμεύει η λαπαροσκόπηση στη διερεύνηση της υπογονιμότητας;

Η λαπαροσκόπηση είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης και άλλων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα (πχ κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα) γιατί επιτρέπει την απεικόνιση των κοιλιακών και πυελικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών.

Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να διαπιστωθεί αν υπάρχει ουλώδης ιστός, συμφύσεις, ενδομητρίωση, ινομυώματα και άλλες ανωμαλίες στη μήτρα, στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες. Εάν υπάρξουν παθολογικά ευρήματα, τότε η λαπαροσκόπηση μπορεί από διαγνωστική να μετατραπεί σε επεμβατική, ώστε να γίνει ταυτόχρονα και θεραπεία των παθολογικών ευρημάτων.

Η λαπαροσκόπηση δεν πραγματοποιείται κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας ως βασική εξέταση για διαγνωστική αξιολόγηση. Πριν από μία πιθανή λαπαροσκόπηση θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί βασικές εξετάσεις όπως ένα σπερμοδιάγραμμα, μία υστεροσαλπιγγογραφία, μία αξιολόγηση της ωοθηκικής επάρκειας και ομαλής λειτουργίας καθώς και μία επιβεβαίωση της ωοθυλακιορρηξίας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των βασικών αυτών εξετάσεων, αξιολογείται αν απαιτείται ή οχι περαιτέρω έλεγχος.

Που διενεργείται η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση διενεργείται στο μαιευτήριο Λητώ, σε ένα προηγμένο τεχνολογικά περιβάλλον όπου πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες ασφάλειας και φροντίδας.

Ποια είναι η διάρκεια του χειρουργείου; Πόσο καιρό θα πρέπει να λείψετε από την εργασία σας;

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με μέθη και διαρκεί συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες, ανάλογα με το αν θα είναι διαγνωστική ή επεμβατική. Η γυναίκα παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης, ή την επόμενη ημέρα, ανάλογα με το αν η επέμβαση είναι διαγνωστική ή επεμβατική.

Συνήθως, συνιστάται αποχή από την εργασία για 1-2 ημέρες. Ένας ήπιος έως μέτριος πόνος αναμένεται να υπάρξει και να διαρκέσει περίπου έως και 7 ημέρες μετά από την επέμβαση.

Επιπλοκές της λαπαροσκόπησης

Επιπλοκές που σχετίζονται με τη λαπαροσκόπηση, μπορεί να περιλαμβάνουν την πιθανότητα βλάβης σε όργανα της πυέλου, όπως στην ουροδόχο κύστη, στον ουρητήρα, στο έντερο και στα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, μία απροσδόκητη χειρουργική επιπλοκή, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την αναισθησία, ή μία μετεγχειρητική μόλυνση είναι σε κάθε χειρουργείο πιθανές, αλλά συμβαίνουν σπάνια.

Για τον λόγο αυτό η εξειδίκευση και η εμπειρία του γιατρού στην διενέργεια του λαπαροσκοπικού χειρουργείου είναι απαραίτητη και πρωτεύουσας σημασίας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.