Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

HPV και τοκετός

ΜΩΡΟ-ΣΤΗ-ΧΟΥΦΤΑ-1.jpg

Είναι σχεδόν απίθανο μια HPV μόλυνση να επηρεάσει την εγκυμοσύνη ή την υγεία του μωρού σας. Στην εγκυμοσύνη, μια γυναίκα που έχει ήδη τον ιό ως φορέας μπορεί να αναπτύξει κονδυλώματα ή αν έχει ήδη κάποια, αυτά να πολλαπλασιαστούν ταχύτερα επειδή το περιβάλλον της εγκυμοσύνης τα ευνοεί.

Η αύξηση των κολπικών υγρών που αυξάνει την υγρασία στο κόλπο σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές και τη αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγούν στη ταχύτερη ανάπτυξη τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα για την έγκυο ή το μωρό της. Οπότε η γυναίκα μπορεί να έχει έναν φυσιολογικό κολπικό τοκετό.

Όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες, όταν ο ιός είναι σε έξαρση ή υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό, που η καισαρική τομή είναι η μέθοδος επιλογής για λόγους ασφαλείας. Το ζευγάρι στην περίπτωση αυτή πρέπει να ενημερωθεί λεπτομερώς και να ληφθεί η σωστή απόφαση.

Είναι δυνατό ο ιός να μεταδοθεί στο μωρό κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκε-τού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Ακόμα κι αν το μωρό προσβληθεί από τον ιό, το πιθανότερο είναι να το ξεπεράσει μόνο του, χωρίς να αναπτυχθούν συμπτώματα ή να δημιουργηθούν προβλήματα.

Στην απίθανη περίπτωση που το μωρό προσβληθεί από στελέχη του HPV που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, μπορεί να αναπτύξει κονδυλώματα στις φωνητικές του χορδές ή άλλες περιοχές κάποια στιγμή στην βρεφική ή την παιδική ηλικία. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται υποτροπιάζουσα θηλωμάτωση του αναπνευστικού, είναι πολύ σοβαρή ασθένεια. Και είναι και ο κύριος λόγος που πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στις επιλογές μας, όσον αφορά τον τρόπο τοκετού. Ευτυχώς όμως είναι εξαιρετικά σπάνια. Για το λόγο αυτό και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως επειδή μια γυναίκα έχει HPV πρέπει να γεννήσει με καισαρική τομή.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια απολύτως ασφαλής επιλογή, δεδομένου ότι η γυναίκα έχει παρακολουθηθεί σωστά, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Είμαστε στη διάθεση σας να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία πιθανώς έχετε σχετικά τις παραπάνω πληροφορίες.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.