Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

10 σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τα χλαμύδια

-1.jpg

Τα χλαμύδια είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), αν όχι το συχνότερο. Πολλά άτομα που έχουν μολυνθεί δεν έχουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν ότι φέρουν τη μόλυνση.

Η λοίμωξη από χλαμύδια προκαλείται από ένα βακτήριο που είναι γνωστό ως Chlamydia trachomatis και είναι παρόμοια με εκείνη από την γονόρροια ως προς τα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης. Η ενημέρωση του κοινού είναι πολύ σημαντική για να διαπιστωθεί με εξετάσεις η μόλυνση και να εφαρμοστεί η θεραπεία στα άτομα που έχουν τη λοίμωξη αλλά και τους συντρόφους τους.

 1. Άγνοια της μόλυνσης
  Τα χλαμύδια είναι αρκετά συχνά, αλλά πολλά άτομα –λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων– δεν το γνωρίζουν, έτσι ο αριθμός των κρουσμάτων που είναι γνωστά είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό.
 2. Περιοχές μόλυνσης
  Εκτός από τα γεννητικά όργανα, η μόλυνση από το βακτήριο μπορεί να προσβάλλει και το λαιμό ή τον πρωκτό, καθώς μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική πράξη.
 3. Πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες
  Οι νεαρές, ενεργές σεξουαλικά γυναίκες είναι οι πιο ευάλωτες στο να μολυνθούν, και ιδιαίτερα στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών. Ακόμα και μέσω της σεξουαλικής πράξης με άτομα του ίδιου φύλου είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μόλυνση.
 4. Τα χλαμύδια κολλάνε μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο
  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση μόλυνσης μέσω της σεξουαλικής επαφής και όχι από την επαφή με μολυσμένα ρούχα, φαγητό ή νερό. Το συγκεκριμένο βακτήριο ζει μόνο σε ανθρώπινα κύτταρα και δε μεταδίδεται μέσω εξωτερικής επαφής με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων, όπως πετσέτες ή λεκάνη τουαλέτας.
 5. Τα συμπτώματα
  Ίσως, διαφέρουν αρκετά μεταξύ αντρών και γυναικών. Πολλές φορές δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα, αλλά το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η επίπονη ούρηση.

Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν, επίσης:

 • Κοιλιακό πόνο
 • Εκκρίσεις με άσχημη οσμή
 • Πόνο στο σεξ
 • Αιμορραγία μετά το σεξ
 • Αιμορραγία μεταξύ περιόδων

Οι άντρες μπορεί να εμφανίσουν:

 • Εκκρίσεις
 • Πόνο στους όρχεις
 1. Συνέπειες στην υγεία
  Τα χλαμύδια μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία. Για τις γυναίκες, οι συνέπειες αυτές περιλαμβάνουν:
 • Σοβαρή λοίμωξη με πόνο και πυρετό που απαιτεί νοσηλεία
 • Φλεγμονώδη πυελική νόσο
 • Πληγές στην αναπαραγωγική οδό

Η λοίμωξη αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στις σάλπιγγες της γυναίκας, που ίσως οδηγήσει σε μελλοντική στειρότητα και αυξημένο κίνδυνο έκτοπης κύησης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν υπάρχει λοίμωξη από χλαμύδια, είναι αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρούς βρέφους.

Οι άντρες έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα. Ορισμένες φορές εκδηλώνουν αρθρίτιδα (όπως και οι γυναίκες), επίπονη ούρηση και ερυθρότητα στα μάτια.

 1. Μόλυνση κατά τον τοκετό
  Η μητέρα μπορεί να μεταδώσει το βακτήριο στο νεογέννητο μωρό της, καθώς το μωρό έχει εκτεθεί στο μικρόβιο κατά τον τοκετό, κάτι που μπορεί να του προκαλέσει πνευμονία ή μόλυνση των ματιών.
 2. Η θεραπεία
  Η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία είναι αρκετά αποτελεσματική για τη θεραπεία των χλαμυδίων. Τα αντιβιοτικά μπορεί να χορηγηθούν ως εφάπαξ δόση ή για διάρκεια μίας εβδομάδας. Το σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια της θεραπείας, να απέχουν οι ασθενείς από τη σεξουαλική επαφή -κατά τη διάρκεια των 7 ημερών ή για 7 ημέρες μετά την αγωγή της μίας δόσης- προκειμένου να μη μεταδοθεί η μόλυνση σε άλλα άτομα.
 3. Δεν αποκτά ανοσία ο οργανισμός μετά τη θεραπεία
  Το ίδιο άτομο μπορεί να κολλήσει πάνω από μια φορά χλαμύδια, έστω και αν έχει θεραπευτεί επιτυχώς. Δεν υπάρχει ανοσία απέναντι στο βακτήριο, όπως με τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Αν διατηρείτε σεξουαλικές επαφές με ένα μολυσμένο άτομο, μπορεί να κολλάτε ξανά και ξανά, ακόμα κι να έχετε μόλις ολοκληρώσει τη θεραπεία.
 4. Η προφύλαξη
  Μπορείτε να προφυλαχθείτε από τα χλαμύδια μέσω της χρήσης προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή (οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής επαφής) και μέσω εξετάσεων -τουλάχιστον μια φορά το χρόνο- αν είστε σεξουαλικά ενεργοί.

Αν και η θεραπεία της λοίμωξης από χλαμύδια είναι απλή, ο λόγος που κάνει τη συχνότητα εμφάνισής τους τόσο μεγάλη και τη λοίμωξη τόσο ύπουλη είναι η έλλειψη συμπτωμάτων. Μόνο η εξέταση των ενεργών σεξουαλικά ατόμων μπορεί να εμποδίσει τη σιωπηρή εξάπλωση της μόλυνσης περαιτέρω και να θεραπεύσει αποτελεσματικά τη λοίμωξη πριν  προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.