Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ενδομήτρια σπερματέγχυση. Ενδείκνυται για εσάς;

27658791_m-1.jpg

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση ( IUI), αποτελεί μία μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιείται προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες, ώστε πιο “γόνιμα” σπερματοζωάρια να φτάσουν στο σημείο που πραγματοποιείται η γονιμοποίηση μέσα στις σάλπιγγες. Η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί μία μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, αφού η διαδικασία της σύλληψης πραγματοποιείται με απόλυτα φυσικό τρόπο μέσα στο σώμα.

Στην ενδομήτρια σπερματέγχυση, ένα ειδικά επεξεργασμένο και συμπυκνωμένο δείγμα σπέρματος τοποθετείται στην ενδομητρική κοιλότητα, κοντά στην είσοδο των σαλπίγγων, με στόχο να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση.

Οι ωοθήκες και τα ωάρια δεν επηρεάζονται καθόλου από τη διαδικασία αυτή. Όμως, η αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων που φτάνει στην είσοδο των σαλπίγγων, αυξάνει ταυτόχρονα και την πιθανότητα γονιμοποίησης.

Με τη βοήθεια της IUI, πιθανά αίτια υπογονιμότητας όπως ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, η μειωμένη κινητικότητα τους, η κακή σύσταση της τραχηλικής βλέννης ή η παρουσία ουλώδους ιστού στον τράχηλο της μήτρας, που εμποδίζουν την πορεία του σπέρματος προς τις σάλπιγγες, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η ενδομήτρια σπερματέγχυση προσφέρει το πλεονέκτημα της εύκολης μετάβασης των σπερματοζωαρίων στην είσοδο των σαλπίγγων, ξεπερνώντας το «εμπόδιο» της δύσβατης περιοχής του τραχήλου της μήτρας, αλλά δεν διευκολύνει τη διαδικασία της γονιμοποίησης και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε αυτήν (πχ. ακροσωμιακή αντίδραση).

Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, η επίτευξη της γονιμοποίησης μετά από IUI, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι, η ενδομήτρια σπερματέγχυση δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία έχει βοηθήσει εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια σε όλο τον κόσμο, στην επίτευξη μίας εγκυμοσύνης και στην απόκτηση ενός υγιούς μωρού.

Αυτή η θεραπεία προτείνεται συνήθως:

  • σε ζευγάρια που έχουν ανεξήγητη υπογονιμότητα
  • σε περιπτώσεις ήπιας ανδρικής υπογονιμότητας (ήπια όλιγο-, άσθενοσπερμία)
  • σε γυναίκες που μπορεί να εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα στον τράχηλο ή στη σύσταση της τραχηλικής βλέννης

Η επιλογή της IUI προϋποθέτει, η γυναίκα να έχει ένα επαρκές αποθεματικό ωοθηκών, καλής ποιότητας ωοθυλάκια, καλής ποιότητας ωάρια και ένα σωστό ορμονικό προφίλ.

Επιπλέον, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της IUI, είναι η διαβατότητα των σαλπίγγων ή τουλάχιστον της μίας εκ των δύο. Η απόφραξη των σαλπίγγων, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μετεγχειρητικών συμφύσεων, προηγούμενων λοιμώξεων ή συγγενών ανωμαλιών.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η IUI;

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν μερικές υποομάδες γυναικών, για τις οποίες δεν ενδείκνυται η IUI. Οι γυναίκες με σοβαρή ενδομητρίωση ή μειωμένο  αποθεματικό ωοθηκών, είναι πιθανό να μην ωφεληθούν από τη διαδικασία. Επιπλέον, η επιτυχία της διαδικασίας μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία και για το λόγο αυτό, η επιλογή της μεθόδου σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία, δεν ενδείκνυται.

Διαβάστε επίσης:

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΚΥΚΛΟ

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.