Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Μπορεί να επιδράσει αρνητικά ο HPV στη γονιμότητα;

9639880_m-1.jpg

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση από τον HPV, δεν επηρεάζει την ικανότητα σας να συλλάβετε. Ωστόσο, στην περίπτωση που μία HPV μόλυνση οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας, είναι πιθανό αυτό να επηρεάσει τη γονιμότητα σας.

Οι HPV λοιμώξεις δεν απαιτούν πάντα θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη του ιού HPV μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας με κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Εάν ο ιατρός κρίνει ότι θα πρέπει να προβεί σε αφαίρεση των ανώμαλων κυττάρων, η επιλογή της μεθόδου και η εμπειρία του, είναι βασικές προϋποθέσεις για τη διαφύλαξη της γονιμότητας.

Διαβάστε επίσης: Προγεννητικός έλεγχος για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Γονόρροια και χλαμύδια.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι αφαίρεσης των κυτταρικών αλλοιώσεων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η αφαίρεση των κυττάρων μπορεί να αλλάξει την παραγωγή βλέννας του τραχήλου της μήτρας σας, ενώ η επεμβατική διαδικασία μπορεί επίσης να προκαλέσει στένωση του τραχήλου με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της πορείας του σπέρματος προς τις σάλπιγγες. Επιπλέον,ορισμένες θεραπείες μπορεί να αποδυναμώσουν τον τράχηλο και να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια του και αδυναμία διατήρησης μίας μελλοντικής κύησης.

Στην περίπτωση άτοκων γυναικών, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση του τραχηλικού ιστού, ώστε να μην επηρεαστεί η γονιμότητά τους. Ωστόσο, με βάση τα κλινικά δεδομένα, ακόμα και στην περίπτωση των πιο επεμβατικών μεθόδων αφαίρεσης των κυτταρικών αλλοιώσεων, η εμπειρία του ιατρού σε περιστατικά παθολογίας του τραχήλου, αποτρέπει τις δυσάρεστες επιπτώσεις των θεραπειών στη γονιμότητα.

Συμπέρασμα

Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες και κυρίως αυτές που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και δεν έχουν τεκνοποιήσει θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για τον HPV.  Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί τον ετήσιο γυναικολογικό της έλεγχο και το τεστ Παπανικολάου.  Σε συνδυασμό με το HPV DNA test που προσφέρει τη δυνατότητα ταυτοποίησης των τύπων HPV με τους οποίους πιθανόν έχετε μολυνθεί, ο ιατρός θα μπορέσει να σας προσφέρει τη βέλτιστη διαχείριση μίας HPV μόλυνσης. Τέλος, ο εμβολιασμός έναντι στελεχών υψηλού κινδύνου HPV μπορεί να προστατέψει έμμεσα τη γονιμότητα σας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των προκαρκινικών και καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.