Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

HPV DNA Τεστ

sextrdisease-e1451687279789-1.jpg

Σύμφωνα με όλες τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, το HPV DNA τεστ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου ρουτίνας της υγείας των γυναικών. Το τεστ ανιχνεύει εάν τα κύτταρα του τραχήλου της γυναίκας έχουν μολυνθεί από έναν τύπο υψηλού κινδύνου του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV

Με το HPV DNA τεστ ελέγχουμε το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον ιό HPV, για τον έγκαιρο εντοπισμό καρκίνου του τραχήλου ή προσυμπτωματικά για πιθανή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στην περιοχή.

Υψηλού και χαμηλού κινδύνου τύποι του HPV

Ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους, για αυτό ονομάζονται τύποι υψηλού κινδύνου. Μια τέτοια λοίμωξη, αν δεν ανιχνευτεί άμεσα και παραμείνει επί μακρό χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Τύποι χαμηλού κινδύνου του HPV –οι οποίοι επίσης μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή- μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στον κόλπο, στον τράχηλο και στο δέρμα.

Το τεστ HPV-DNA, γενικά, δε συνιστάται για την ανίχνευση λοιμώξεων από HPV χαμηλού κινδύνου.

Το φυσιολογικό αποτέλεσμα (αρνητικό) σημαίνει ότι δεν υπάρχει μόλυνση από έναν τύπο του ιού HPV υψηλού κινδύνου. Μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ, η γυναίκα θα πρέπει να επαναλάβει την εξέταση HPV – DNA test σε 3 χρόνια. 

Τι σημαίνει ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα

Ένα παθολογικό εύρημα (θετική απάντηση) σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση από έναν τύπο του HPV υψηλού κινδύνου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού ή του κόλπου.

Τις περισσότερες φορές, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στους ακόλουθους τύπους του ιού HPV:

 • HPV-16 (τύπος πολύ υψηλού κινδύνου).
 • HPV-18 (τύπος πολύ υψηλού κινδύνου).
 • HPV-31.
 • HPV-33.
 • HPV-35.
 • HPV-45.
 • HPV-52.
 • HPV-58.

Άλλοι τύποι υψηλού κινδύνου του ιού HPV είναι λιγότερο συχνοί.

Μία θετική απάντηση για τους τύπους υψηλού κινδύνου HPV-16 ή HPV-18 θα πρέπει να παρακολουθείται με κολποσκόπηση.

Μία θετική απάντηση για τους άλλους 12 τύπους HPV υψηλού κινδύνου, όπως HPV-31 και HPV-45, θα πρέπει να συνοδεύεται με ένα τεστ Παπανικολάου. Όπως επίσης, μία θετική απάντηση σε ένα τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να παρακολουθείται με κολποσκόπηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι πλέον ιδιαίτερα κοινή και προσβάλλει παγκοσμίως κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους.

Η διαδικασία του τεστ

Το HPV DNA τεστ πραγματοποιείται στο ιατρείο και μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, λαμβάνοντας ξεχωριστά επίχρισμα από την περιοχή του τραχήλου, το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν περιέχει γενετικό υλικό (DNA) από τους τύπους του ιού HPV που προκαλούν καρκίνο.

Το τεστ HPV-DNA δεν αντικαθιστά το τεστ Παπανικολάου, το οποίο παραμένει η κύρια εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

 • Οι περισσότερες γυναίκες που μολύνονται από τύπους του HPV υψηλού κινδύνου δεν αναπτύσσουν ποτέ προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο.
 • Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με HPV δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκην ότι ο σύντροφός τους έχει σεξουαλικές σχέσεις έξω από τη σχέση τους. Ο ιός HPV μπορεί να “κρύβεται” σε κύτταρα του τραχήλου της μήτρας για πολλά χρόνια. Έτσι, αν έχουν υπάρξει στο παρελθόν σεξουαλικές σχέσεις με έναν άλλον εταίρο, μπορεί να πέρασε η μόλυνση στην τρέχουσα σύντροφό του.
 • Το HPV τεστ μπορεί να συστηθεί από το γιατρό όταν μια γυναίκα έχει ύποπτα ευρήματα σε ένα τεστ Παπανικολάου.
 • Επειδή οι μολύνσεις από τον HPV είναι σχετικά συχνές σε γυναίκες κάτω των 25 ετών, αλλά συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία ή επιπλοκές, δε συνιστάται το HPV DNA τεστ σε αυτές τις ηλικίες. Εάν ανήκετε σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ ρωτήστε μας να σας ενημερώσουμε σχετικά.
 • Το HPV DNA τεστ συνιστάται κυρίως για γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών, αλλά μπορεί να προταθεί ως εξέταση διερεύνησης σε γυναίκες μεταξύ των 21 και 29 ετών, οι οποίες έχουν παθολογικά, μη φυσιολογικά αποτελέσματα σε τεστ Παπανικολάου.
 • Για τις γυναίκες μεταξύ 30 έως 65 ετών, συνιστάται να γίνεται το HPV τεστ, μαζί με ένα τεστ Παπανικολάου, σε χρονικά διαστήματα όπως ορίζονται βάση του ιστορικού της κάθε γυναίκας, ως μέρος της εξέτασης ρουτίνας στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Για οποιαδήποτε απορία σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλώντας μας στο 210 7704393.

 

 

Φόρμα Επικοινωνίας

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.