Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

5 μύθοι για την υστερεκτομή

Υστερεκτομή-e1453533301615.jpg

Παρά την πρόοδο στον τομέα της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής και την πιο εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση που έχουν πλέον όλες οι γυναίκες, οι μύθοι σχετικά με την υστερεκτομή εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η αλήθεια όμως είναι, πως κάθε γυναίκα που χρειάζεται να υποβληθεί σε μία τέτοια επέμβαση και όπως είναι λογικό φοβάται, έχοντας υπεύθυνη ενημέρωση από το γιατρό της, θα καταλάβει και θα αποφασίσει μαζί του, γιατί αυτή η επέμβαση είναι κατάλληλη για την ίδια και δεν πρέπει να της δημιουργεί άγχος.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας και χειρουργικής εξειδίκευσης, η υστερεκτομή δεν είναι η ίδια επέμβαση με αυτή που γινόταν παλαιότερα. Τότε, η επέμβαση σήμαινε μια μεγάλη τομή κατά μήκος της κοιλιάς και μία εβδομάδα διαμονή στο νοσοκομείο. Σήμερα, οι περισσότερες χειρουργικές τεχνικές στην υστερεκτομή είναι ελάχιστα επεμβατικές, οδηγώντας σε λιγότερη αιμορραγία, λιγότερες επιπλοκές και πολύ ταχύτερη ανάρρωση.

Ωστόσο, διαιωνίζεται ο φόβος σχετικά με την υστερεκτομή, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε κάποιους μύθους γύρω από αυτήν. Ας αναφερθούμε στους πιο κοινούς:

1ος Μύθος: Η υστερεκτομή προκαλεί εμμηνόπαυση

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δε συμβαίνει. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια, οιστρογόνα και προγεστερόνη, τα οποία ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση. Αν δεν αφαιρεθούν οι ωοθήκες για κάποιο απόλυτη ιατρική ένδειξη κατά τη διάρκεια μιας υστερεκτομής, τίποτα δεν αναμένεται να αλλάξει για τη γυναίκα, ορμονικά. Δηλαδή, όταν πρέπει να αφαιρεθεί μία μήτρα, δεν εφαρμόζεται αυτόματα και η αφαίρεση των ωοθηκών και εξαρτημάτων, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα. Πάντα λαμβάνεται υπόψη το προσωπικό ιστορικό της ασθενούς, η ηλικία της και ο λόγος που απαιτείται να γίνει η υστερεκτομή.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση μετά από υστερεκτομή, σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να συμβεί, ακόμη και αν έχουν μία ή και τις δύο ωοθήκες, σύμφωνα με μια μελέτη του Duke University που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology, το Δεκέμβριο του 2011. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν οφείλεται στην πάθηση, για την οποία έγινε η υστερεκτομή ή στην ίδια την επέμβαση η πρόωρη εμμηνόπαυση, σε μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις.

2ος Μύθος: Η σεξουαλική επαφή δεν είναι ευχάριστη μετά από την υστερεκτομή

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν γυναίκες που δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο. Ότι απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο μετά από μια υστερεκτομή. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η υστερεκτομή έχει πραγματοποιηθεί προκειμένου να αφαιρεθούν πολλαπλά ινομυώματα –μη καρκινικοί όγκοι- που αναπτύσσονται στη μήτρα.

Τα ινομυώματα, καθώς και άλλες επώδυνες γυναικολογικές παθήσεις, μπορεί να αναγκάσουν τις γυναίκες να απέχουν από το σεξ. Αλλά, μόλις αφαιρεθεί η μήτρα, πολλές γυναίκες αισθάνονται καλύτερα και το ενδιαφέρον τους για το σεξ ανανεώνεται. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχει ταυτόχρονα επιτευχθεί ορμονική ισορροπία. Επίσης, μερικές γυναίκες απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο επειδή είναι απαλλαγμένες από το φόβο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, έστω και σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία.

Για να διατηρηθεί όμως η ικανότητα της σεξουαλικής απόλαυσης, ο χειρουργός δεν πρέπει να διαταράξει σημαντικά τις απολήξεις των νεύρων κοντά στον τράχηλο, ώστε ο τρόπος που βιώνεται ο οργασμός να μην αλλάξει. Θα υπάρχει απώλεια, βεβαίως, του οργασμού που σχετίζεται με την ίδια την μήτρα αλλά ο κολπικός οργασμός μέσω διέγερσης και της κλειτορίδας μπορεί να παραμείνει ανέπαφος.

3ος Μύθος: H μείζων χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος για την υστερεκτομή

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας και χειρουργικής εξειδίκευσης, υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές όσον αφορά τη διαδικασία της υστερεκτομής. Η επιλογή του γιατρού πλέον βασίζεται στο ιστορικό της γυναίκας και την αιτία της επέμβασης. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες επεμβάσεις υστερεκτομής είναι ελάχιστα παρεμβατικές, με λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση.

4ος Μύθος: Η υστερεκτομή συνεπάγεται μεγάλη περίοδο ανάρρωσης

Λόγω του ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η υστερεκτομή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, συνήθως απαιτείται οι γυναίκες να μείνουν στο νοσοκομείο 1 ημέρα. Οι τομές είναι μικρές, και συνήθως απαιτούνται μόνο δύο εβδομάδες περίπου για την ανάρρωση από τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Ωστόσο, η ηλικία και η γενική κατάσταση της υγείας της γυναίκας επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα φύγει από το νοσοκομείο και τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, που δεν είναι όμως μεγάλη ούτε επώδυνη. Ο γιατρός είναι πιθανό να συμβουλεύσει την αποφυγή οδήγησης για δύο εβδομάδες. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι κοιλιακοί μύες και οι γύρω ιστοί χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν, όσο λιγότερη κοιλιακή κίνηση και πίεση απαιτεί το επάγγελμα της γυναίκας, τόσο το γρηγορότερο θα επιστρέψει πιθανότατα στη δουλειά της.

5ος Μύθος: Η υστερεκτομή είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο πόνος της μήτρας και η ακατάστατη ή υπερβολική αιμορραγία της περιόδου

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια επέμβαση υστερεκτομής για τα ινομυώματα της μήτρας, την ενδομητρίωση, την πρόπτωση της μήτρας, το πυελικό άλγος ή τον καρκίνο. Αλλά, αν δεν υπάρχει καρκίνος, θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές πριν αποφασιστεί η υστερεκτομή.

Εάν όμως μία γυναίκα αισθάνεται ότι η επέμβαση αυτή δεν είναι για εκείνη, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας, από φάρμακα μέχρι άλλες πιο συντηρητικές επεμβάσεις.

Ενημερωθείτε από το γιατρό και αποφασίστε μαζί εάν η υστερεκτομή είναι η κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για εσάς. Συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση, θα είστε σε θέση να πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.