Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Οι φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να εμποδίσουν την πρόωρη εμμηνόπαυση

Γυναίκα-1-1200x800.jpg

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι διατροφικές συνήθειες των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών μπορούν να επιδράσουν θετικά στην αναπαραγωγική τους υγεία, καθυστερώντας έτσι την εμμηνόπαυση.

Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών – ίση με περίπου 3-4 μερίδες (32,5 γραμμάρια την ημέρα) – είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν χαμηλότερες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών.

Με επικεφαλή τον Maegan Ε Boutot MS, του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Amherst, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης στις γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες σε ζυμαρικά, μαύρο ψωμί και κρύα δημητριακά. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη μιας μερίδας ζυμαρικών ανά ημέρα συνδεόταν με μείωση κατά 36% του κινδύνου για πρόωρη εμμηνόπαυση.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology .

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών δεν επηρεάζει σημαντικά τον χρόνο έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Υπολογίζεται ότι το 5% -10% των γυναικών στις ΗΠΑ εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45. Η πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης έχει συνδεθεί με εκατοντάδες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών, όπως η μειωμένη γονιμότητα πριν από την έναρξη της πρόωρης εμμηνόπαυσης και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η ερευνητική ομάδα του Boutot αξιολόγησε 85.682 γυναίκες στις οποίες περιλαμβάνονται νοσηλευτριες μεταξύ 25 και 42 ετών. Τα ερωτηματολόγια που συλλέχθηκαν αφορούσαν τις μετρήσεις σε πρόσληψη πρωτεΐνης που καταναλώθηκε στα γεύματα του Χάρβαρντ   από το έτος 2011 και για κάθε 4 χρόνια. Η εμμηνοπαυσιακή κατάσταση των γυναικών αξιολογήθηκε από ερωτηματολόγια σχετικά  με τη χρονική στιγμή της διακοπής της εμμήνου ρύσεως καθώς και την αιτία της διακοπής (δηλ, χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία / χημειοθεραπεία ή φυσικό αίτιο).

Οι συμμετέχουσες που είχαν κάνει στο παρελθόν υστερεκτομή, διαγνωσθεί με καρκίνο, ή ωοθηκεκτομή, εξαιρέθηκαν από τα τελικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο Cox αναλογικών κινδύνων, το οποίο αρχικά λαμβάνει υπόψιν μόνο την ηλικία και την πρόσληψη πρωτεΐνης. Ένα τρίτο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε επίσης, το οποίο ήταν πλήρως προσαρμοσμένο σε παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, η φυσική δραστηριότητα, η αναπαραγωγική υγεία, και η πρόσληψη γαλακτοκομικής πρωτεΐνης.

Από την ανάλυση 2.041 γυναίκες εμφάνισαν πρόωρη έναρξη εμμηνόπαυσης, η οποία συνέβαλε σε συγκεντρωτικά 1.126.100 άτομα-έτη για πρόωρη εμμηνόπαυση.

Παρότι, η αύξηση κατά 1% στην κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με ένα 6% μειωμένο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση (95% CI 1% -10%), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι λίγες γυναίκες πραγματικά κατανάλωναν πολύ υψηλά επίπεδα φυτικών πρωτεϊνών (≥9% των συνολικών θερμίδων), κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ισχύ των αναλύσεων.

Ωστόσo, οι γυναίκες που κατανάλωναν μία μερίδα κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν κατά 12% (95% CI 1% -23%) αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη κατανόηση του πώς επιδρά η πρόσληψη της φυτικής πρωτεΐνης στη γήρανση των ωοθηκών, μπορεί να βοηθήσει πολλές γυναίκες να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της πρόωρης εμμηνόπαυσης αλλά και να καλυτερέψουν τη γενικότερη υγεία του αναπαραγωγικού τους συστήματος.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.