Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

HPV και προφυλακτικό. Μπορεί η χρήση του προφυλακτικού να προστατέψει από τη μετάδοση του ιού;

35699904_xxl-1.jpg

Συχνά, πολλοί ερωτικοί σύντροφοι υποστηρίζοντας λανθασμένα ότι η χρήση του προφυλακτικού δεν παρέχει κάποια προστασία έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), αμελούν τη χρήση του. Ωστόσο, ακόμα και αν η χρήση του προφυλακτικού δε μπορεί να παρέχει 100% προστασία έναντι του HPV,  ευρήματα από πρόσφατες μελέτες ενισχύουν ακόμα περισσότερο το ότι τα προφυλακτικά παρέχουν, τουλάχιστον κάποιο σημαντικό μέτρο προστασίας.

Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατέληξε, ότι οι γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό, με σωστή χρήση και καθ’όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, εμφανίζουν κατά 70% λιγότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον HPV.

Επιπλέον,  γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό τις περισσότερες φορές (περισσότερο από το ήμισυ των επαφών), έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό.

Συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του HPV

Αν και το προφυλακτικό δεν παρέχει 100% προφύλαξη από τον ιό, καθώς μπορεί να μεταφερθεί από δέρμα σε δέρμα και χωρίς σεξουαλική επαφή, ωστόσο παρέχει προστασία και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η χρήση του είναι απαραίτητη. Επιπλέον, εάν μία γυναίκα πάσχει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, είναι πολύ πιο εύκολο να προσβληθεί και από τον ιό του HPV.

Μαζί με τη χρήση των προφυλακτικών, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας HPV λοίμωξης, όπως:

  • Μην αμελείτε το τεστ ΠΑΠ σας, όποτε απαιτείται βάση του ιστορικού σας.
  • Πραγματοποιείστε HPV DNA test, σύμφωνα με την καθοδήγηση του γιατρού, ώστε να ελέγξετε αν έχετε μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του HPV και αν αυτό είναι ή όχι υψηλού κινδύνου.
  • Εμβολιαστείτε. Ενημερωθείτε από το γιατρό για τα διαθέσιμα εμβόλια ενάντια σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού.
  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας. Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και το έντονο στρες.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.