Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Kυτταρομεγαλοϊός (CMV). Πόσο επικίνδυνος είναι στην εγκυμοσύνη;

ΓΕΝΕΤΙΚΗ-1.jpg

Ο κυτταρομεγαλοϊός είναι ένας κοινός ερπητοϊός. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό αυτό, επειδή μπορεί να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, ο κυτταρομεγαλοϊός ο οποίος μπορεί να βρίσκεται αδρανής, σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών, και μπορεί να «περάσει» από μια έγκυο μητέρα στο έμβρυο που κυοφορεί.

Kύριοι τύποι λοιμώξεων από CMV

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι λοιμώξεων από CMV:  Η πρωτογενής, η δευτερογενής και η συγγενής λοίμωξη.

Η πρωτογενής λοίμωξη αφορά την πρώτη επαφή με τον ιό. Στη δευτερογενή λοίμωξη, ο ασθενής έχει ήδη μολυνθεί, και ενώ ο ιός βρίσκεται αδρανής, ενεργοποιείται μετά από αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να τον κρατήσει σε λανθάνουσα κατάσταση. Η συγγενής λοίμωξη από CMV αφορά τη μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ο πιο κοινός ιός που μεταδίδεται από την μέλλουσα μητέρα στο κυοφορούμενο έμβρυο, μολύνοντας περίπου το 1% όλων των νεογέννητων. Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται με λοίμωξη από CMV δεν εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα, αλλά περίπου το 10% αυτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως νευρολογικές ανωμαλίες, διανοητική υστέρηση, μαθησιακά προβλήματα, προβλήματα ακοής ή απώλεια της όρασης. Επιπλέον, ένας πολύ μικρός αριθμός νεογνών δεν καταφέρνει να επιβιώσει.

Τι πρέπει να κάνετε: Αν έχετε ή έρχεστε σε επαφή με μικρά παιδιά, είστε σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθείτε από CMV. Μπορείτε να προστατευτείτε από τον CMV, τηρώντας σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών κτλ.), ιδίως μετά από επαφή με σωματικά υγρά (αλλαγή πάνας κτλ.). Αποφύγετε την κοινή χρήση ποτηριών ή άλλων οικιακών σκευών, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότεροι ενήλικες οι οποίοι μολύνονται από CMV δεν αντιμετωπίζουν κάποια συμπτώματα, αλλά μερικές εμφανίζουν πυρετό, πρησμένους αδένες, κόπωση και πόνο στο λαιμό. Μια εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει ή να αποκλείσει τη μόλυνση από CMV, και αποτελεί μία αιματολογική εξέταση ρουτίνας στην εγκυμοσύνη. Το 50- 80% των ενηλίκων έχουν μολυνθεί από CMV στη διάρκεια της ζωής τους και ενώ τις περισσότερες φορές ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση, ενεργοποιείται στην εγκυμοσύνη, λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πρωτογενείς λοιμώξεις κατά το πρώτο εξάμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιο επικίνδυνες.

Ωστόσο, το θετικό είναι ότι η λοίμωξη από CMV δεν είναι συχνή.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.