Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Οστεοπόρωση. Πώς συνδέεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση;

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ-ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ-1.jpg

Η οστεοπόρωση αποτελεί μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βλάβες στην ποιότητα των οστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ξαφνικά και απρόσμενα κατάγματα. Ουσιαστικά, η οστεοπόρωση οδηγεί σε αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και πυκνότητας, προκαλώντας μία πορώδη δομή στο οστό.

Πολλές φορές, η νόσος εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διαγνωσθεί άμεσα και να φθείρει τα οστά. Αυτό προκαλεί επώδυνα κατάγματα, συνήθως στους γοφούς. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και θεραπείες που επιβραδύνουν το ρυθμό της οστικής απώλειας, αν κάποιος πάσχει ήδη από οστεοπόρωση.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της οστεοπόρωσης;

Μέχρι περίπου την ηλικία των 30, ένα άτομο «χτίζει» συνήθως περισσότερο οστίτη ιστό σε σχέση με αυτόν που «χάνει». Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης, παρατηρείται σταδιακή απώλεια της οστικής μάζας. Όταν ένα οστό αποδυναμώνεται, οι “τρύπες” στο “σφουγγάρι” μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ, καταστρέφοντας την εσωτερική δομή του οστού. Μόλις αυτή η απώλεια οστικής μάζας φθάνει σε ένα ορισμένο σημείο, θεωρείται ότι ο ασθενής έχει οστεοπόρωση.

Πώς όμως η οστεοπόρωση μπορεί να συνδέεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση;

Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της έλλειψης οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης και της ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Η πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν την ηλικία των 40), αλλά και η παρουσία παρατεταμένων περιόδων που τα επίπεδα των ορμονών είναι χαμηλά και η έμμηνος ρύση απουσιάζει ή είναι σπάνια, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή απώλεια της οστικής μάζας.

Ενημερώστε το γιατρό για κάθε ασυνήθιστο σύμπτωμα. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.