Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

7 μύθοι για τον HPV

HPV-μόλυνση-1-1200x800.jpg

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στη χώρα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 5% των γυναικών στην Ελλάδα έλεγχονται ως θετικές για HPV.

Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι που υπάρχουν σχετικά με τον HPV είναι:

1 Μύθος: Μόνο οι γυναίκες μπορεί να μολυνθούν από HPV.

Πραγματικότητα: Μπορεί και οι άνδρες να μολυνθούν από HPV . Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες θα εμφανίσουν τουλάχιστον μία μόλυνση από HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων . Κάθε άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό μπορεί να προσβληθεί από τον HPV, ακόμα κι αν είχε μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο στη ζωή του.

2 Μύθος: Όλα τα στελέχη του HPV προκαλούν καρκίνο.

Πραγματικότητα: Ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του κόλπου και του αιδοίου. Ωστόσο, όλα τα στελέχη του ιού HPV δεν προκαλούν καρκίνο.

Τα υψηλού κινδύνου στελέχη του HPV – τα στελέχη δηλαδή που προκαλούν καρκίνο, είναι οι τύποι 16 και 18, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στην πραγματικότητα, αυτά τα στελέχη αντιπροσωπεύουν το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας . Μπορούν επίσης να προκαλέσουν και άλλους τύπους καρκίνου.

3 Μύθος: Αν δεν κάνετε σεξ, δεν θα κολλήσετε ποτέ HPV.

Πραγματικότητα: Ο HPV μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του στοματικού σεξ, της πρωκτικής ή της κολπικής σεξουαλικής επαφής. Τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης HPV.

4 Μύθος: Οι άντρες μπορούν να εξεταστούν για τον HPV.

Πραγματικότητα: Ο HPV μπορεί να διαγνωστεί σε γυναίκες με τη χρήση του τεστ Παπανικολάου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δοκιμές εγκεκριμένες από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας για την ανίχνευση του ιού HPV στους άνδρες.

5 Μύθος: Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για τον HPV .

Πραγματικότητα: Παρόλο που οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να θεραπεύσουν τις προκαρκινικές αλλοιώσεις και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από λοιμώξεις από HPV, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για τον ίδιο τον ιό.

6 Μύθος: Τα άτομα με HPV έχουν πάντα συμπτώματα.

Πραγματικότητα: Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν HPV δεν αναπτύσσουν συμπτώματα HPV . Παρόλο που υπάρχουν πολλά πιθανά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ιό HPV, όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και ορισμένα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν προβλήματα υγείας από μια λοίμωξη από τον HPV.

7 Μύθος: Έχω εμβολιαστεί για τον HPV , οπότε δεν χρειάζεται κάνω το τεστ Παπανικολάου.

Πραγματικότητα: Ακόμη και αν εμβολιαστείτε για τον ιό HPV, θα πρέπει ακόμα να κάνετε τακτικά τεστ Παπανικολάου για να ελέγχετε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας . Το εμβόλιο είναι ένα προληπτικό μέτρο και δεν βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό, γι ‘αυτό και συνιστώνται για άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.