Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Κονδυλώματα και σεξουαλική επαφή: Μπορείτε να έχετε μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή μετά τον HPV;

hpvproof-3.jpg

Η μόλυνση από τον ιό HPV των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Αποτελεί τον πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό. Σε πολλές περιπτώσεις, παρά τη μόλυνση από τον ιό HPV, δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες αναπτύσσονται κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα ή κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Και ενώ οι τραχηλικές αλλοιώσεις από τον ιό HPV δεν είναι ορατές, κονδυλώματα και σεξουαλική επαφή δεν είναι συμβατά στην φάση που υπάρχει έξαρση των συμπτωμάτων.

Κονδυλώματα και σεξουαλική επαφή: πώς είναι το σεξ μετά από μία HPV μόλυνση;

Η επαφή με τον ιό και η HPV μόλυνση, πολλές φορές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση και τη σεξουαλικότητα μιας γυναίκας. Κονδυλώματα και σεξουαλική επαφή αποτελούν έννοιες μη συμβατές μεταξύυ τους ακόμα και για τους πιο τολμηρούς, εκτός και εάν δεν έχουν γίνει αντιληπτά. Έτσι, το σεξ μετά από μία HPV μόλυνση μπορεί να προκαλεί φόβο και ανασφάλεια η οποία μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος μία γυναίκα που έχει έρθει σε επαφή με τον HPV, να συνεχίσει να έχει μία υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά από τα κονδυλώματα, αρκεί να τα έχει αντιμετωπίσει ΣΩΣΤΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.

Είναι αλήθεια, ότι πολλές φορές τα συμπτώματα που προκαλούν οι HPV λοιμώξεις , είτε πρόκειται για κυτταρολογικές αλλοιώσεις είτε ακόμα και κονδυλώματα, υποχωρούν από μόνα τους, σε ένα διάστημα ενός έως δύο ετών. Βέβαια, το γεγονός αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει ότι θα πρέπει να παραβλέπεται ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, στα χρονικά διαστήματα που κρίνεται απαραίτητος, ούτε πως στην περίπτωση που ένα σύμπτωμα γίνει αντιληπτό δεν πρέπει να ελεγχθεί η σοβαρότητα του. Κονδυλώματα και σεξουαλική επαφή αποτελούν ένα συνδυασμό που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση προς το χειρότερο για αυτόν που πάσχει και να μεταδώσει τη μόλυνση σε ένα υγιές έως τώρα άτομο. Για το λόγο αυτό κρίνεται σε κάθε περίπτωση απαραίτητος ο έλεγχος.

Ο ιός HPV ενσωματώνει το γενετικό του υλικό –DNA- στο ανθρώπινο γονιδίωμα και εκφράζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταφέρνει να το διατηρεί σε λανθάνουσα κατάσταση. Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να θεραπευτεί η μόλυνση από τον ιό, αλλά μόνο τα συμπτώματα. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με επαρκή ύπνο, σωστή διατροφή και αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, θα επιτρέψουν στο σώμα να αντιμετωπίσει την HPV μόλυνση και τα κονδυλώματα ευκολότερα.

Κονδυλώματα και σεξουαλική επαφή: Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την HPV μόλυνση

Το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε μία υγιή σεξουαλική ζωή μετά από HPV μόλυνση, είναι να σιγουρευτείτε ότι η διάγνωση της λοίμωξης, δε σας έχει επηρεάσει ψυχολογικά. Μην ξεχνάτε ότι ο HPV δε μπορεί να επηρεάσει κανένα τομέα της σεξουαλικής σας συμπεριφοράς και των συνηθειών. Υπολογίζεται ότι το 75% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών, θα έρθουν σε επαφή με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο τύπο του ιού, κάποια στιγμή στη ζωής τους, οπότε δεν χρειάζεται να αισθάνεστε μόνη.

Είναι πολύ σημαντικό, για κάποιον που έχει μία HPV μόλυνση να «δουλέψει» με τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει κάθε αίσθημα ντροπής και ενοχής.

Μετά την αντιμετώπιση και θεραπεία των συμπτωμάτων της HPV μόλυνσης και όταν μπορείτε να είστε και πάλι σεξουαλικά ενεργή, μη διστάσετε να ενημερώσετε το σύντροφο σας για τη διάγνωση. Θα ήταν λάθος να αντιμετωπίσετε την HPV μόλυνση σαν τιμωρία, για τον απλούστατο λόγο του ότι δεν έχετε κάνει κάτι κακό. Για αυτό το λόγο, η ειλικρίνεια στη σχέση σας, ακόμα και αν είναι δύσκολη στην αρχή, είναι σημάδι εντιμότητας και σεβασμού προς τον σύντροφο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα αρνητικά συναισθήματα αργότερα.

Μετά την κατάλληλη θεραπεία, κονδυλώματα και σεξουαλική επαφή δε θα αποτελούν έννοιες που αποκλείουν η μία την άλλη.

Παρά το γεγονός ότι πρέπει να νιώθετε άνετη στη σεξουαλική σας ζωή, αυτό δε σημαίνει, ότι δεν πρέπει να φροντίζετε για την μέγιστη προστασία της υγείας σας και του συντρόφου σας. Φροντίστε, πάντα να επιλέγετε τον ασφαλέστερο τρόπο επαφών, έχοντας υπ’ όψιν ότι ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ορατές αλλοιώσεις. Αν και η χρήση προφυλακτικού δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη, μιας και δεν καλύπτει όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων, μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αν υπάρχουν ορατές αλλοιώσεις, θα πρέπει να απέχετε από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα, μέχρι αυτές να θεραπευτούν. Οι προφυλάξεις συμπεριλαμβάνουν και το στοματικό σεξ μιας και η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής.

Μία σωστή σεξουαλική ζωή μετά από HPV μόλυνση είναι δυνατόν να υπάρχει, αρκεί να νιώθετε ότι το αξίζετε.

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια και στήριξη μας στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που σας απασχολεί. Με τον τρόπο αυτό, θα προστατέψετε την υγεία σας, θα απολαύσετε μία υγιή σεξουαλική ζωή και δε θα επιτρέψετε στον HPV να επηρεάσει τη δικη σας ζωή ή του συντρόφου σας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον HPV στο:

HPVPAPTEST.GR

Διαβάστε επίσης: Μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων: Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.