Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων: Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ-1.jpg

Όλο και περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις έρχονται στο φως, οι οποίες δείχνουν ότι το βακτήριο μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων (Mycoplasma genitalium ή MG), είναι ένα σοβαρό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο θα πρέπει όλοι να προσέχουν, τόσο ασθενείς όσο και γιατροί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ως γιατροί γνωρίζουμε το βακτήριο από τη δεκαετία του 80, αλλά χρειάστηκε λίγος περισσότερος χρόνος για να δούμμε ότι ήταν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων (MG)

Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που πλήττει τις βλεννογόνους της ουρήθρας, του τραχήλου της μήτρας, του λαιμού και του πρωκτού. Τα συμπτώματα δεν είναι συνηθισμένα, αλλά το βακτήριο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μακροχρόνιες επιπλοκές.

Στους άντρες, μπορεί να προκαλέσει ουρηθρίτιδα (φλεγμονή της ουρήθρας), με συμπτώματα, πόνο κατά την ούρηση ή έκκριση υγρών από το πέος. Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, καθώς και πυελική φλεγμονή, μια πάθηση των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων, που συνοδεύεται από πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα και πόνο ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ.

Σε πιο σοβαρά περιστατικά, μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα ή αυξημένο κίνδυνο έκτοπης κύησης.

Ποιοι κινδυνεύουν

Σύμφωνα με τις έρευνες, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι είχαν σεξουαλικές επαφές με πολλά άτομα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το σεξ χωρίς προφυλάξεις αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του μικροβίου.

Πώς να αποφύγετε τη μόλυνση

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης είναι το «ασφαλές σεξ». Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, εκτός αν είστε βέβαιοι ότι ο σύντροφός σας δεν είναι φορέας κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ). Η χρήση προφυλακτικού αφορά και το πρωκτικό σεξ. Επίσης, ακόμα και ο στοματικός έρωτας μπορεί να μεταφέρει τη μόλυνση.

Ποια είναι τα συμπτώματα 

Όπως και σε άλλα ΣΜΝ, ορισμένες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, όταν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν ερεθισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ασυνήθιστες εκκρίσεις, κακοσμία ή πόνο. Στις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθεί και ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πώς ξέρω αν έχω μολυνθεί;

Ο μόνος τρόπος να είστε σίγουροι για το αν έχετε μολυνθεί ή όχι, είναι να κάνετε την εξέταση για το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων MG. Ρωτήστε μας για την εξέταση αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε κολλήσει κάποιο ΣΜΝ. Αν είχατε σεξουαλικές επαφές με πολλούς συντρόφους ή χωρίς προφύλαξη θα πρέπει να εξεταστείτε. Η εξέταση για το MG γίνεται με καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος και ο τρόπος ελέγχου στο ιατρείο μας πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με PCR, την πιο προηγμένη μέθοδο ανάλυσης.

Υπάρχει θεραπεία;

Το MG θεραπεύεται αποτελεσματικά με τη λήψη αντιβίωσης (συνήθως αζιθρομυκίνης) από το στόμα. Μια εξέταση, ένα μήνα μετά τη θεραπεία, θα χρειαστεί για να βεβαιωθείτε ότι η αντιβίωση έχει λειτουργήσει. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί και δεύτερος κύκλος αντιβίωσης. Στόχος μας είναι η ενίχυση του ανοσοποιητικού σας και η σωστή σας εκπαίδευση για την αποφυγή επιμολύνσεων.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.