Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Περίοδος: Τι είναι οι θρόμβοι αίματος και πότε χρειάζονται έλεγχο

thromvoi-aimatos-1200x800.jpg

Πόσο βαριά είναι η περίοδός σας; Μήπως το αίμα σας είναι μερικές φορές τόσο πυκνό ώστε βλέπετε να πέφτει στη σερβιέτα σας σε κομμάτια, σαν να είναι θρόμβοι αίματος;

Οι θρόμβοι αίματος αυτοί, που μερικές φορές μοιάζουν με τζελ, είναι στην πραγματικότητα αιματοπήγματα. Δηλαδή μίγματα αίματος και ιστού που απελευθερώνονται από τη μήτρα σας κατά την έμμηνο ρύση.

Πώς δημιουργούνται αυτοί οι θρόμβοι αίματος;

Η απάντηση βρίσκεται στην έμμηνο ρύση καθαυτή.

Κάθε μήνα το γυναικείο σώμα παράγει ένα ωάριο το οποίο θεωρητικά θα γονιμοποιηθεί. Αν γονιμοποιηθεί, η μήτρα πρέπει να είναι έτοιμη για να το υποδεχτεί και έτσι υπόκειται σε μία σειρά από αλλαγές, που άγονται από τις ορμόνες της γυναίκας.

Η πιο χαρακτηριστική από αυτές τις αλλαγές είναι η πάχυνση του ενδομητρίου, δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας. Αυτή συμβαίνει για να υποστηρίξει το γονιμοποιημένο ωάριο.

Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση (που συνήθως δεν υπάρχει), το ενδομήτριο πρέπει να ξαναγίνει λεπτό. Έτσι, λίγες ημέρες μετά την ωορρηξία, το ενδομήτριο καταρρέει και αποβάλλει τα κύτταρά του. Αυτά εξέρχονται από τη μήτρα μαζί με αίμα, υποπροϊόντα αίματος και βλέννα.

Για να είναι το μίγμα αυτό ρευστό, ο οργανισμός το τροφοδοτεί με αιμολυτικές ουσίες, δηλαδή με ουσίες που το αραιώνουν. Όταν όμως η ροή του αίματος είναι πολύ μεγάλη, οι παραγόμενες ουσίες δεν επαρκούν για να συμβεί η αραίωση. Έτσι, δημιουργούνται οι θρόμβοι αίματος.

Τα αιματοπήγματα μπορεί να έχουν διάφορα μεγέθη και χρώματα. Το χρώμα των αιμοπηγμάτων μπορεί να κυμαίνεται από ανοικτό έως βαθύ κόκκινο, αλλά δεν έχει τόση σημασία από ιατρικής πλευράς όσο το μέγεθός τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αιμοπήγματα είναι φυσιολογικά και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Μερικές φορές όμως, κυρίως όταν συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, μπορεί να υποδηλώνουν κάτι σοβαρό, επομένως χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση.

Ειδικότερα, στον γιατρό πρέπει να απευθυνθείτε όταν οι θρόμβοι αίματος είναι μεγάλοι (έχουν διάμετρο πάνω από 2,5 εκατοστά) και χάνετε τόσο πολύ αίμα ώστε πρέπει να αλλάζετε σερβιέτα κάθε 2 ώρες ή νωρίτερα.

Συμβουλευθείτε επίσης τον γιατρό εάν δεν έχετε μερικούς σποραδικούς θρόμβους κατά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, αλλά επιμένουν και τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, εάν έχετε μεγάλη αιμορραγία και αιματοπήγματα, πρέπει να έχετε το νου σας εάν εκδηλώσετε και άλλα συμπτώματα όπως τα εξής:

* Έντονο πόνο

* Αναιμία (εύκολοι μώλωπες)

* Κηλίδες αίματος στα ρούχα ή/και στα σεντόνια σας

* Οι θρόμβοι αίματος γίνονται ολοένα μεγαλύτεροι

Σε τέτοια περίπτωση επίσης πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό. Αν και συνήθως η αιτία αυτών των προβλημάτων είναι ανατομική ή ορμονική, μπορεί να υπάρξουν και άλλες.

Για παράδειγμα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε ινομυώματα μήτρας, πολύποδες, αιμορραγικές διαταραχές, παθήσεις του θυρεοειδούς ή των ωοθηκών ή, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σε καρκίνους του σώματος της μήτρας, του τραχήλου ή του ενδομητρίου.

Για να περιορίσει τις πιθανές αιτίες, ο γυναικολόγος σας θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας εξετάσει. Ενδέχεται να χρειαστεί κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ αν τυχόν εγερθούν υπόνοιες για καρκίνο μπορεί να ζητήσει βιοψία.

Η θεραπεία (αν χρειασθείτε) εξαρτάται από την αιτία. Αν π.χ. το πρόβλημα είναι ανατομικό, μπορεί να χρειασθείτε χειρουργική επέμβαση. Ή πάλι μπορεί να χρειασθείτε ορμονική θεραπεία ή απλώς λήψη παυσίπονων φαρμάκων.

Καλό είναι, τέλος, να προσέξετε τον τρόπο ζωής σας, ώστε να ρυθμιστεί καλύτερα ο έμμηνος κύκλος σας. Αυτό σημαίνει συστηματική γυμναστική, καλός ύπνος, προσεγμένη διατροφή και, κυρίως, αποφυγή των πολλών έτοιμων, πρόχειρων και επεξεργασμένων τροφίμων.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.