Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Εύθρυπτος τράχηλος: τι πρέπει να γνωρίζεις

39828916_s-1.jpg

Εύθρυπτος τράχηλος: Τί είναι;

Εύθρυπτος είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιούμε για τον ευαίσθητο τράχηλο, το όργανο που ενώνει τον κόλπο της γυναίκας με τη μήτρα. Στην κατάσταση αυτή, ο τράχηλος είναι πιο επιρρεπής σε ερεθισμούς, φλεγμονές, αιμορραγία ή ραγάδες. Είναι μια πάθηση του τραχήλου που μπορεί να έχει πολλά αίτια και η θεραπεία που συστήνεται είναι διαφορετική ανάλογα με την αιτία.

Εύθρυπτος τράχηλος: Τα συμπτώματα

Υπάρχει περίπτωση, ο εύθρυπτος τράχηλος να μην παρουσιάζει συμπτώματα και η κατάσταση να περνά απαρατήρητη. Συχνότερα όμως αυτή η πάθηση του τραχήλου εκδηλώνεται με συμπτώματα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καθώς τα συμπτώματα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν κι άλλες παθήσεις, όπως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μυκητίαση ή πολύποδες, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα τη συμβουλή του γιατρού σας.

Εύθρυπτος τράχηλος: Οι πιθανές αιτίες

Αυτή η πάθηση του τραχήλου θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι τα παρακάτω.

Τραχηλίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του τραχήλου που μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, όπως:

  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ανάμεσά τους χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδες και έρπητας των γεννητικών οργάνων.
  • Βακτηριακή κολπίτιδα, μια κατάσταση που παρουσιάζεται όταν υπάρχει ανισορροπία στα βακτήρια του κόλπου και που μπορεί να επηρεάσει και τον τράχηλο.

Φυσικός ερεθισμός

Ο εύθρυπτος τράχηλος μπορεί επίσης να προκληθεί από τον φυσικό ερεθισμό του οργάνου ή μια αλλεργική αντίδραση, π.χ. μετά τη χρήση προφυλακτικού, σπερματοκτόνου, διαφράγματος ή κολπικού υποθέτου.

Εγκυμοσύνη

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τον τράχηλο, κάνοντάς τον πιο ευαίσθητο από συνήθως, εξαιτίας της αυξημένης αιμάτωσης των ιστών γύρω του. Αυτό σημαίνει πως ο τράχηλος μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος και να παρατηρηθούν κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μετά την ερωτική επαφή ή την κολπική εξέταση από τον γυναικολόγο. Σημαντική παρατήρηση: Ο εύθρυπτος τράχηλος δεν αποτελεί κίνδυνο για την εγκυμοσύνη. Μην εφησυχαστείτε όμως, όλες οι έγκυες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι τυχόν κηλίδες αίματος ή αιμορραγία θα πρέπει αμέσως να αναφέρεται στον γιατρό που τις παρακολουθεί.

Πολύποδες στον τράχηλο

Οι πολύποδες είναι μικροί καλοήθη μορφώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν όμως αιμορραγία μετά την ερωτική επαφή ή ανάμεσα στις περιόδους.

Τραχηλικό εκτρόπιο

Είναι κι αυτό μια καλοήθης κατάσταση που συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία. Προκαλείται όταν αδενικά κύτταρα από το εσωτερικό του τραχήλου αναπτύσσονται στο εξωτερικό του. Τα συμπτώματα του τραχηλικού εκτοπίου περιλαμβάνουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις και αιμορραγία μετά την ερωτική επαφή.

Ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες τραχήλου (CIN)

Πρόκειται για αλλαγές στα κύτταρα του ενδοθηλίου. Εάν δεν υπάρξει ιατρική παρέμβαση θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκινική αλλοίωση.

Καρκίνος του τραχήλου

Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει τα κύτταρα του τραχήλου. Στα αρχικά του στάδια συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Όταν αυτά υπάρχουν, μπορεί να περιλαμβάνουν κολπική αιμορραγία κυρίως μετά την ερωτική επαφή ή μεταξύ των περιόδων. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του τραχήλου οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός μεταδίδεται κυρίως μέσω της ερωτικής επαφής. Το ετήσιο τεστ Παπανικολάου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εντοπιστούν σε αρχικά στάδια τυχόν κυτταρικές αλλοιώσεις, όπου είναι σχεδόν πάντα αντιμετωπίσιμες.

Πώς αντιμετωπίζεται ο εύθρυπτος τράχηλος;

Η μέθοδος που θα επιλέξει ο γιατρός θα εξαρτηθεί από το αίτιο που προκάλεσε αυτή την πάθηση του τραχήλου. Είναι σημαντικό να διερευνηθεί προσεκτικά το αίτιο και να αντιμετωπιστεί ώστε να προληφθούν προβλήματα υγείας και υπογονιμότητα στο μέλλον. Για παράδειγμα, εάν μια τραχηλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία θα μπορούσε να προκαλέσει πυελική φλεγμονώδη νόσο, που με τη σειρά της να οδηγήσει σε δυσκολία σύλληψης.

Προκειμένου να καταλήξει σε διάγνωση, ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει φυσική εξέταση, κολποσκόπηση, να ζητήσει καλλιέργεια κολπικών υγρών και τεστ Παπανικολάου. Στην περίπτωση των μορφωμάτων και των νεοπλασιών των κυττάρων συνήθως η θεραπεία περιλαμβάνει τη χειρουργική τους εκτομή, ενώ σε περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συχνά η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι μία περίπτωση που η αντιμετώπισή της καθορίζεται από τα συγκεκριμένα δεδομένα που παρουσιάζει και εξαρτάται από το βαθμό εξάπλωσης του καρκίνου στον τράχηλο. Η αντιμετώπιση μπορεί να αφορά στην απομάκρυνση των νεοπλασιών με κωνοειδή εκτομή ή με λέιζερ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα του εύθρυπτου τράχηλου υποχωρούν χωρίς θεραπεία, είναι όμως καλό να υπάρχει παρακολούθηση από τον γυναικολόγο.

Η πρόληψη είναι σωτήρια

Η ετήσια επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι απαραίτητη για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο γιατρός, ανάλογα με το προσωπικό σας ιστορικό, θα σας συστήσει τις ανάλογες εξετάσεις.

  • Το τεστ Παπ μία φορά το χρόνο συστήνεται σε όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.
  • Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας το ενδεχόμενο να κάνετε εμβόλιο κατά του HPV, το οποίο προλαμβάνει τη λοίμωξη από ορισμένα στελέχη του ιού που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου. Σύμφωνα με διεθνείς οδηγίες, το εμβόλιο μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες ηλικίας από 11 έως 45 ετών, αν και στη χώρα μας καλύπτεται από τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς σε γυναίκες έως 26 ετών.
  • Ακόμη κι αν παίρνετε αντισυλληπτικό χάπι, χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε επαφή καθώς είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Κόψτε ή περιορίστε το κάπνισμα. Έχει βρεθεί πως συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες.
  • Επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για κάθε αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις, πόνο, ενόχληση ή εμφάνιση αίματος. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.