Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Κοινές αιτίες για το καφέ αίμα της περιόδου

6931857_l-e1461778782264-1.jpg

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν αρκετά καλά τα χαρακτηριστικά της περιόδου τους: πόσες ημέρες διαρκεί, ποιες ημέρες έχουν την περισσότερη αιμορραγία, ποιες ημέρες μπορεί να αισθανθούν πόνο. Έτσι, όταν αντιμετωπίσουν κάτι σχετικά ασυνήθιστο, όπως το καφέ αίμα, είναι λογικό να το θεωρήσουν μη φυσιολογικό και να ανησυχήσουν. Είναι, όμως, πάντα μη φυσιολογικό το καφέ αίμα της περιόδου;

Μερικές φορές, ένα μικρό ποσό του εμμηνορροϊκού αίματος παραμένει στη μήτρα για μια ημέρα ή δύο, προτού αποβληθεί. Έτσι, αυτό το παλιό αίμα εμφανίζεται με σκούρο καφέ χρώμα. Αυτό είναι συνήθως ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο, που δεν πρέπει να απασχολεί τη γυναίκα και δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε συνοδά συμπτώματα ή επιπλοκές.

Το σκούρο καφέ αίμα στην έμμηνο ρύση είναι φυσιολογικό φαινόμενο; Τι το προκαλεί;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, καφέ αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι απολύτως φυσιολογικό. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου σας, το χρώμα και η πυκνότητα του αίματος μπορεί να αλλάξει. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 5% των γυναικών θα δουν σκούρο καφέ αίμα στην περίοδο, κάτι που θεωρείται απολύτως φυσιολογικό. Παράγοντες που προκαλούν το σκούρο καφέ αίμα της περιόδου μπορεί να είναι:

Ωορρηξία

Αν έχετε σκούρο καφέ κολπικό έκκριμα μεταξύ των περιόδων, γύρω στην 14η και 16η ημέρα του έμμηνου κύκλου των 28 ημερών, είναι πιθανότατα λόγω της ωορρηξίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της απελευθέρωσης του ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη.

Εγκυμοσύνη

Καφέ κηλίδες αίματος είναι αρκετά κοινό φαινόμενο στην αρχή της εγκυμοσύνης και είναι ένα ενδεικτικό σημάδι της σύλληψης. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη.

Μια αποβολή

Είναι μια πιθανή αιτία για το καφέ έως σκούρο καφέ αίμα. Στην αρχή της εγκυμοσύνης και ενώ η γυναίκα δε γνωρίζει ακόμα εάν είναι έγκυος ή έχει καθυστέρηση, μπορεί να συμβεί μία αποβολή, κατά την οποία αποβάλλεται το έμβρυο το χρώμα του αίματος ποικίλλει σημαντικά από την κανονική περίοδο.

Συναισθηματικές διαταραχές

Συναισθηματικές διαταραχές, όπως άγχος και κατάθλιψη σε μια γυναίκα, μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές και αυτές με τη σειρά τους σε αλλαγές του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας, δηλαδή του ενδομητρίου. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση στην απόπτωση των κυττάρων του ενδομητρίου. Αυτή η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωση του αίματος, το οποίο γίνεται σκούρο καφέ.

Αδενομύωση Ή Ενδομητρίωση

Πρόκειται για μη φυσιολογικές καταστάσεις της μήτρας:

Στην ενδομητρίωση, ο ιστός που σχηματίζει το τοίχωμα της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.

Στην αδενομύωση, ο ιστός που σχηματίζει το τοίχωμα της μήτρας αναπτύσσεται στον μυ που σχηματίζει τα τοιχώματα της μήτρας.

Στις δύο αυτές καταστάσεις, η πήξη, η πάχυνση και η αλλαγή χρώματος του έμμηνου αίματος είναι αρκετά συχνή.

Στις περιπτώσεις αυτές, το καφέ αίμα περιόδου, συχνά, συνδέεται με την παρουσία παλαιών ιστών ενδομητρίου, οι οποίοι δεν είχαν αποβληθεί κατά την τελευταία περίοδο.

Διευρυμένη μήτρα

Μερικές φορές, στο μεγαλύτερο μέγεθος της μήτρας μπορεί να οφείλεται το καφέ αίμα της περιόδου. Εάν μετά την εγκυμοσύνη, η μήτρα δεν επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος, τότε μια διευρυμένη μήτρα μπορεί να οδηγήσει σε καφέ αίμα περιόδου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν και κύστεις. Μετά τη ρήξη αυτών των κύστεων, το χρώμα της έμμηνου ρύσης μπορεί να επηρεαστεί.

Απόφραξη της εμμήνου ροής του αίματος

Οτιδήποτε που εμποδίζει ή προκαλεί απόφραξη της κανονικής ροής του εμμηνορροϊκού αίματος από τη μήτρα μέσω του τραχήλου και έξω από τον κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το σχηματισμό θρόμβων, το χρώμα ή το πάχος του εμμηνορροϊκού αίματος.

Η παρουσία των καλοηθών πολυπόδων στη μήτρα μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια περιόδων. Ένα ταμπόν που άργησε να αλλαχτεί μπορεί, επίσης, να είναι μια αιτία καφέ αίματος ή κηλίδων.

Τα ινομυώματα της μήτρας

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις (μη καρκινικές) μάζες ιστού που προκύπτουν από τη μέση μυϊκή στοιβάδα της μήτρας γνωστή ως μυομήτριο. Η ακριβής αιτία τους είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται να σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες και ορμόνες. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι μια κοινή αιτία της ανώμαλη κολπική αιμορραγία.

Φλεγμονώδεις νόσοι της πυέλου

Λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν καφέ έως σκούρα καφέ κολπική αιμορραγία. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να οφείλονται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, ή από βακτήρια όπως το E.coli αλλά και σε υπερανάπτυξη των αυτοφυών βακτηρίων στον κόλπο (κολπίτιδα). Συνήθως συνοδεύονται από πυελικό πόνο, πόνο κατά την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή και μερικές φορές πυρετό.

Καρκίνος

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια άλλη αιτία της κολπικής αιμορραγίας που δεν έχει σχέση με την περίοδο αλλά μπορεί να παρουσιάζεται ως καφέ κηλίδες αίματος.

Πότε να συμβουλευτείτε το γιατρό 

Επικοινωνήστε με το γιατρό αμέσως εάν είστε έγκυος και δείτε κηλίδες καφέ αίματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό και ότι χρειάζεστε άμεση ιατρική φροντίδα.

Άλλα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια:

  • πόνος στον κόλπο ή κάτω μέρος της κοιλιάς
  • πυρετός που μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη
  • κούραση
  • βαριά αιμορραγία πέρα από την κανονική ροή της περιόδου σας
  • οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία όταν είστε σε μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο και δεν λαμβάνετε ορμονοθεραπεία

Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί εάν η αιμορραγία συσχετίζεται με την έμμηνο ρύση ή όχι.

Δε βλάπτει να επικοινωνήσετε με το γιατρό οποιαδήποτε στιγμή αισθάνεστε ότι η αιμορραγία σας δεν είναι φυσιολογική.

Σε γενικές γραμμές, το καφέ αίμα στην περίοδο δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αλλά κανείς δεν ξέρει το σώμα σας όπως εσείς, και αν είστε προβληματισμένη από το ασυνήθιστο χρώμα του αίματος ή άλλα συμπτώματα, μόνο ο γιατρός είναι σε θέση να σας βοηθήσει.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.