Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αποτελέσματα τεστ Παπ

ΠΑΠ-e1451315193127.jpg

Τα αποτελέσματα τεστ Παπ μπορεί να είναι:

Φυσιολογικά:

Δεν υπάρχουν αλλοιώσεις/ δεν έχουν ανιχνευθεί ανώμαλες μορφές κυττάρων. Δε χρειάζεται να γίνει τίποτε περαιτέρω και ο έλεγχος παραμένει ως συνήθως.

Παθολογικά:

Παθολογικά αποτελέσματα τεστ Παπ σημαίνει ότι έχουν ανιχνευτεί κάποια ανώμαλα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να μην πανικοβληθείτε είναι πως συνήθως πρόκειται για αλλοιώσεις ελαφρού βαθμού και δεν σημαίνουν ότι έχετε καρκίνο στον τράχηλο.

Οι περισσότερες γυναίκες με παθολογικό τεστ Παπανικολάου δεν χρειάζονται καν θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένες χρειάζονται πιο εκτεταμένο έλεγχο και περαιτέρω διερεύνηση καθώς επίσης και μια πιο στενή παρακολούθηση ώστε να προληφθεί η ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν τα αποτελέσματα τεστ Παπ μπορεί να είναι:

1) ASC-US: Μια οριακή κατάσταση που δεν είναι απόλυτα φυσιολογική αλλά ούτε σαφώς παθολογική. Στην περίπτωση αυτή θα επαναληφθεί το τεστ ΠΑΠ σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, και, ανάλογα με τα δεδομένα της ασθενούς, μπορεί να γίνει HPV TEST ή και κολποσκόπηση.

2) ASC-H: Όχι εντελώς φυσιολογικά, αλλά επειδή έχει βρεθεί μία σημαντικού βαθμού κυτταρολογική αλλοίωση, απαιτείται κολποσκόπηση.

3) LGSIL: Παθολογικό αποτέλεσμα, που δείχνει πως υπάρχει χαμηλού βαθμού ενδο-επιθηλιακή αλλοίωση των κυττάρων. Θα χρειαστεί κολποσκόπηση και επαναληπτικό Τεστ ΠΑΠ σε 4 με 6 μήνες.

4) HGSIL: Μετρίου ή σοβαρού βαθμού παθολογικό αποτέλεσμα που υποδηλώνει την ανεύρεση υψηλού βαθμού κυτταρολογική αλλοίωση. Απαιτείται κολποσκόπηση.

5) AIS – Αδενοκαρκίνωμα In Situ:
Αυτό σημαίνει πως έχει βρεθεί προχωρημένη κυτταρολογική βλάβη (περιοχή ανώμαλης ανάπτυ-ξης) στον αδενικό ιστό του τραχήλου της μήτρας. Τέτοιας μορφής βλάβες μπορεί να εξελιχθούν σε αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου εάν δεν θεραπευτούν άμεσα. Απαιτείται κολποσκόπηση, βιοψία και περαιτέρω θεραπεία.

Στο ιατρείο μας,  τα αποτελέσματα τεστ Παπ ( ή/ και Thin Prep) αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω email.

Όταν πρόκειται για εξέταση ρουτίνας, το αποτέλεσμα του τεστ ΠΑΠ είναι έτοιμο σε περίπου μία εβδομάδα. Όταν υπάρχει βεβαρυμένο ιστορικό και απαιτείται ταχύτητα αποτελέσματος, η απάντηση είναι έτοιμη σε 24-48 ώρες.

Το HPV DNA τεστ απαιτεί περίπου 1 εβδομάδα.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.