Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αίμα μετά την περίοδο: Πρέπει να ανησυχώ;

aima-meta-thn-periodo.jpg
Έχετε δει ποτέ στο εσώρουχό σας αίμα μετά την περίοδο; Αν ναι, τότε ξέρετε καλά πόσο δυσάρεστη ή και ανησυχητική εμπειρία είναι. Ωστόσο δεν είναι σπάνιο να δείτε αίμα μετά την περίοδο ούτε υποκρύπτει πάντοτε κάτι σοβαρό. Στην πραγματικότητα, πολλές νεαρές γυναίκες έχουν άστατη αιμορραγία του κόλπου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε  φυσιολογικά αίτια (όπως η ηλικία). Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, όμως, το σημαντικότερο είναι να μην αγνοήσετε το αίμα μετά την περίοδο αλλά να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας. Και αυτό, διότι ενώ συνήθως δεν υποδηλώνει κάτι σοβαρό, κάποιες φορές είναι.

Οι πιθανές αιτίες για το αίμα μετά την περίοδο

Η άστατη αιμορραγία του κόλπου μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ορμονικές διαταραχές, δομικά ή λειτουργικά προβλήματα, λοιμώξεις, αλλά και η λήψη φαρμάκων κ.λπ. Όταν η άσταση αιμορραγία εκδηλώνεται κατά την έναρξη ή προς το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας (δηλαδή στην εφηβεία ή κοντά στην εμμηνόπαυση), μπορεί να σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές. Στα πιο προχωρημένα αναπαραγωγικά χρόνια (π.χ. στις 40άρες γυναίκες), η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο καλόηθες μόρφωμα, όπως ένας πολύποδας, ένα ινομύωμα ή ένας καλοήθης όγκος στον τράχηλο, τον κόλπο ή το αιδοίο. Άλλες  πιθανές αιτίες για αίμα μεταξύ των εμμήνων ρύσεων είναι διάφορες αιμορραγικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά ακόμα και τραυματισμοί (π.χ. στη διάρκεια του σεξ). Σε σπάνιες περιπτώσεις, το αίμα μετά την περίοδο οφείλεται σε καρκίνο των γεννητικών οργάνων ή του αναπαραγωγικού συστήματος.

Τι να κάνετε όταν δείτε αίμα μετά την περίοδο

Είναι σημαντικό να καταγράφετε κάθε εμφάνιση αίματος εκτός περιόδου και τα τυχόν άλλα συμπτώματα που το συνοδεύουν. Πρέπει ακόμη να σημειώνετε αν παρατηρείτε κάποια αλλαγή στην αιμορραγία, σε σύγκριση με παλαιότερες εμφανίσεις αλλά και σε σύγκριση με την έναρξή της. Επίσης αν τα συμπτώματα που την συνοδεύουν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Διαβάστε επίσης: Γιατί μπορεί να έχω αίμα στο μέσο του κύκλου; Κοινές αιτίες για το καφέ αίμα της περιόδου Τα 9 συμπτώματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί Αν η αιμορραγία δεν είναι ένα μεμονωμένο, ήπιο φαινόμενο (π.χ. μερικές σταγόνες αίμα μία μέρα) αλλά επιμένει, επιδεινώνεται, σταματάει και επανεμφανίζεται, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. Το ίδιο και αν εκδηλωθεί μετά τη σεξουαλική επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση. Η αξιολόγηση από τον γυναικολόγο είναι απαραίτητη και όταν η άστατη αιμορραγία από τον κόλπο συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως εύκολη δημιουργία μωλώπων (μελανιές), ζάλη, πυρετός, ασυνήθιστα κολπικά εκκρίματα ή πόνος στην κοιλιά ή την περιοχή της πυέλου. Ο γυναικολόγος μπορεί να σας εξετάσει (γυναικολογική εξέταση), να συστήσει  υπερηχογράφημα, να λάβει δείγματα για καλλιέργεια ή να ζητήσει εξετάσεις αίματος,  ορμονικό έλεγχο ή πρόσθετες εξετάσεις για να εξακριβώσει τι συμβαίνει. Μπορεί επίσης να σας συστήσει αναθεώρηση της φαρμακευτικής αγωγής που τυχόν λαμβάνετε.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.