Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Πότε μπορεί να χρειαστεί βιοψία τραχήλου

ΒΙΟΨΙΑ-ΤΡΑΧΗΛΟΥ-1.jpg

Συχνά, τα αποτελέσματα ενός τεστ Παπανικολάου (Παπ) μπορεί να δείξουν «αλλοιώσεις». Αυτό είναι κάτι φυσικό, δε χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς το τεστ Παπ δεν είναι μία διαγνωστική μέθοδος που ανιχνεύει αποκλειστικά καρκινικές βλάβες. Άρα, οι «αλλοιώσεις» μπορεί να οφείλονται σε άλλους λόγους, για παράδειγμα, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μίας φλεγμονής ή λοίμωξης.

Γενικότερα, με το τεστ Παπ εντοπίζονται οποιαδήποτε παθολογικά κύτταρα στον τράχηλο.  Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με την πάροδο του χρόνου.

Ένα παθολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπ

Ένα παθολογικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι στην εργαστηριακή εξέταση του δείγματος, που λήφθηκε από τον τράχηλό σας, βρέθηκαν κάποια παθολογικά κύτταρα.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι πολλά παθολογικά αποτελέσματα έχουν σχέση με μικροβιακές αιτίες, όπως μύκητες, τριχομονάδες, αιμόφιλους, με καλοήθεις βλάβες, όπως πολύποδες, με ορμονικές αιτίες, όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση,  αλλά και με απλές αιτίες, όπως έναν  τραυματισμό από κολπικό τοκετό.

Για να είμαστε βέβαιοι τι σημαίνει το παθολογικό αποτέλεσμα, θα ζητηθεί να γίνει ένα δεύτερο τεστ Παπανικολάου ή σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει μια κολποσκόπηση.

Η βιοψία τραχήλου

Η βιοψία είναι μικροσκοπική εξέταση ενός δείγματος ιστού. Όχι απλώς των επιφανειακών κυττάρων, αλλά και της παχύτερης κυτταρικής στιβάδας, η οποία λαμβάνεται από τον τράχηλο, κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, για να εξεταστεί περαιτέρω αν υπάρχουν ύποπτες μεταβολές κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία, που εντοπίστηκαν στο τεστ Παπ και με τον τρόπο αυτό να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα του τεστ και να αποκλειστεί ο καρκίνος.

Μία βιοψία τραχήλου προσφέρει επιβεβαίωση του Τεστ Παπ και των τυχόν ευρημάτων της κολποσκόπησης.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.