Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Φιλική καισαρική τομή

23913655_m-1.jpg

Τι είναι η Καισαρική Τομή

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για να γεννηθεί ένα μωρό, όταν αυτό δεν μπορεί να γεννηθεί φυσιολογικά. Πρόκειται για μία τομή στο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλιάς και της μήτρας μιας γυναίκας.

Η καισαρική τομή μπορεί να είναι:

  • Μία προγραμματισμένη διαδικασία – όταν, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη για την πραγματοποίηση της

ή

  • Μία διαδικασία έκτακτης ανάγκης, όταν ειδικές συνθήκες πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού απαιτήσουν μία απρογραμμάτιστη καισαρική.

Η καισαρική τομή συνήθως πραγματοποιείται υπό επισκληρίδιο αναισθησία, μία μορφή ραχιαίας αναισθησίας όπου το κάτω μέρος του σώματός είναι μουδιασμένο. Συνήθως χρειάζονται 30-40 λεπτά, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί ταχύτερα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το μωρό γεννιέται στα πρώτα 10 λεπτά και την υπόλοιπη ώρα γίνονται τα ράμματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μία καισαρική τομή μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική αναισθησία.

Η καισαρική, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, θεωρείται απαραίτητη και προγραμματίζεται (απόλυτες ιατρικές ενδείξεις) όταν στο τέλος της κύησης:

  • υπάρχει προδρομικός πλακούντας (ο πλακούντας καλύπτει τμήμα ή ολόκληρο το τραχηλικό στόμιο)
  • το μωρό έχει ισχιακή προβολή (έρχεται με τα ποδαράκια προς τα κάτω)
  • η κύηση είναι δίδυμη και το πρώτο μωρό έρχεται σε ισχιακή προβολή
  • υπάρχει ιογενής λοίμωξη (ΗΙV λοίμωξη με ή χωρίς ταυτόχρονη παρουσία του ιού της ηπατίτιδας C ή πρώτη προσβολή από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης).
  • έχουν προηγηθεί περισσότερες από δύο καισαρικές τομές

Επείγουσα καισαρική γίνεται όταν κατά την εξέλιξη του τοκετού υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζωή του μωρού τίθεται σε κίνδυνο, ο τοκετός δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε, παρουσιάζεται κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, αρχίζουν οι συσπάσεις πριν από την ημερομηνία που έχει προγραμματισθεί καισαρική τομή για ιατρικούς λόγους ή παρουσιάζονται καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή της μητέρας και του εμβρύου όπως η προεκλαμψία (υπέρταση της κύησης).

Καταστάσεις όπως «μικρό» για την διάρκεια της κύησης μωρό, δίδυμη κύηση, κύηση πέραν των 40 εβδομάδων, προχωρημένη ηλικία της μητέρας, προσβολή από τους ιούς της ηπατίτιδας Β ή C, νέα προσβολή από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων στο τέλος της κύησης, μυωπία/ στραβισμός, αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία της μητέρας και διαβήτης της κύησης δεν αποτελούν από μόνες τους απόλυτες ιατρικές ενδείξεις για καισαρική τομή και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εξατομικευμένα, ανάλογα με τα προσωπικά δεδομένα, την κατάσταση υγείας και την πορεία της εγκυμοσύνης της κάθε γυναίκας.

Μερικές φορές συμβαίνει, η ασφαλέστερη επιλογή για να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας είναι η καισαρική τομή. Για παράδειγμα, αν το μωρό βρίσκεται σε ισχιακή θέση, συνήθως πραγματοποιείται καισαρική τομή για λόγους ασφαλείας, χωρίς αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα εξωτερικού μετασχηματισμού του εμβρύου, μία τεχνική που είναι αρκετά δημοφιλής στην Αγγλία αλλά και άλλες χώρες του εξωτερικού, ως μέθοδος ελάττωσης του αριθμού των καισαρικών τομών.

Ο δρ Μπιλάλης πραγματοποιεί τη διαδικασία εξωτερικού μετασχηματισμού του εμβρύου για τα μωράκια που έρχονται με ισχυακή προβολή, εφόσον τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου η έγκυος να προσπαθήσει να γεννήσει φυσιολογικά.

Αν έχετε δίδυμα ή περισσότερα μωρά υπάρχει μία περίπτωση να χρειαστεί να κάνετε καισαρική τομή, χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού υπό προϋποθέσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εγκυμοσύνη που είχατε, τη θέση των μωρών σας και αν μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα. Ο γιατρός θα σας πεί όλες τις πιθανές επιλογές που μπορεί να έχετε.

Η ομάδα μας καθώς και οι συνεργάτες μας στο Λητώ, υποστηρίζουν το φυσιολογικό τοκετό σε δίδυμη κύηση, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες.
Υπάρχουν κάποιες επιπλοκές κατά την διάρκεια του τοκετού που μπορεί να καταλήξουν σε καισαρική τομή. Αυτό θα συμβεί αν ο γιατρό σας ή η μαία σας πιστεύουν ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος για εσάς ή/και το μωρό σας. Θα πρέπει να ενημερωθείτε για τους κινδύνους και τις επιπλοκές που μπορεί να έχετε με μια καισαρική σε σχέση με τον φυσικό τοκετό. Ο γιατρός και η μαία θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις σας και θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος σας.
Πρέπει να έχετε όλη την υποστήριξη που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού.

Οι περισσότερες καισαρικές τομές γίνονται με επισκληρίδιο αναισθησία. Η γενική αναισθησία χρησιμοποιείται σπανιότερα όταν το μωρό πρέπει να γεννηθεί πιο γρήγορα ή για άλλους λόγους υγείας. Το πλεονέκτημα της επισκλιριδίου είναι ότι μπορείτε να κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας αμέσως μόλις γεννηθεί.

Μέρος της φιλοσοφίας και πρακτικής μας στην μαιευτική είναι η καισαρική τομή να πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχουν απόλυτες ενδείξεις, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια της μητέρας και του μωρού της.

Μετά την καισαρική θα αισθάνεστε άβολα, και το πιο πιθανό είναι να σας χορηγηθούν παυσίπονα. Συνήθως έχετε έναν καθετήρα για 24 ώρες. Για προφύλαξη, θα σας χορηγηθούν ενέσεις για την αποφυγή θρόμβωσης στο αίμα. Θα μπορείτε να φύγετε από το νοσοκομείο μέσα σε 3-4 ημέρες. Η μαία θα σας ενθαρρύνει να περπατήσετε το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε να οδηγήσετε σχεδόν άμεσα και να γυρίσετε στην καθημερινότητά σας μέσα σε 6 εβδομάδες. Θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να επανέλθετε γρήγορα στην αρχική σας φυσική κατάσταση.

Η φιλική προς την έγκυο καισαρική

Η φιλική καισαρική αποτελεί μία καινοτόμο προσέγγιση της μαιευτικής μας ομάδας στην εγχειρητική διαδικασία προς χάριν της μητέρας και της σύνδεσής της με το μωράκι που έρχεται στον κόσμο. Όλο το ιατρικό επιτελείο (μαιευτήρας, αναισθησιολόγοι, νοσοκόμοι, μαία) επιδιώκουν να μετατρέψουν τη διαδικασία της Καισαρικής Τομής σε διαδικασία που η γυναίκα θα βιώσει στο μέτρο που είναι εφικτό, μονάχα θετικά συναισθήματα από τη γέννηση του μωρού της:

Στη διάρκεια της καισαρική τομής που πραγματοποιείται με επισκληρίδιο αναισθησία, η μητέρα είναι ξύπνια, χωρίς να αισθάνεται τον πόνο της χειρουργικής επέμβασης και δίνει βάση στην άμεση επαφή με το μωρό της που έρχεται στον κόσμο. Γίνεται άμεση παράδοση του βρέφους στην αγκαλιά της μητέρας και η δερματική επαφή βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού και στην καλύτερη προσαρμογή στο θηλασμό και γενικά όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες είναι παρόμοιες με εκείνες ενός κολπικού τοκετού.

Η μητέρα μπορεί να σηκωθεί την επομένη μέρα από την επέμβαση αλλά με προσοχή. Μια εβδομάδα μετά τη γέννα η γυναίκα θα νιώθει φυσιολογικά και μετά από 40 μέρες περίπου θα έχει αναρρώσει πλήρως.

Το πιο σπουδαίο που πρέπει να θυμάστε είναι πως εάν έχετε έναν τοκετό με καισαρική τομή αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φέρετε στον κόσμο το επόμενο μωράκι σας με φυσιολογικό τοκετό.

Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή, πάντα αποτελεί την πρώτη μας επιλογή.

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση θα χαρούμε να την απαντήσουμε και να λύσουμε κάθε σας απορία.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.