Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Θεραπεία Κονδυλωμάτων

test_pap111-1.jpg

Τα κονδυλώματα γύρω από το κόλπο ή/και το περίνεο και το πρωκτό, είναι το εμφανές αποτέλεσμα μιας λοίμωξης από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV. O ιός αυτός μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Τα κονδυλώματα μπορεί να αφαιρεθούν με μια μικρή επέμβαση. Ο σύντροφος σας θα πρέπει να κάνει και εκείνος εξετάσεις για να δει αν έχει τον ιό, και αν χρειαστεί να ακολουθήσει και αυτός κατάλληλη θεραπεία. Η αφαίρεση των κονδυλωμάτων τις περισσότερες φορές γίνεται με χρήση laser.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η επέμβαση να γίνει με ελαφρά αναισθησία (μέθη) της ασθενούς. Στη περίπτωση αυτή, ο έλεγχος πριν την επέμβαση είναι πιο αυστηρός, όπως αυτός που πραγματοποιείται πριν από ένα μικρό χειρουργείο. Ο ιατρός πρέπει να γνωρίζει εάν η ασθενής λαμβάνει κάποια μόνιμη φαρμακευτική αγωγή, πχ για θυροειδή ή αντισύλληψη. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Καλύτερα θα ήταν να πάρετε άδεια από την δουλειά σας τη συγκεκριμένη ημέρα και να πάτε σπίτι σας μετά την επέμβαση.

Εάν τα κονδυλώματα δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως, με το χρόνο θα γίνουν μεγαλύτερα.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση με κατάλληλα σκευάσματα μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε πολύ μικρά κονδυλώματα, και πάλι δεν είναι βέβαιο πως η θεραπεία θα είναι 100% αποτελεσματική. Μία άλλη μεθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η κρυοπηξία. Καμία θεραπευτική προσέγγιση δε θεωρείται «καλύτερη» από την άλλη, έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία κάθε φορά να γίνεται η επιλογή της πλέον κατάλληλης αγωγής, ανάλογα με το περιστατικό.

Οδηγίες μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων

Καλό είναι να φοράτε μία σερβιέτα και βαμβακερό εσώρουχο. Ο κόλπος μπορεί να είναι ευαίσθητος και ερεθισμένος για 2 εβδομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάτι τέτοιο θα συμβεί απαραίτητα. Μπορεί να έχετε μια μικρή αιμορραγία για λίγες ημέρες. Μετά από ένα περίπου μήνα θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί πως όλα είναι καλά. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με το σύντροφο σας αν δεν έχει ελεγχθεί/ θεραπευτεί και εκείνος για τον ιό.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως τα κονδυλώματα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, μπορεί να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα, εάν αντιμετωπισθούν εγκαίρως. Ενδεχομένως χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως πχ ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποκλεισθεί παθολογία και στον τράχηλο, με ένα Τεστ Παπ ή/και Thin Prep. Μην αμελείτε τον ετήσιο γυναικολογικό σας έλεγχο και ζητήστε συμβουλή στο πρώτο ανησυχητικό σύμπτωμα. Ο ιός HPV ποτέ δεν απομακρύνεται από τον οργανισμό. Από τη στιγμή που θα μολύνει τα κύτταρα παραμένει για πάντα μέσα τους. Αυτό που αντιμετωπίζουμε και θεραπεύουμε είναι τις δυσπλασίες και τα κονδυλώματα που ο ιός προκαλεί.

Ορισμένες φορές, ακόμα και μετά από επιτυχή αφαίρεση τους, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν ξανά, στην ίδια περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί, από τη στιγμή που έχει ο οργανισμός μολυνθεί με τον ιό, το αποτέλεσμα της μόλυνσης, δηλαδή τα κονδυλώματα, μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Έτσι, ενώ ορισμένες περιοχές έχουν θεραπευτεί, παραπλήσια σημεία που τη στιγμή της επέμβασης ήταν «καθαρά», μπορεί να αναπτύξουν κονδυλώματα αργότερα.

Γι” αυτό ακριβώς το λόγο, χρειάζεται επανεξέταση του ασθενή σε καθορισμένο χρονικό διάστημα μετά την αρχική θεραπεία. Στις περιοχές που έχουν αφαιρεθεί τα κονδυλώματα, δε συνιστάται να γίνεται χρήση κορτιζονούχων αλοιφών, λόγω πιθανής αναζωπύρωσης των κονδυλωμάτων.

Η αφαίρεση των κονδυλωμάτων χειρουργικά πραγματοποιείται στα μαιευτήρια Λητώ και Μητέρα, πρωϊνές ώρες, και καλύπτεται μερικώς από τον ΕΟΠΠΥ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210-7704393 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας με τη φόρμα επικοινωνίας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.