Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Τοκετός στο νερό

ΤΟΚΕΤΟΣ-ΝΕΡΟ-1.jpg

Ο τοκετός στο νερό είναι μια εναλλακτική μέθοδος φυσικού τοκετού, η οποία εφαρμόζεται από την ομάδα μας με απόλυτη ασφάλεια στη σύγχρονη μαιευτική αίθουσα για τοκετό στο νερό του μαιευτηρίου Λητώ.

Ο τοκετός στο νερό είναι μία μοναδική εμπειρία για τη μέλλουσα μητέρα, καθώς η διαδικασία των ωδινών αλλά και της γέννησης όταν είναι δυνατόν, εξελίσσεται μέσα στο νερό θερμοκρασίας 37οC βαθμών, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα.

Το νερό έχει μοναδικές ιδιότητες όσον αφορά στη διαχείριση του πόνου, στην αυτοσυγκέντρωση, στη χαλάρωση, ενώ ταυτόχρονα έχει και ευεργετική επίδραση στο έμβρυο-νεογνό.

Το αίσθημα του πόνου στη διάρκεια ενός τοκετού, προέρχεται από την ίδια τη μήτρα, τον τράχηλο, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους της λεκάνης, τον κόλπο και το περίνεο. Το χλιαρό νερό διεγείρει τις νευρικές απολήξεις που ανταποκρίνονται στη θερμότητα και το άγγιγμα και βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα, δημιουργώντας ευχάριστα ερεθίσματα για την επίτοκο. Αυτά μεταφέρονται μέσω του νωτιαίου μυελού, πριν από τα ερεθίσματα του πόνου και καταφέρνουν να  αναχαιτίσουν ή να μειώσουν τα επώδυνα ερεθίσματα των ωδινών.

Επιπλέον, με την χρήση του νερού παράγονται ενδορφίνες, δηλαδή ορμόνες οι οποίες μειώνουν την ένταση του πόνου, διευκολύνουν την χαλάρωση και βοηθούν την γυναίκα, εφόσον είναι πιο ήρεμη και χαλαρή να αυτοσυγκεντρωθεί στον τοκετό.

Το νερό λοιπόν,  λειτουργεί σαν αναλγητικό!

Επίσης, η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου, αποφεύγοντας την καθήλωση στο κρεβάτι. Τέλος, το νερό συμβάλει στην μεγαλύτερη διάταση των μαλακών μορίων, κάνοντας ευκολότερη την έξοδο του εμβρύου, μειώνοντας τον πόνο και την πιθανότητα τραυματισμών ή ρήξεων.

Τα νεογνά που γεννιούνται μέσα στο νερό είναι πιο ήρεμα, κλαίνε λιγότερο και έχουν καλύτερη επαφή με τη μητέρα και το περιβάλλον τους αμέσως μετά τη γέννα.

Η παρουσία του νερού διευκολύνει το πέρασμα του μωρού από τη μήτρα στον  έξω κόσμο, ενώ αμβλύνει τις εντάσεις στα πρώτα του ερεθίσματα (φως, χρώματα, ήχοι κλπ.), για να είναι η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες όσο πιο ομαλή γίνεται. Επιπρόσθετα, μέσα στο νερό μειώνονται οι χειρισμοί και κατά συνέπεια οι ερεθισμοί, που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη έναρξη της αναπνοής.

Το νερό προλαμβάνει επίσης, την απότομη πτώση της θερμοκρασίας του νεογνού.

Η χρήση του νερού στα διάφορα στάδια του τοκετού

Στο 1ο στάδιο, η επίτοκος μπορεί να χρησιμοποιήσει την πισίνα, όποτε εκείνη αισθανθεί την ανάγκη.
Παρατηρείται πως η εξέλιξη του τοκετού την πρώτη ώρα, μετά τη βύθιση είναι ταχύτατη, αλλά στη συνεχεία η ένταση και διάρκεια των συστολών μειώνεται και ο τοκετός καθυστερεί.

Η επίτοκος μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από την πισίνα.

Είναι προτιμότερο η χρήση της πισίνας να γίνει μετά τα πέντε εκατοστά διαστολής, σε αυτό το στάδιο το νερό δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα , η διαστολή αυξάνεται γρήγορα και μειώνεται το αίσθημα του πόνου.

Στο 2ο  στάδιο η γυναίκα μπορεί να βγει από την πισίνα, ή να παραμείνει για να κάνει μερικές εξωθήσεις στο νερό. Συχνά συστήνεται η επίτοκος κατά το δεύτερο στάδιο να βγει από την πισίνα.

Στο 3ο  στάδιο οι επίτοκες είναι προτιμότερο να γεννούν τον πλακούντα εκτός νερού.

Κριτήρια για την επιλογή επιτόκων , που μπορούν  να γεννήσουν στο νερό

 • Απαραίτητη προϋπόθεση  είναι η θέληση της γυναίκας καθώς και η καλή της σχέση με το νερό.
 • Φυσιολογική εξέλιξη της κύησης.
 • Να έχει γίνει προετοιμασία πριν από τον τοκετό με μαθήματα και χρήση πισίνας.
 • Να μην πάσχει η επίτοκος από υπέρταση ή προεκλαμψία.
 • Να μην υπάρχει ιστορικό αιμορραγίας του τελευταίου τρίμηνου.
 • Το μωρό να είναι με κεφαλική προβολή.
 • Να έχει αποκλειστεί η δυσαναλογία.
 • Να μην έχει γίνει πρόωρη ρήξη υμένων ή εάν έχει γίνει να είναι διαυγές το αμνιακό υγρό.
 • Να μην έχει εμφανίσει εμβρυική δυσχέρεια κατά τον τοκετό.
 • Να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον η 37η εβδομάδα κύησης.

Στο δεύτερο στάδιο μπορούν να εξωθήσουν, αλλά να μην γεννήσουν μέσα στο νερό οι επίτοκες:

 • Με πολύδυμη κύηση
 • Ισχιακή προβολή
 • Κύηση μικρότερη των 37 εβδομάδων.

Το ότι επιλέξατε να γεννήσετε σε ένα χώρο πιο φιλικό και χαλαρωτικό από ό,τι είναι συνήθως μια αίθουσα τοκετού, δεν σημαίνει ότι θα στερηθείτε την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση.

Το μαιευτήριο Λητώ όπου εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος διαθέτει όλα τα απαραίτητα όργανα παρακολούθησης τόσο της μητέρας όσο και του μωρού, αλλά και τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε -επείγουσα ή μη- κατάσταση.

Συζητήστε με τον γιατρό ή την μαία μας τυχόν απορίες, σχετικά με την επιλογή σας να γεννήσετε στο νερό.

Το μόνο βέβαιο είναι πως μπορείτε να κάνετε χρήση του νερού κατά τον τοκετό, ακόμη και εάν δεν γεννήσετε μέσα σε αυτό!

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.