Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αιμορραγία στη μετεμμηνόπαυση. Πού μπορεί να οφείλεται;

ΜΕΤΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-1.jpg

Μετεμμηνόπαυση είναι ο χρόνος μετά την τελευταία περίοδο και τις περισσότερες φορές ορίζεται ως μία διάρκεια 12 μηνών χωρίς περιόδους, σε μία γυναίκα που φυσιολογικά βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. Η κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση ή αλλιώς μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια και η επίσκεψη στον ιατρό κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να αποκλείσει σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Τί προκαλεί αιμορραγία στη μετεμμηνόπαυση;

Αιμορραγία στη μετεμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να έχουν κολπική αιμορραγία για λίγους μήνες μετά την έναρξη των ορμονών. Είναι επίσης πιθανό μια γυναίκα να νομίζει ότι βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, ενώ ακόμα βρίσκεται στην περιεμμηνόπαυση και ως εκ τούτου να πραγματοποιηθεί ωορρηξία και κολπική αιμορραγία.

Ωστόσο, αν και η αιμορραγία στη μετεμμηνόπαυση είναι συχνά μη ανησυχητική, υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να την προκαλέσουν.

Μερικές κοινές αιτίες περιλαμβάνουν: πολύποδες, υπερπλασία ή ατροφία του ενδομητρίου.

Πολύποδες στη μήτρα

Οι πολύποδες της μήτρας είναι μη κακοήθεις όγκοι. Αν και καλοήθεις, ορισμένοι πολύποδες μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε καρκινικούς όγκους. Το μόνο σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ασθενείς με πολύποδες στη μήτρα είναι η ακανόνιστη αιμορραγία.

Οι πολύποδες της μήτρας είναι ιδιαίτερα συχνοί σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, νεότερες γυναίκες μπορούν επίσης να αναπτύξουν πολύποδες.

Υπερπλασία του ενδομητρίου

Υπερπλασία του ενδομητρίου είναι η πάχυνση του ενδομητρίου και είναι μια πιθανή αιτία για τη μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία. Συχνά προκαλείται όταν υπάρχει περίσσεια οιστρογόνων χωρίς αρκετή προγεστερόνη. Αν και είναι κάτι που συμβαίνει σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η μακροχρόνια λήψη οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο υπερπλασίας του ενδομητρίου, που τελικά να οδηγήσει σε καρκίνο της μήτρας, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Ατροφία ενδομητρίου

Η ατροφία του ενδομητρίου είναι  μία κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ενδομήτριο να γίνεται πάρα πολύ λεπτό και μερικές φορές να προκαλείται αιμορραγία.

Καρκίνος του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου εκτός από την ανώμαλη αιμορραγία, μπορεί να προκαλέσει στις ασθενείς έντονο πυελικό πόνο.

Αυτή η κατάσταση συχνά μπορεί να διαγνωστεί νωρίς, διότι προκαλεί ανώμαλη αιμορραγία, η οποία είναι εύκολα αντιληπτή. Στην περίπτωση αυτή, τις περισσότερες φορές μπορεί να πραγματοποιηθεί υστερεκτομή για τη θεραπεία του καρκίνου. Περίπου το 10% των γυναικών με αιμορραγία στη μετεμμηνόπαυση έχουν καρκίνο του ενδομητρίου.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Σπάνια, η αιμορραγία στη μετεμμηνόπαυση μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας τείνει να εξελίσσεται αργά. Οι τακτικές ετήσιες επισκέψεις στο γυναικολόγο μπορεί να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ Παπανικολάου σε συνδυασμό με το συμπληρωματικό έλεγχο που θα σας συστήσει ο ιατρός σας σε περίπτωση παθολογικών αποτελεσμάτων αποτελούν τον κύριο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο και κολπική αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή, ακόμη και σε γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση.

Αν αντιμετωπίζετε μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία ενημερώστε τον ιατρό, ώστε να μπορέσει να διαγνώσει την αιτία και να προχωρήσει στην κατάλληλη αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης: Η Εμμηνόπαυση επισπεύδει τη γήρανση του οργανισμού

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.