Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Αποβολή: Οι λέξεις που πληγώνουν τη γυναίκα μετά την αποβολή – και ποιες την βοηθούν

56102113_m.jpg

Τρεις στις τέσσερις γυναίκες που αποβάλλουν νιώθουν χειρότερα όταν συζητούν το θέμα με τους συγγενείς και τους φίλους τους, διότι όσα τους λένε εκείνοι για να τις παρηγορήσουν, έχουν στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το κύριο εύρημα μιας νέας βρετανικής δημοσκόπησης, που αποκάλυψε ποιες είναι οι χειρότερες και ποιες οι καλύτερες φράσεις που χρησιμοποιούμε.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές από την ιστοσελίδα για γονείς «Channel Mum», στην έρευνά τους συμμετείχαν 1.821 γυναίκες με ιστορικό αποβολής, από τις οποίες ζήτησαν να μάθουν ποια λόγια παρηγοριάς τις έκαναν να νιώσουν καλύτερα και ποια επιδείνωσαν την ήδη επιβαρημένη ψυχική κατάστασή τους.

Περισσότερες από μία στις τρεις είπαν ότι το χειρότερο που άκουσαν ήταν ότι «δεν ήταν αληθινό μωρό» και επτά στις δέκα ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχείς, θα μπορέσεις σύντομα να ξαναπροσπαθήσεις».

Άλλες προτάσεις που τις πλήγωσαν αντί να καταπραΰνουν τον πόνο τους ήταν  «αυτό σημαίνει πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το μωρό», «τουλάχιστον τώρα ξέρεις ότι μπορείς να μείνεις έγκυος», «προφανώς ήταν το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί δεδομένης της κατάστασης» ή ακόμα και «στις μέρες μου, το αντιμετωπίζαμε σαν βαριά περίοδο και συνεχίζαμε τη ζωή μας, επομένως κάνε κι εσύ το ίδιο».

Οι μισές από τις εθελόντριες της δημοσκόπησης δήλωσαν ότι ήθελαν να μιλήσουν για την αποβολή τους αλλά ένιωθαν πως δεν μπορούν να το κάνουν, ενώ το 59% είπαν ότι τελικά αναγκάστηκαν να την βιώσουν δίχως υποστήριξη από τους οικείους τους.

Ωστόσο η δημοσκόπηση αποκάλυψε και μερικά πραγματικά χρήσιμα μηνύματα και φράσεις, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να διαχειριστούν καλύτερα την απώλειά τους.

Οι προτάσεις αυτές είναι:

  1. Το μωρό σου θα βρίσκεται για πάντοτε μέσα στην καρδιά σου
  2. Παρότι ήταν νωρίς, παραμένει το μωρό σου
  3. Δεν έφταιξες εσύ
  4. Είναι απαίσιο και θα παραμείνει απαίσιο για πολύ καιρό, αλλά κάποια στιγμή θα καταλαγιάσει μέσα σου.
  5. Είμαι εδώ για σένα, αν θες να το συζητήσεις
  6. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σου
  7. Ήταν ένα μωράκι που το αγάπησες πολύ.
  8. Μην θυμώνεις με τον εαυτό σου.
  9. Είναι οκ να κλάψεις.
  10. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις θυμωμένη
  11. Είναι φυσιολογικό να είσαι στεναχωρημένη.
  12. Σ’ αγαπάω.

Υπολογίζεται ότι έως και μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες διακόπτονται πρόωρα από την αποβολή του εμβρύου και παρότι θεωρητικώς θα έπρεπε να ξέρουμε τι να πούμε, συχνά είμαστε εντελώς αδέξιοι με τα λόγια παρηγοριάς. Γι’ αυτό καλό είναι να σκεφτόμαστε δύο φορές πριν μιλήσουμε, ειδάλλως κινδυνεύουμε να πληγώσουμε άθελά μας τον απέναντί μας.

 

https://www.goodtoknow.co.uk/family/550204/what-to-say-after-miscarriage

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/oct/12/what-to-say-somebody-miscarried-loss-baby

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.